Jomfruhummer – lækker dansk seafood
Jomfruhummer er en Læsø-specialitet, som jeg synes er meget lækker. Tanken om at de er fanget i dansk farvand tiltaler mig også. Det gør fragtafstanden rimelig og godt for miljøet. Her er et par opskrifter.
Opskrifterne er til 4 personer
Grillede jomfruhummer
med hvidløgssmør
- 6 jomfruhummere (de kan købes frosne).
Skær jomfruhummerne over på langs og læg dem i et ovnfast fad.
Hvidløgssmør
- 60 g blødt smør.
- 1 fed hvidløg.
- 1 spsk citronsaft.
- 2 håndfuld persille.
- 1 nip fint havsalt.
Rens hvidløgsfeddet. Hak persillen fint og tag 1/3 fra til pynt.
Kom smørret i en skål. Pres hvidløgsfeddet ned i smørret. Bland de øvrige ingredienser i og rør det godt sammen.
Fordel smørret over de halve jomfruhummere.
Sæt fadet ind under grillen i ca 10 minutter til smørret er smeltet og begynder at boble.
Hold øje med processen, da det hurtigt kan blive for brunt. Jomfruhummer skal stadig være bløde og lækre at spise.
Server jomfruhummer med brød til, som man kan dyppe i smørret.
Drys med resten af den hakkede persille.
Smørstegte jomfruhummer-haler og kammuslinger
med blomkålspure, smørstegte blomkålsbuketter,
ruccola med syltede hyben og en hummerbisque.
- 12 jomfruhummerne.
- 8 mellemstore kammuslinger.
- 20 g smør til stegning.
- Salt og peber
Hummerbisque
- Skallen fra jomfruhummerne.
- 2 spsk olivenolie til stegning.
- 1/2 tsk tomatpuré.
- 1 tsk safran.
- 1 bundt timian.
- 2 små hvidløg.
- 1/2 tsk paprika.
- 1/4 løg.
- 1/4 porre.
- 1/4 fennikel.
- 1 dl skotsk whisky.
- 2 dl hvidvin.
- 1/2 terning fiskebouillon.
- 2 dl vand.
- 1 dl fløde.
- Salt og peber.
Blomkålspure
- 3/4 blomkålshoved.
- 10 g smør.
- 1/2 dl fløde.
- Salt og peber
Blomkålsbuketter – smørstegte
- 4 – 6 blomkålsbuketter.
- 1/4 dl vand.
- 10 g smør.
Ruccolasalat med syltede hyben
- 100 g ruccolasalat.
- 3 spsk hybenskaller og lidt saft.
Tilberedning:
Hummerbisque:
Tag halerne ud af jomfruhummerne. Husk også at fjerne tarmen samtidig. Læg hummerhalerne i en skål.
Skyl skallerne godt for tarmindhold. Jeg fjerner også det yderste af hovedet med øjnene. Læg skallerne på et skærebræt og knus dem med f.eks. en kødhammer.
Gør grøntsagerne i stand og hak dem fint.
Varm olien op på en pande og steg jomfruhummerskallerne ved hård varme i nogle minutter.
Kom tomatpure, safran, paprika, hvidløg og timian på panden og steg det med et øjeblik. Kom derefter alle grøntsagerne på panden. Tilføj eventuelt lidt mere olivenolie, hvis panden bliver hel tør.
Skru op for varmen og hæld spiritus’en på panden. Flamber ved at sætte en tændstik til. Lad spiritus’en brænde af.
Hæld hvidvin og vand ved til allle grøntsager og skaller er dækket. Kom fiskebouilonterningen i. Lad det småsimre i en halv time.
Skum eventuelt et par gange.
Si grøntsagerne fra og hæld bisquen i en kasserolle. Lad det småsimre og koge lidt ind.
Inden sovsen skal serveres hældes fløden i og sovsen koges op. Smag til med salt og peber.
Blomkålspuré:
Skær blomkålen i mindre stykker og skyl det godt
Damp blomkålen i lidt vand i ca 10 minutter.
Hæld vandet fra og kom smørret ned til blomkålen. Brug en håndmixer til at purere blomkålen. Pisk fløden i og smag til med salt og peber.
Smørstegte blomkålsbuketter:
Skyl blomkålsbuketterne godt. Halvér dem.
Kom vand og smør i en kasserolle. Varm kasserollen op og lad smørret smelte. Når smørret er smeltet lægges blomkålsbuketterne ned i kasserollen med skæresiden nedad. Lad blomkålsbuketterne stege under svag varme til vandet er fordampet og blomkålsbuketterne er blevet gyldne på skæresiden.
Tag gryden af varmen og lad dem stå til serveringen.
Stegning af hummerhaler og kammuslinger:
Varm smørret op på en pande og lad det bruse af. Steg hummerhalerne og kammuslingerne til de er blevet gyldne. De skal ikke have mange minuter på hver side. Kom salt og peber på.
Server hummerhaler og kammuslinger med blomkålspureen, de smørstegte blomkålsbuketter, ruccolasalaten med hyben.
Pynt med hakket persille og nogle tynde strimler porre.
Firmaet som sælger jomfruhummerne har bæredygtighed indarbejdet i deres vision og mission. Det har også stor betydning for at jeg vælger dette produkt.
Du kan læse om virksomhedens vision om bæredygtighed her.
Jomfruhummer kan både tilberedes hele og som hummerhaler.
Jomfruhummerhaler er en rigtig god erstatning for kinarejer, som desværre ikke har et særligt godt ry på grund af de dårlige arbejdsforhold for medarbejderne og hygiejnen i forarbejdningen.
Der er lidt arbejde
Prisen for jomfruhummerne er nogenlunde den samme som for kinarejer. Der er lidt større arbejde med at pille hummerhaler ud af jomfruhummerne.
Til gengæld kan skallen bruges til en skøn hummerbisque som man kan servere til jomfruhummerhalerne.
Jeg har her beskrevet to opskrifter. En med hele jomfruhummmere og en med jomfruhummerhaler.
Til retten med jomfruhummerhaler har jeg brugt resten af jomfruhummerne og skallen til at tilberede en lækker hummerbisque, som serveres til retten.
Jeg har valgt at servere smørstege jomfruhummerhalerne sammen med nogle kammuslinger. Jeg synes at de to ting står godt til hinanden.
Ruccola med sødt
Som lidt skævt serverer jeg frisk ruccola med syltede hyben sammen med blomkålspure og smørstegte blomkål.
Smørret giver en rigtig god smag til blomkålen, og jeg mener ikke at man skal være så bange for smørret.
Smørret udgør en meget lille del af det samlede måltid, der består af gode sunde råvarer, som blomkål, ruccola og hyben.
Bæredygtigheden er også ok. Foruden jomfruhummerne, så er de andre råvarer også danske.
Samlet set, vil jeg betragte dette måltid som sundt.
Retten kan også serveres som hovedmåltid.
Retterne kan serveres som tapas eller som forretter.
Du kan også prøve min opskrift på chili-rejer med aioli i denne tapas-menu.
Syltede hybenskaller, som jeg anvender i denne ret, er et fantastisk supplement til mangt og meget. Her er mine opskrifter på hybenskaller og hybensyltetøj.
Skriv et svar