Honningkage-hus: Første juleprojekt

December er en fantastisk måned, og jeg har besluttet at nydelse er mit dogme for denne skønne måned. Jeg vil nyde hver eneste dag. Småkager, honningkage, julelys, julepynt og kalenderlys skal fylde huset med dufte og julestemning.

Honningkage-hus

Honningkage:
Et honningkagehus og 10 honninghjerter

Fordej:
  • 400 g hvedemel.
  • 400 g honning.

Hvedemel og honning æltes sammen og lægges i en skål med husholdningsfilm over. Dejen stilles i et køligt rum i 3 uger, så du kan lige nå det til Jul, hvis du begynder nu.

Det bliver en meget hård dej. Men når den æltes sammen med de øvrige ingredienser bliver den blød og nem at rulle ud.

Honningkagedej:
  • 800 g fordej.
  • 2 æggeblommer.
  • 10 g potaske.
  • 3 g stødt kanel.
  • 3 g stødt ingefær.
  • 3 g stødt nelliker.
  • 8 g hjortetakssalt (natron kan også bruges).
Overtræk:
  • 200 g mørk chokolade.
  • 400 g flormelis.
  • Rød frugtfarve.

Smulr fordejen og kom den i en skål. Rør potasken ud i æggeblommerne og kom dem i skålen sammen med krydderierne og hjortetakssalt.

Ælt dejen til en blød og smidig dej.

Rul dejen ud på et melstrøet bord i en tykkelse af 4 mm. Stik figurer ud af dejen og læg dem på en bageplade med bagepapir. Kagerne bages i en forvarmet ovn, over- og undervarme, på 180 grader i 8-10 minutter.

Honningkager skal helst være bløde. Når honningkagerne er blevet bagt, bliver de hårde.

De lægges derfor i en plastikposer eller en boks og lægges i køleskabet til næste dag.

Du skal kun komme chokolade og glasur på den samme dag, som de skal spises.

Honningkage-hjerter

Smelt chokoladen over vandbad og kom et tyndt lag på kagerne. Når chokaladen er afkølet, kan kagerne pyntes med glasur.

Honningkage-huset

Honningkage-hus

Jeg lavede først en skabelon i papir og skar dejen ud efter den.

Huset består af:

  • 2 sider på 20 x 15 cm.
  • 2 tagstykker på 22 x 15 cm.
  • 2 gavle 15 cm brede og 15 cm høje med en trekant som er yderligere ca. 12 cm høj . Altså samlet højde på gavlen på ca. 27 cm.

honningkage-hus - byggeelementer

Brug øjemål. Du kan altid skære kagestykkerne til efter at de er bagt, så de passer sammen.

Skorstenen består at 2 stykker på 2 x 2 cm.

Kagestykkerne pensles med chokoladen og sættes sammen med glasur, når chokoladen er størknet.

Honningkage-hus og nisse

 

 

Jeg kan godt lide at starte ud lige stå stille, og indtage julen med små step.

December skal være en måned, hvor der er tid til at hygge og nydelse.

Jeg nyder at fylde huset med nogle få ting hver dag i december.

Jeg nyder at planlægge, forberede og tilberede julen i ro og fred.

Vi har en tendens til at alt skal nås i december. Vi skal mødes med alle, som om der ikke kommer en dag efter julen.

Småkager

Der er masser af julearrangementer på arbejde, i foreninger, daginstitutioner og skoler. Julegaveindkøbene bliver til en stressfaktor fordi de skal nås som en parentes i mellem alt det andet.

Når vi endelig når frem til juleaften, er vi så stressede, at det er svært at drosle ned.

Jeg har indledt julemåneden med at bage småkager sammen med mine børn og børnebørn.

Mens de voksne børn bagerbrunkager, finsk brød og vaniljekranse bager jeg honningkagehus med mit barnebarn Osvald. Osvald har valgt farver og dekoration.

Honningkagehuset er overtrukket med et tyndt lag mørk chokolade, pyntet med krymmel og rød og hvid glasur. Huset er sat sammen med glasur som “lim”.

Honningkage-hus dekoreres

Honningkagehuset bagte jeg af en honningkagedej, som jeg begyndte med for 3 uger siden. Det består af en fordej, som helst skal lægges en måned før kagerne skal bages.

Det gik godt nok med de 3 uger, og kagerne blev som de skulle.

 

[yasr_visitor_votes size=”medium”]

Gem eller udskriv denne artikel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: