Brunkager, vaniljekranse og finskbrød

Det er 1. Søndag i advent. Adventskransen er tændt og småkagebagningen er gået i gang: Brunkager, finskbrød og vaniljekranse. Her er mine opskrifter. I de kommende dage og uger kommer der flere kager og andre julesysler på bloggen, bl.a. plumkage.

Julesmåkager

 

Brunkager, vaniljekranse og finskbrød

Opskrift: Brunkager (150 stk)
  • 250 g sirup.
  • 375 g smør.
  • 200 g sukker.
  • 50 g syltet appelsinskal.
  • 2 tsk stødt nelliker.
  • 2 tsk stødt kanel,
  • 1 tsk kanel stødt allehånde.
  • Reven skal af 1 citron.
  • Reven skal af 2 appelsiner.
  • 200 gr smuttede og hakkede mandler.
  • 2 tsk potaske.
  • 750 g mel.

Kom sirup, smør og sukker i en gryde og varm det op til det smelter.

Hak den syltede og tørrede appelsinskal fint. Smut mandlerne og hak dem relativt fint.

Riv skallen af citronen og appelsinerne på det fine rivejern.

Kom appelsinskal, mandler, citronskal, appelsinskal og krydderierne i gryden.

Rør potasken ud i lidt koldt vand. Kog den smeltede sirup, smør, sukker og krydderierne op og rør potasken i.

Lad det koge op indtil massen bliver en sej, tyk masse.

Lad det køle af. Bland melet i, og rul dejen ud i 5-6 ruller med en diameter på 5 – 6 cm.

Læg dejrullerne i køleskabet til næste dag.

Brunkager, vaniljekranse og finskbrød

Bagning af ca. 200 brunkager:

Varm ovnen op til 175 g. Skær rullerne ud til tynde småkager på ca 1-2 mm afhængig af hvor tykke du ønsker dem.

Læg dem på en bageplade med bagepapir og bag dem i ca 8 minutter.

Kagerne lægges på en kagerist til de er kølet af og kommes i en kagedåse.

Jeg lægger først låget på når småkagerne er helt kolde.

Småkagerne kan holde sig i ca. 4 uger.

Opskrift: Ca. 100 Finskbrød
  • 500 g mel.
  • 400 g smør.
  • 100 g sukker.
Pynt:
  • 1 pisket æg.
  • 50 g sukker.
  • 100 g smuttede og hakkede mandler.

Kom melet i et dejfad. Hak smørret i og ælt mel, smør og sukker sammen.

Dejen skal kun lige æltes sammen, så får du det bedste resultat – sprøde finskbrød.

Lad dejen hvile en times tid.

Rul dejen ud på et melstrøet bord til en firkantet dejplade på ca 2 mm.

Skær dejen ud i små aflange firkanter på ca 1 cm i bredden og 3 cm i længden.

Pensl dem med pisket æg og strø sukker og hakkede mandler over.

Læg finskbrødene på en plade med bagepapir og bag småkagerne ved 180 grader i ca 10 -12 minutter.

Lad kagerne afkøle på en kagerist og kom dem derefter i en kagedåse.

Opskrift: Ca. 180 vaniljekranse:
  • 500 g hvedemel.
  • 400 gr smør.
  • 300 g sukker.
  • 1 æg.
  • 120 g mandler.
  • Frø af 1½ vaniljestang

Mandlerne smuttes og hakkes fint.

Bland alle ingredienser til en fast dej. Hvis man bruger en elektrisk kødhakker skal dejen sættes i køleskabet i nogle timer til den er helt fast. Hvis man bruger en sprøjtepose, skal dejen blive ude og have stuetemperatur. Jeg bruger 7 mm-dysen.

Form små kranse på en plade med bagepapir. Kagerne bages ved 180 grader over- og undervarme i 10-12 min.

Småkagerne lægges på en bagerist og kommes i en kagedåse, når de er afkølede.

Vaniljekransene kan holde sig i ca 4 uger.

Vaniljekranse

 

 

 

Småkager hører julemåneden til, og vi samles omkring en god kop kaffe eller te og nyder en småkage til.

Det er en af julens goder. Vi samles med venner og familie, tænder stearinlys i denne mørke tid og hygger og nyder samværet over god mad og gode julekager.

December er ren nydelse. Det vil jeg skrive lidt om i den kommende tid. Mit næste juleprojekt er plumkage.

Småkagebagningen startede hos min søn i Sorø, hvor næsten hele familien var samlet for at bage småkager.

Der blev “bygget” et honningkagehus, og bagt, brune kager, vaniljekranse og finsk brød. Det var ikke så mange småkager, jeg fik med hjem.

Så i dag den 1. Søndag i advent, må duften af julekager godt brede sig i huset.

Vaniljekranse og brune kager

Jeg havde lagt dejen til de brune kager hjemmefra, da dejen gerne skal være rullet til stænger og være kold inden den skæres ud til småkager.

Jeg har heldigvis gemt nogle ruller kagedej herhjemme, som jeg kan bage denne 1. søndag i advent.

Min søn Christian har i år bedt om at de smager lidt mere af appelsin end de plejer.

Måske har jeg også før været lidt for forsigtig med pomeransskallen, da det ikke er alle, som er vilde med smagen.

Så i år har jeg været rundhåndet og mere end fordoblet mængden og brugt syltet appelsinskal i stedet for pomeransskal.

Oprindelig har jeg brugt pomeransskal. Det er syltet skal af citrusfrugten pomerans, som er en grøn frugt, der ligner en appelsin.

Det er en let bitter syrlig frugt. Pomeranstræet blev oprindelig dyrket i Kina og Burma. I dag er det fortrinsvis i Spanien at træerne dyrkes.

Jeg synes også at det er svært at finde pomeransskal, og jeg har derfor flere gange været tvunget til at bruge syltet appelsinskal.

De brune kager er også i år mere populære i familien end de har været, så det var godt nok at tilføje mere smag til dem.

Dej til vaniljekranse i et klassisk dejfad


[yasr_visitor_votes size=”medium”]

 

 

Gem eller udskriv denne artikel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: