Menu: Lammemørbrad og profiteroles

Jeg har sammensat en smagfuld men enkel menu til en gæstemiddag: Lammemørbrad med grove pommes frites, citron-aioli garneret med karamelliserede æbler med mynte, og til dessert Profiteroles med vaniljecreme og chokoladeovertræk.

Lammemørbrad med stegte æbler

Opskrift på lammemørbrad
med grove pommes frites,
citron-aioli og karamelliserede æbler.

Jeg forbereder lammebørbrad og stegte æbler. / Vibeke Brønnum

Opskrifterne er til 4 personer

Start med at tilberede pommes fritterne.

Grove pommes frites:
  • 6 mellemstore kartofler.
  • Olivenolie til at pensle kartoflerne med.
  • Salt.

Vask kartoflerne grundigt og skær dem i både. Læg dem i et ovnfast fad. Pensl dem med olivenolie og drys med salt.

Kartoflerne bages i ovnen ved 200 grader i ca ½ time.

Citron-aioli:

Du kan finde opskriften på aioli’en her, i min opskrift på fiskesuppe.

Karamelliserede æbler:
  • 2 røde æbler.
  • 20 g smør til stegning.
  • 2 spsk rørsukker.
  • 1 spsk kvædesirup (ahornsirup kan anvendes).
  • 1 kvist cacaomynte.

Skyl æblerne. Halvér dem og fjern kernehuset. Skær dem i tynde både. Hak mynten fint. Gem nogle blade til pynt.

Stegte æbler

Varm smørret op på en pande og steg æblebådene i smørret nogle minutter. Kom sukkeret, siruppen og mynten over og steg videre til æblerne er gyldne. Der må gerne være lidt bid i dem.

Lammemørbrad:
  • 4 lammemørbrad.
  • 1 kvist rosmarin.
  • 2 fed hvidløg.
  • 1 kvist mynte.
  • Salt og peber.
  • Olivenolie til stegning

Rens hvidløgene og skyl krydderurterne. Hak hvidløgsfeddene. Riv bladene af rosmarinen. Hak myntebladene fint.

Varm olivenolien op på en pande og steg lammemørbraderne i olien på den ene side. Kom de hakkede hvidløgsfed over sammen med rosmarinbladene. Steg mørbraderne nogle få minutter. Vend dem og kom de hakkede mynteblade oven på kødet på den stegte side.

Lammemørbrad

Lammet skal kun stege nogle få minutter på hver side, så det er lyserødt inden i.

Servering:

Skær mørbraderne ud i skiver og anret tallerkenen med en udskåret lammemørbrad på hver tallerken med pomfritter, citronaioli og de karamelliserede æbler. Drys frisk mynte over æblerne.

En kraftig rødvin klæder denne ret. jeg har serveret en italiensk Amarone della Valpolicella Classico fra 2013.

Dessert: Profiteroles

Du kan finde opskriften på profiteroles her på bloggen.

Profiteroles

 

 

Lammemørbraden er nem og relativ hurtig at tilberede, hvis man skal have gæster en fredag, hvor man kommer sent hjem fra arbejde.

Citronaiolien kan tilberedes i god tid og gerne dagen før. Ligeledes kan walestoppene og vaniljecremen til desserten tilberedes dagen inden, og lægges sammen lige før middagen.

jeg har brugt krusemynte sammen med rosmarin som krydderurt til stegning af lammet. Den friske cacaomynte har jeg også anvendt til de søde kartofler.

Mynten står stadig fin og frisk i min urtehave, den står faktisk helt hen til jul, før den visner. Det er en fantastisk krydderurt, med mange smagsnuancer, som jeg har skrevet om tidligere.

Mynten jeg har brugt denne gang er en kakaomynte, som understreget den søde æblesmag. Jeg har anvendt krusemynte som krydderurt til stegning af lammet. Det er en lidt mere rå myntesmag, som klæder lammet godt.

Jeg har kun beregnet en lammemørbrad til hver person, hvilket efter min mening er en passende portion til en person. Med garniture, kan man sagtens blive mæt af denne ret, og stadig have lyst til en dessert.

Jeg kan anbefale at servere grisini med en basilikum-pesto, når gæsterne kommer.

Basilikum-pesto:
  • 2 store håndfuld friske basilikumblade.
  • 4 fed hvidløg.
  • 1½ dl olivenolie.
  • 50 g parmesan.
  • 1 lille håndfuld pinjekerner.
  • En smule salt.

Rist pinjekerne på en tør pande til de har fået farve. Rens hvidløgsfeddene. Skær parmesanen i mindre stykker.

Kom alle ingredienser i en hakker eller en foodprocessor, og hak det til en grov pasta. Smag til med salt og kom eventuelt mere olivenolie i, hvis pestoen er for tyk.

Så har man stillet den værste sult inden man går til bords.

Basilikumpesto

Gem eller udskriv denne artikel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: