Gullasch: Smagfuld, eksotisk

Gullasch har masser af smag og karakteriseres af den flotte rød-brune farve. I den klassiske ungarske gullasch er der kartofler i. Jeg vælger i stedet at servere kartoffelmos til – og bruge trykkoger. Her er opskriften.

Gullasch med kartoffelmos

Opskrift på Gullasch til 6 personer

  • 700 g oksebovklump.
  • 4 spsk Olivenolie til stegning.
  • 1 spsk mel.
  • 2 løg.
  • 2 gulerødder.
  • 1 porre.
  • 3 spsk paprika.
  • 2 laurbærblade.
  • 1/2 ltr oksebouillon.
  • 1 lille dåse tomatpuré.
  • Salt og peber.
  • 1 tsk spidskommen.
  • 2 dl piskefløde

Skær oksekødet fri for sener og skær kødet i mundrette stykker.

Rens løgene og hak dem groft. Skræl gulerødderne og skær dem i skiver. Rens porren og skær den i 1,5 cm tykke skiver.

Varm olivenolie op i trykkogeren. Steg løgene i olien til de er blevet gennemsigtige. Tag dem op af gryden. Steg porrene kort  i olien og tag dem op.

Kom eventuelt lidt mere olivenolie i gryden. Kom paprikaen i gryden og steg det i nogle få minutter til det har fået en mørkere farve. Kom kødet i og steg kødet til det er blevet brunet. Kom melet i gryden og steg et kort øjeblik.

Hæld oksebouillon i og tilføj alle grøntsager, laurbærblade, salt og peber og tomatpuréen.

Indholdet i gryden skal lige været dækket af væde. Sæt låget på og varm op til der er kommet tryk i gryden. Følg brugsanvisningen for trykkogeren.

Skru ned og lad det koge i 20 minutter.

Hvis du bruger en almindelig stegegryde, skal kødet og grøntsagerne stege i ca 1,5 time.

Når kødet har fået tilstrækkeligt med tid. Tages trykkes af og gullaschen smages til med fløde spidskommen og salt og peber.

Kartoffelmos.

Kartoffelmospresser er guld værd

  • 2 kg kartofler.
  • 20 g smør.
  • Ca 2 dl mælk.
  • Salt.

Skræl kartoflerne og skær dem i mindre stykker. Kog dem i vand uden salt i ca. 15 minutter eller til de er møre.

Hæld vandet fra og kom en klat smør ned til kartoflerne og læg låget på. Når smørret er smeltet piskes kartoflerne til en cremet konsistens.

Hvis man vil være sikker på ikke at få klumper kan man anvende en kartoffelpresser.

Varm mælken op og pisk mælken i lidt af gangen indtil konsistensen på kartoffelmosen er som man ønsker den. Min mand Karsten vil gerne have kartoffelmosen fast. Jeg vil gerne have den lidt mere cremet, så jeg lander på en konsistens midt i mellem.

Smag kartoffelmosen til med salt.

Server Gullaschen med kartoffelmosen til.

 

Gullasch er en ungarsk ret, ja det kan faktisk betegnes som deres nationalret.

Lige som Boscht er en klassisk russisk ret og Brændende Kærlighed er en dansk klassiker, er Gullash en del af ungarernes traditionelle menu.

Det er vigtigt at bruge rigelig med paprika og jeg bruger spidskommen til at give den et ekstra pift.

Jeg er glad for min trykkoger, som jeg fandt på KitchenOne.dk.

KitchenOne_logo

Jeg har to størrelse, en 6-liters og en 10-liters.

Den store anvendes sjældent, men er virkelig god når der skal tilberedes retter til mange. Den lille er mere til hverdags-brug.

Gem eller udskriv denne artikel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: