Kalkun til Thanksgiving – eller bare når der er mange om bordet

Thanksgiving og kalkun, tranebærsovs, stuffing og kartoffelmos af søde kartofler med marshmallows. Sådan fejrer vi denne amerikanske festdag, når familien samles som en slags optakt til julemåneden.

Kalkun til Thanksgiving eller bare som optakt til Julen

Kalkun til 10-12 personer.

Regn med en stegtid på 5½ time

Kalkun med fyld
  • En kalkun på ca. 5½ kg,
  • 4-6 skiver panchetta.
  • 50 g smør.
  • Salt og peber
Stuffing/fyld

Kalkun og stuffing

  • ½ lyst daggammelt brød.
  • 1 spansk chorizopølse.
  • 1-2 kviste rosmarin.
  • 2-4 blade salvie.
  • 2 gule løg.
  • 4 fed hvidløg.
  • 4 stilke bladselleri.
  • 2 røde æbler.
  • 1 bundt persille.
  • 4 spsk olivenolie.
  • Salt og peber.
  • 100 g lyse rosiner.
  • 1 dl halvtør sherry.

Læg rosinerne i blød i sherry.

Skær skorpen af det lyse brød og kom det i en foodprocessor og blend det til krummer.

Skær chorizopølsen i mindre stykker. Tag bladene af rosmarinen og hak dem groft med salviebladene.

Tag skallen af løgene og hvidløgene og hak dem groft.

Skyl bladsellerien og skær dem i mindre skiver.

Skyl æblerne, fjern kernehuset og skær dem i både.

Skyl persillen og hak den groft.

Varm olivenolien op på en pande. Rist pølsestykkerne til de er blevet brunede og sprøde. Tag dem af panden.

Kom løgene på panden og steg dem til de er blevet klare. Kom krydderurterne i og steg dem med et øjeblik. Kom derefter bladesellerien og æblestykkerne på panden sammen med pølsestykkerne og steg det hele godt sammen.

Tag panden af varmen og bland brødkrummerne i sammen med rosinerne. Vend til sidst persillen i og smag til med salt og peber.

Tag hals, lever, hjerte og kråse ud af kalkunen, hvis det er med. Krydr kalkunen med salt og peber inden i.

Stuffing i kalkunen

Kom fyldet i kalkunen og luk eventuelt gumpen med et par kødnåle. Gnid kalkunen med salt. Læg panchettaen oven på kalkunen sammen med skiver af smør.

Læg kalkunen på en rist og anbring risten på den næstnederste rille i ovnen. Sæt en bradepande på den nederste rille og fyld den halvt op med vand.

Sæt ovnen på 160 grader. Se til kalkunen et par gange under stegningen og hæld væde over den fra bradepanden.

Tranebærsovs:
  • 250 g friske tranebær.
  • 1 æble.
  • 3 spsk rørsukker.
  • 3 spsk muscuvadosukker.
  • Skal af 1 appelsin.
  • Saft af 1 appelsin.
  • 1 stang kanel.
  • 1 tsk kanelpulver.
  • ½ tsk revet muskatnød.
  • 50 g friske blåbær.

Skyl tranebærrene. Skyl æblet og fjern kernehuset. Skær æblet i mindre stykker.

Kom tranebær og æblestykker i en kasserolle. Riv appelsinen fint. Pres saften af appelsinen.

Kom appelsinskal og saften af appelsinen i gryden sammen med sukker, kanelstang og kanelpulver.

Varm tranebærsovsen op til den koger og lad den simre i en lille time. Smag sovsen til med revet muskatnød.

Vend blåbærrene i sovsen inden serveringen.

Kartoffelmos af søde kartofler og jordskokker

Kartoffelmos med marshmallows

  • 4 kg søde kartofler.
  • 500 g jordskokker.
  • 25 g smør.
  • 1 dl fløde.
  • Salt og peber.
  • 1 pose små marshmallows.

Skræl kartofler og jordskokker og skær dem i mindre stykker. Koges i ca 10-15 minutter til de er møre.

Hæld vandet fra og kom smørret ned i gryden. Læg låget på indtil smørret er smeltet. Pisk de kogte kartofler og jordskokker med en håndmixer til de er pisket helt ud. Pisk fløde i til det bliver en kremet mos. Smag til med salt og peber.

Kartoffelmos med marshmallows

Kom mosen i et ovnfast fad og dæk mosen med marshmallows. Sæt kartoffelmosen i ovnen på 250 g indtil marshmallows’ene er blevet gyldne. Hold øje med fadet, da de hurtigt bliver for mørke.

Sovs:
  • Stegeskyen fra kalkunen.
  • 1½ dl fløde.
  • 1 bouillon terning af kylling.
  • Salt og peber.
  • Et skvæt halvtør sherry.
  • evt. Maizena til at jævne sovsen.

Når kalkunen er mør tages den ud af ovnen. Hæld stegeskyen over i en gryde og skum fedtet af.

Kog stegeskyen op. Kom bouillonterningen i stegeskyen og lad sovsen koge lidt ind. Kom fløden i og kog sovsen op. Smag sovsen til med sherry, salt og peber.

Jævn eventuelt sovsen med maizena. Bland 1 spsk maizena op i kold mælk. Kom maizenablanding i sovsen lidt af gangen og kog op.

500 gr små Haricots Verts.

Nip spidserne af og skyl dem. Damp Haricots Verts’ene i 5 minuttter i let saltet vand. Haricots Verts – grønne bønner – er en af mine favoritter til mange forskellige retter.

Servering:

Tilbehør til kalkunen

Tag stuffingen ud af kalkunen og kom det i et fad.

Skær kalkunen ud i mindre stykker, som en and.

Server kartoffelmosen, tranebærsovsen, skysovsen og Haricots Verts til.

 

Vinen til kalkunen

Vi drak en rigtig god Côtes du Rhone Les Quatre Terres 2015 fra vores lokale vinhandel Bichel Vine, som jeg fremadrettet vil samarbejde med om at finde gode vine til gode priser. Bichel har også en rigtig god webshop.

Bichel Vine

Vinen er velafbalanceret i smagen og smuk i glasset, en frisk og tør vin med moderat eftersmag som glider let ned og passer med sin rustikke smag af krydderurter fint til den komplekse smag af kalkunretten.

Historien bag Thanksgiving

Thanksgiving fejres i USA den 4. torsdag i november.

Det er ikke muligt at fejre Thanksgiving en torsdag, når familien er spredt i Jylland og på Sjælland. Derfor rykker vi festmiddagen til om lørdagen.

Dette år blev festmiddagen holdt i Sorø.

Middagen består af kalkun med stuffing af brød, grøntsager og pølse, tranebærsovs og kartoffelmos på søde kartofler og jordskokker garneret med marshmellows serveret med flødesovs og dampede Haricots Verts.

Stuffingen eller fyldet er en vigtig del af retten og enhver amerikansk husmor med respekt for sig selv, har sin egen opskrift.

Jeg talte med min mands amerikanske tante på 90 år dagen før Thanksgiving, og hun havde i år købt retten færdig med to slags stuffing.

Hun lavede det tidligere selv, og hun har fortalt mig at det er godt med pølser til fyldet. Det råd har jeg fulgt lige siden.

Marshmallows til børn
og barnlige smagsløg

Marshmellows som kommer oven på kartoffelmosen og grilles lige før serveringen er noget jeg har tilført retten i år for at gøre retten endnu mere amerikansk og glæde de barnlige sjæle. Det kan man selvfølgelig undlade.

Jeg har også tidligere serveret græskartærte til dessert. Men det har jeg skippet i år, da vi skal bage småkager samme dag.

Nu er Thanksgiving oprindelig en engelsk kristen helligdag. Som den engelske kirke indførte efter den engelske reformation i 1536.

På denne dag kunne bønderne takke Gud for høstens frugter.

Englænderne førte helligdagen med til Amerika, hvor kolonisterne første gang takkede Gud for en vellykket høst i 1621.

Ifølge traditionen blev høsten fejret med et festmåltid af kalkun, tranebær og græskar.

[yasr_visitor_votes size=”medium”]

Gem eller udskriv denne artikel

Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: