Tapas-menu: Let, smagfuldt, mættende.

Tarteletter, rejestuvning, torsk i mayonnaise, tapaspølser og blommer i Madeira. Jul og nytår er overstået, men vi skal jo stadig have noget at spise. Det må gerne være let. Derfor har jeg valgt en nem tapas-menu med nogle få tapas med god smag i og en lækker dessert.

Tapas-opskrifterne
er til fire personer

Torsk i mayonnaise med tomatpure og kapers.

Tapas: Torsk i mayonnaise

  • 150 g torsk uden ben og skind.
  • 1 laurbærblad.
  • 1/4 løg.
  • 1/2 dl eddike.
  • 1 tsk salt.

Kom torsken i en kasserolle. Hæld eddiken over torsken og derefter vand, så fisken er dækket helt. Kom derefter laurbærblade og det kvarte løg samt salt i gryden og kog op. Lad fisken småsimre i 10 minutter, hvorefter der slukkes for varmen. Lad fisken stå i gryden i ca 10 minutter.

Tag fisken op og lad den køle af. Stil den til side.

Mayonnaise med tomatpure og kapers
  • 3 spsk mayonaise.
  • 1 spsk cremefraiche.
  • 1 tsk dijonsennep.
  • 1 tsk koncentreret tomatpuré.
  • 1/2 tsk paprika.
  • Revet skal af 1/2 citron.
  • Salt og friskkværnet peber.
  • 1 spsk kapers.

Rør ingredienserne sammen og smag til med salt og peber.

Del det afkølede kogte torskestykke i mindre stykker. Bland det forsigtigt i mayonnaisen.

Server retten med et par stykker ristet brød og hakket persille.

Reje og laksestuvning i tarteletter.

Tapas-tartelet

  • 1 stykke laks på 125 g.
  • 8 store rejer med skal (ukogte).
  • Olivenolie til stegning.
  • 1 spsk halvtør sherry (f.eks. Fino).
  • Et nip safran.
  • Et nip estragon.
  • 1 spsk mel til opbagning.
  • Lidt kogevand fra laksen.
  • Salt og peber.
  • 4 tarteletter (hvis du vælger at bage dem selv, kan du finde opskriften her).

Kom laksen i en kasserolle og hæld vand I bunden af kasserollen. Fisken skal ikke være dækket helt af vand. Kom salt ved og damp fisken i ca 10 minutter.

Varm olien op på en pande. Kom rejerne på panden og steg dem til de bliver røde.

Tag rejerne af panden og fjern skallen. Kom rejerne tilbage på panden. Hæld sherryen over og kog op. Sænk varmen efter et øjeblik, når spiritussen er brændt af.

Drys melet over rejerne og vandet fra dampningen af laksen og rør godt rundt.

Kom estragon og safran i og derefter fløden. Kog stuvningen op og smag til med salt og peber.

Del laksen i mindre stykker og bland den forsigtigt i stuvningen.

Varm tarteletterne i ovnen nogle minutter.

Fordel stuvningen i tarteletterne og server med et drys frisk klippet dild eller persille.

Tapas-pølser med basilikumpesto.

Tapas-pølse

Der findes mange forskellige pølser fra Italien, Spanien og Frankrig, som er lækre at servere til en tapas. Men der findes også danske pølser, som kan være lækre.

Denne pølse, som jeg serverer til denne tapas er rent faktisk slagterens egen fra vores lokale Brugs. Spegepølse med tomat.

Basilikumpesto

Jeg er begyndt at riste pinjekerne til basilikumpesto, hvilket giver pestoen en lidt bedre smag.

  • 4 håndfulde frisk basilikum.
  • 1/2 dl pinjekerne.
  • 4 små fed hvidløg.
  • 50 g parmesan.
  • 1 dl god olivenolie.
  • En smule salt

Rist pinjekerne på en tør pande til de er gyldne.

Kom alle ingredienserne i en foodprocessor undtagen salt. Parmesanen smager meget af salt, så det er ikke sikkert, at der skal salt i pestoen.

Hak alle ingredienser. Der må godt være lidt struktur i pestoen.  Smag pestoen til og kom lidt mere olie i, hvis du gerne vil have pestoen lidt tyndere.

Server pestoen til nogle tynde skiver pølse.

Blommer i Madeira på
hjemmebagte makroner med vaniljecreme

Blommer i Madeira

Vaniljecreme

  • 2 pasteuriserede æggeblommer.
  • 40 g rørsukker.
  • Korn af 1/2 stang vanilje.
  • 1 dl piskefløde.
  • 25 g revet mørk chokolade til pynt.

Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Mas dem ud i lidt af sukkeret.

Pisk æggeblommerne sammen med vaniljesukker og resten af sukkeret til en god æggesnaps.

Pisk fløden til tyk flødeskum. Rør flødeskummet i æggesnapsen.

Knus en makron i hvert af de fire dessertglas. Kom en spiseskefuld af lagen fra blommerne over hver makron. Fordel halvdelen af vaniljecremen i de fire glas.

Anbring 2 blommer i hver glas. Kom lidt mere vaniljecreme over. Drys revet chokolade over.

Pynt eventuelt med rød havesyre.

 

 

Det må gerne være lidt nemt her de første weekender efter julen. Tapasretter er små, så man føler sig dejlig let efter måltidet.

Dagens tapas-menu:
  • Torsk i mayonnaise med tomatpure og kapers serveret med et par stykker ristet brød.
  • Reje og laksestuvning i tarteletter.
  • Tapaspølse med basilikumpesto.
  • Blommer i Madeira på hjemmebagte makroner og med råcreme.

Denne tapasmenu er hurtig og nem at tilberede. Man kan vælge at købe tarteletterne.

Der findes mange lækre pølser fra Italien, Frankrig og Spanien, som er til at få i de fleste supermarkeder.

De danske pølser er dog heller ikke at foragte, og derfor har jeg valgt at købe en dansk specialpølse fra vores lokale slagter.

Blommerne i Madeira kan helt sikkert også fås på glas såvel som man kan vælge at købe færdigbagte makroner.

Jeg var så heldig at få et glas hjemmelavede blommer i Madeira foræret af min svigerdatters forældre. De syltede blommer er svedskeblommer.


Tapas-menuer
du også kan prøve:

 

 

Gem eller udskriv denne artikel
Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: