Dessert: Profiteroles med vaniljecreme

Profiteroles med vaniljecreme og chokoladesauce er en lækker, lille dessertkage, som er nem at tilberede og ikke fylder for meget. Her er opskriften.

Profiteroles med vaniljecreme og chokoladeovertræk

Opskrift på profiteroles
med vaniljecreme og chokoladeovertræk.

Start med at bage de små walestoppe.

Profiteroles (20 stk)
  • 2½ dl vand.
  • 125 g mel.
  • 60 g smør.
  • 1 tsk salt.
  • 50 g sukker.
  • 4 æg.

1. Varm vandet op til kogepunktet i en kasserolle. Kom smør, sukker og salt i vandet, og kog det op.
2. Tag gryden af varmen og rør melet i. Når melet er rørt ind i vandet, sættes gryden over varmen igen og der røres i dejen indtil den slipper gryden.
3. Tag gryden af varmen og lad dejen afkøle.
4. Æggene røres i et af gangen.
5. Kom dejen op i en sprøjtepose med en takket dyse.
6 sprøjt dejen ud i små toppe på pladen.

Bages ved 180 grader ved over og undervarme i 20 minutter. Til de er gyldne og sprøde. Pas på ikke at tage dem ud for tidligt, så falder de sammen.

Profiteroles med vaniljecreme og chokoladeovertræk

Vaniljecreme
  • 2 ½ dl mælk.
  • 2 æggeblommer.
  • 45 g sukker.
  • ½ vaniljestang.
  • 20 g maizena.

Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Mas dem ud i sukkeret.

Varm mælken op til kogepunktet med den tomme vaniljestang.

Pisk æggeblommer og vaniljesukkeret luftigt. Rør maizenaen i. Hæld den varme mælk i æggemassen under piskning.

Kom cremen tilbage i gryden og stil på et lavt blus. Pisk til cremen tykner.

Kom vaniljecremen i en skål og kom husholdningsfilm over.

Chokoladesauce
  • 50 g mørk chokolade.
  • 2 spsk honning.
  • 10 g smør.
  • 1 dl mælk.

Chokolade, smør og honning smeltes over vandbad. Mælken røres i.

Skær dine profiteroles igennem og fyld dem med vaniljecreme.

Profiteroles med vaniljecreme og chokoladeovertræk

Anret profiteroles på et fad og hæld chokoladesauce over.

Profiteroles med vaniljecreme og chokoladeovertræk

 

 

Profiteroles er en lækker dessertkage som stammer fra den franske konditori-tradition.

Vi kender den i Danmark først og fremmest som fastelavnsbolle med creme og flødeskum, ikke at forveksle med almindelige gode danske fastelavnsboller som jeg også har beskrevet tidligere.

Det er en kæmpe kage, i modsætning til de franske profiteroles som er små delikatesser.

Profiteroles går langt tilbage i Frankrig helt sikkert fra før 1500 og var oprindeligt små brød, som blev kogt med i en suppe af mandelbouillon.

Det har været små hårde brød, som var en del af garnituren.

Profiteroles kom til England første gang i 1604, som en konditorkage med fyld af creme og flødeskum eller den berømte engelske Lemoncurd.

Jeg ved ikke hvornår den kom til Danmark.

Profiteroles er boller lavet af walesdej, som enten kan koges eller bages. I dag kan man få walesboller både som kage og som frokosthorn med lækker kød og fiske fyld.

En lækker hønsesalat i walesbolle er efter min mening meget lækkert.

Mine profiteroles til denne dessert er små og fyldt med vaniljecreme og garneret med en chokoladecreme.

Når de bages, skal man være opmærksom på at de er rigtig gennembagt inden de tages ud af ovnen, da de ellers falder sammen. Jeg måtte selv kassere den første plade jeg havde i ovnen.

Gem eller udskriv denne artikel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: