Citron-miraklet: Umami og sundhed

Citron er en fantastisk frugt – både til mad og til sundhed. Citronen stammer fra det nordlige Indien og blev blev en integreret del af det danske køkken i 1700-tallet.  Jeg bruger citron i køkkenet og på huden. Her fortæller jeg mere.

Saltet citron til hellefisk

Citron i mad

Hvis du har læst flere af mine opskrifter, så har du sikkert bemærket at jeg bruger citron i mange retter.

Citron er for mig et vigtigt krydderi, ja jeg vil nærmest betegne det som umami. Citronskallens lidt bitre og syrlige smag kan pifte mange retter op. Citronen kan give nogle tunge retter en lettere smag. Det tilfører mange gange en elegance til en ret. Og til søde sager som kager er citron ren magi.

Citron er foruden en lækker spise, også godt for helbredet på flere måder. For det første indholder citron masser af c-vitaminer, som er godt til at forebygge infektioner. Citronens c-vitamin virker også som antioxidanter og beskytter huden mod solens skadelige virkning.

Citron er med til at styrke fordøjelses-balancen, da saft og kød omdannes og nedsætter indholdet af mavesyre.

Det skulle være godt at starte dagen på et glas frisk presset citron.

Ingefærshot med citron

På det sundhedsmæssige område starter jeg også dagen med et lille glas med ingefær, gurkemeje, honning og citron. Det bilder jeg mig selv ind, at jeg bliver frisk af.

Det hjælper rent faktisk min mand Karsten for gigtsmerter. Hvis Karsten ikke har ‘taget’ sit ingefærshot hver morgen i nogle dage, kommer smerterne fra hans slidgigt i hænderne.

Tilbage til citron som umami eller smagsforstærker:

Det man først og fremmest kender til brugen af citron, er desserter og drinks.

Citronens syrlige smag sammen med det søde i en dessert som f.eks tarte au citron er uovertruffen. Og hvad er en gin-tonic uden citron eller lime?

I maden som umami eller smagsforstærker er det først og fremmest citronskallen jeg bruger. Man skal selvfølgelig som alt andet krydderi passe på med doseringen, da citronen let kan overdøve de andre smagsnuancer.

Saltede citroner

Saltede citroner har jeg lige opdaget som en ingrediens i visse salater og som tilbehør.

Jeg må indrømme, at det er Karsten, min mand og bedste sparringspartner i køkkenet, som har indført de saltede citroner i ‘mit’ køkken.

Karsten har tilberedt saltede citroner flere gange. Men jeg har ret kategorisk afvist at spise dem, da jeg har syntes at de saltede citroner simpelthen var for salte. Det er jo også helt fint, at han kan have dem for sig selv.

Forleden dag stod jeg pludselig med et glas saltede citroner i hånden. De havde ligget i salt en måneds tid, og citronerne så lækre ud i den tykke saft, der havde udviklet sig. De havde bevaret deres flotte gule farve.

Jeg fik lyst til at bruge de flotte saltede citroner i maden.

De saltede citroner var perfekte i en salat af rød spidskål, sammen med de lidt sødlige blåbær og parmesanosten.

De saltede citroner er også gode sammen med røget fisk. Den friske salte citronsmag er en god modvægt til den røgede og fede smag, som røget hellefisk og laks.

Salt-citron til tapas

Opskriften på saltede citroner.
  • 12 økologiske citroner.

Halvdelen af citronerne skæres i halve – de halve citroner skæres næsten igennem så man har 8 små, halve “både”, der dog holdes samlet af den sidste del af skallen som ikke gennemskæres.

Citronerne åbnes med fingrene og fyldes godt op med groft salt og lægges i et stort glas med skruelåg. Drys en pænt slat salt på, dog ikke så meget at det dækker.

Pres saften af resten af citronerne og hæld saften ned til citron/salt-blandingen, gerne så citronerne i glasset lige er dækket.

Lad citronerne trække et par uger, til der udvikler sig en tyktflydende saft. Derefter er de klar.

Når de anvendes tages en halv saltet citron op med en gaffel, og skæres i passende stykker, som så kan anvendes i mange retter, eller som ekstra krydderi på f.eks. en bøf, en stegt fisk eller hvad man nu synes. Saften kan også anvendes i te-ske-mængder.

De saltede citroner holder sig meget længe i køleskabet.

Citron i hudpleje

Foruden at være umami i mange retter, anvendes citron også i hudplejeprodukter.

Citron er godt for huden på flere måder. Den indholder C-vitamin og andre antioxidanter, som er med til at regulere hudens surhedsgrad og gøre den mindre fedtet. Den forbedrer derfor hudens udseende.

Citronsaft på læberne hjælper mod tørre og revnede læber. Citronsaft tilfører fugt til læberne.

Citronsaft på huden kan også fjerne acne og hudorme. Saften skal smøres på huden og sidde i 10 minutter.

Det er vigtigt at man påfører citronsaft på hud og læber om aftenen, og ikke før man skal ud i solen. Man risikerer at få pletter på huden.

Citronsaft er godt til at fjerne misfarvninger på negle samtidig med at det styrker neglene. Bland lidt citronsaft i 2 spsk olivenolie, og kom det på neglene, som du kommer neglelak på.

Citronens duft er også forfriskende skøn. Jeg fylder bagagen med sæber, når jeg er i Frankrig og en af favorit duftene er citron. Som giver badeværelse en skøn frisk duft.

Jeg fandt et af flere hudplejeprodukter, som bekræfter citronens gode effekt på huden, da jeg mødte Ulrich i hans butiksstade i Torvehallerne i København. Ulrich er den ene af indehaverne  af Danica Skincare, som producerer hudplejemidler uden konserveringsmidler, parabener og andre hormonforstyrrende stoffer.

Her prøvede jeg den skønneste saltskrub med citronduft. Jeg måtte straks have en krukke og har brugt den flittigt.

Saltscrub med citron

I modsætning til andre saltskrubbemidler, som jeg har prøvet, hvor huden bliver tør efterfølgende, så bliver huden blød og lækker efter en behandling med denne citrus saltskrub.

Grundlæggeren af Danica Skincare, Ulrich, fortalte, at saltet er importeret fra det Døde Hav, som er særlig rig på mineraler.

Ulrich i sin stand

Det kan varmt anbefales at prøve denne citrus saltskrub.

Danica Skincare er også til stede ved flere julemarkeder, bl.a.  Carlsberg Julemarked på Frederiksberg her i starten af december og på julemarkedet i Aarhus i Ridehuset den 8. til den  21. december.


Jeg har tidligere skrevet om et andet mad-mirakel: Ansjos. Se artiklen her.

[yasr_visitor_votes size=”medium”]

Gem eller udskriv denne artikel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: