Frikadeller med stuvet spidskål

Frikadeller med stuvet spidskål er en traditionel gammel dansk ret. Heldigvis er stuvet kål på vej tilbage til det danske køkken, for kål er altid sundt.

Frikadeller med stuvet spidskål

Opskrift på frikadeller
med stuvet spidskål til 4 personer

Jeg starter med at røre farsen til frikadellerne, så den kan stå og trække mens jeg tilbereder spidskålen.

Frikadeller:
  • 400 g svinefars.
  • 1 løg.
  • 2 spsk mel.
  • 1 æg.
  • 1 dl mælk.
  • Salt og peber.

Kom farsen i en skål. Rens løget og riv det på den fine side af rivejernet. Rør æg og mel i farsen sammen med salt og peber. Rør mælken i lidt ad gangen indtil farsen har fået den rigtige konsistens. Hvis du synes at farsen skal være lidt mere lind, så kom lidt mere mælk i.

Når farsen står og trækker bliver den lidt fastere i konsistensen.

Sæt farsen til side ½ times tid.

Tilbered imens spidskålen og sovsen til stuvningen.

Stuvet spidskål:
  • 2 spidskål.
  • Vand til kogning.
  • ½ tsk salt.
  • 25 smør.
  • 1 dl kogevand fra spidskålen.
  • 2 spsk mel.
  • 2 dl mælk.
  • ½ dl fløde.
  • Salt og peber.
  • En smule revet muskatnød.

Skær stokken af spidskålen og tag de yderste blade af. Skyl det godt og skær det i mundrette stykker.

Kog spidskålen i let saltet vand i ca 10 minutter. Spidskålen må gerne være al-dente. Hæld vandet fra spidskålen og gem den til sovsen.

Opbagning af sovsen

Smelt smørret i en kasserolle. Pisk melet i smørret til en tyk, blank sovs. Kom 1 dl af kogevandet fra spidskålen i lidt ad gangen under kraftig piskning.

Hæld derefter mælken i på samme måde til sovsen har fået den rigtig konsistens. Sovsen skal have en vis tykkelse, så den hænger ved spidskålen. Kom til sidst fløden i og kog sovsen op endnu en gang.

Smag sovsen til med salt og peber og revet muskatnød. Tag gryden af varmen og kom spidskålen ned i sovsen.

Steg frikadellerne i olivenolie.

Varm olivenolien op på en pande. Form frikadellerne til den størrelse, som du ønsker. Steg frikadellerne gyldne på begge sider i olivenolien. De er færdige, når de giver lidt efter ved at trykke på dem med paletkniven.

Varm stuvningen op inden serveringen.

Server stuvningen til frikadellerne med hakket persille og eventuelt kogte kartofler.

 

 

Frikadeller med stuvet spidskål hører efter min mening til efteråret og vinteren.

Spidskål er blevet en grøntsag, som man kan få i alle supermarkeder og som man i dag snarere spiser som salat end kogt eller stuvet.

Spidskål kan også spises som salat. Her er et forslag.

I mit barndomshjem fik vi dampet spidskål om foråret, når de første spidskål var kommet frem. Det var en stor delikatesse.

Stuvet spidskål eller hvidkål er en ret, som er ved at vinde indpas igen i det danske køkken, efter nogle år, hvor det blev betragtet som usundt at spise sovse og stuvninger.

Spidskål er sundt også i en stuvning.

Når mine børn og børnebørn kommer på besøg, bliver frikadeller med stuvet spidskål efterspurgt på linje med boller i karry. Det er fordi Frikadeller med stuvet spidskål ikke er en ret, som ligger naturligt i deres madrepertoire. For det er ellers temmelig simpelt at tilberede.

Jeg bager sovsen op, da jeg synes, at sovsen får en bedre smag og bedre konsistens.

Gem eller udskriv denne artikel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: