Tarteletter med høns i asparges

Man kan helt sikkert få mange gode tarteletter i forretningerne. Jeg så tilmed økologiske tarteletter i min lokale brugs. Men hvis du har modet på det, så er det noget helt specielt med hjemmelavede tarteletter.

Tarteletter

Og når man nu alligevel er i gang med at koge kyllingen, så passer det helt fint med at bage tarteletterne imens kyllingen koger. Tarteletterne kan også bages nogle dage i forvejen, og varmes op inden de skal spises.

Opskrift på kylling i asparges til 12 tarteletter

  • 1 kylling.
  • 2 gulerødder.
  • 2 små pastinakker.
  • 2 porrer.
  • 1/4 knoldselleri.
  • 1 bundt persille.
  • 2 kviste timian.
  • 2 laurbærblade.
  • 2 tsk salt.
  • 10 hele peberkorn.

Skræl gulerødderne og pastinakkerne og skær dem i mindre stykker. Rens porrerne og skær dem i mindre stykker. Skræl knoldsellerien og skær den i små stykker. Skyl persillen og timianen. Bind dem sammen med bomuldsgarn.

Kom kyllingen, grøntsagerne, bundtet af persille og timian, laurbærblade, salt og peberkorn i en stor gryde på min 5 ltr. Hæld vand på som dækker kyllingen og varm gryden op til kogepunktet. Lad kyllingen simre under låg i ca. 45 min. eller til kyllingen er mør.

Kyllingesuppe til fond

Tag kyllingen op på et fad og lad suppen koge ind til en god fond – cirka halvdelen af den oprindelige suppe. Når fond’en er klar, sies grøntsagerne fra og fond’en hældes op i en skål.

Kyllingekødet tages af skroget og skæres i mindre stykker.

Aspargesstuvning:
  • 2 glas hele asparges (aspargessnitter kan også anvendes).
  • 5 dl hønsefond.
  • Kød af 1 kylling.
  • 1-2 dl fløde.
  • Maizena til jævning – 2 spsk udrørt i mælk.
  • Salt og peber.
  • Evt. en grøntsagsterning.
  • 1-2 spsk halvtør sherry.

Hæld hønsefonden i en gryde sammen med halvdelen af aspargesvandet. Gem resten til stuvningen skal smages til. Kog fonden op. Hæld fløden i sammen med sherryen. Smag stuvningen til med salt og peber og eventuelt lidt mere af aspargesvandet. Du kan også komme en grøntsagsterning i, hvis der mangler smag.

Rør maizena ud i lidt mælk og hæld det i stuvningen, mens den koger.

Kom aspargesnitterne i stuvningen sammen med kyllingekødet. Lad stuvningen koge op. Tag gryden af varmen og anret hønse og aspargesstuvningen i tarteletterne.
´
Til de hjemmebagte tarteletter har jeg brugt 6 små tærteforme i stål på ca 8 cm i diameter. Tærteformene skal ikke smøres inden bagningen. Jeg bager altså 6 tarteletter af gangen.

Hjemmebagte tarteletter (ca. 12 stk)
  • 400 g koldt hvedemel. Det er godt at lægge melet i fryseren natten over.
  • 10 g salt.
  • 80 g koldt smør.
  • 2 spsk citronsaft.
  • 2,2 dl vand.
  • 260 g koldt smør til udrulning.

Ælt mel, smør, salt, citronsaft og vand sammen. Rul dejen ud til en firkant på 20 x 20 cm. Bank smørret ud til en firkant, som er 15 x 15 cm. Læg smørret midt på dejen og fold dejen fra alle fire sider ind over smørret. Det er vigtigt at smørret når helt ud i hjørnerne inde i den sammenpakkede dej, så man ikke ruller den rene dej ud.

Rul nu dejen ud til en aflang firkant ca. 5 cm i højden. Fold 1/3 af dejen ind over den en halvdel og derefter den sidste 1/3 henover så du nu har tre lag dej. Læg dejen i køleskabet ½ time.

Tag dejen ud af køleskabet og gentag udrulning og sammenlægningen. Der er nu 9 lag. Gentag denne proces en gang til. Der er nu 27 lag. Læg dejen i køleskabet igen ½ time.

Tag dejen ud af køleskabet og rul dejen ud til en aflang firkant ca. 30 cm i bredden og 90 cm lang. Dejen skal være ca. 4 mm høj. Skær dejen ud i 12 runde dejplader, som passer til en tærteform på ca. 8 cm i diameter.

Kom dejen i formene. Læg bagepapir over og fyld formen ud ovenpå bagepapiret med ris eller bønner, så dejen ikke hæver op i midten.

Tarteletdej i forme. Dejen er dækket af bagepapir og der er hældt bønner eller lign. i for at forhindre dejen i at boble under bagning.

Tarteletterne bages i en forvarmet ovn ved 200 g varmluft i ca 20 min. Fjern bagepapir og ris de sidste fem minutter.

Vend tarteletterne ud på en bagerist og bag de 6 næste tarteletter.

Hjemmebagte tarteletter

Det kan godt være at de ikke scorer toppoint for udseende, men smagen er langt bedre end dem man køber.

Tarteletterne kan holde sig i en uge i en tæt beholder. De skal i så fald varmes i en ovn ved 150 grader i 5 minutter inden de spises.

Tartelt med høns i asparges - hjemmelavet fra bunden.

Klassiker

Tarteletter med høns i asparges er en klassiker og kan være et godt indspark til en af de talrige julemiddage eller julefrokoster mellem jul og nytår.

Jeg har været lidt på forkant og har tilberedt denne meget danske og traditionsrige ret, som man i en kort periode har rynket på næsen af, for at være for traditionel og kedelig.

Tarteletter har heldigvis igen fundet sit indtog på mange restauranter og også i mit hjem. I øvrigt er ordet “tartelet” fransk for “lille tærte”.

Mine tarteletter er rimelig store, så man kan godt nøjes med en enkelt til en forret.

Det hedder godt nok høns i asparges, men det er vist mest almindeligt at koge en kylling. Det er i dag faktisk næppe muligt at finde en suppehøne i køledisken.


[yasr_visitor_votes size=”small”]

Gem eller udskriv denne artikel

Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: