Fastelavnsboller med flødeskum

Fastelavnsboller med flødeskum. Det er snart fastelavn, og boller vil vi jo have – fastelavnsboller med creme, syltetøj og flødeskum. Her er opskriften. Det tager nogle timer, fordi der skal arbejdes med wienerbrødsdejen.

Fastelavnsboller

Fastelavnsboller

For at processen bliver så nem som muligt, er det en god idé at lægge melet i fryseren natten over. Det er for at forebygge at smørret smelter under udrulning.

  • 1 dl kold mælk.
  • 25 g gær.
  • 25 g sukker.
  • 1 æg.
  • 1 nip salt.
  • 250 g koldt hvedemel
  • 125 g koldt smør til udrulning.

Rør gæren ud i mælken bland mel, sukker, æg og salt i. Ælt dejen hurtigt sammen.

Slå dejen ned til en firkant på 15 x 15 cm. Bank smørret ud til en firkant på 10 x 10 cm og læg det midt på dejen.

Fold nu dejen ind over smørret, så smørret kommer helt ud i hjørnerne af foldningen.

Læg dejen i køleskabet i 20 minutter. Rul dejen ud til en aflang firkant på ca 3 cm i højden. Fold den ene tredjedel ind over dejen og fold den sidste tredjedel ind over dejen, så du får tre lag.

Læg dejen i køleskabet i 20 minutter. Gentag processen 2 gange så du får 27 lag.

Rul nu dejen ud til en firkant som er 45 cm x 45 cm (9 stk) eller 36 cm x 48 cm (12 stk) Dejen skal være ca 4 mm tyk.

Fold de fire hjørner på hver stykke dej ind under som en bolle. Bag bollerne i ca 10 – 12 minutter ved 200 grader varmluft i en forvarmet ovn.

Lad bollerne køle af på en bagerist.

Kagecreme:
  • 3 æggeblommer.
  • 60 g rørsukker.
  • 16 g maizena.
  • 1/2 vaniljestang.
  • 2 dl mælk.

Pisk æggeblommer og sukker til en æggesnaps. Rør maizenaen i.

Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Varm mælken op til kogepunktet i en kasserolle sammen med vaniljekorn og vaniljestangen.

Tag vaniljestangen op og hæld mælken i æggesnapsen under piskning.

Hæld det hele tilbage i kasserollen og varm op mens der samtidig piskes kraftigt. Lad cremen koge og tykne. Pisk cremen godt igennem, så det bliver en jævn creme. Tag den af varmen.

Hæld cremen i en skål og kom husholdningsfilm over. Sæt det i køleskabet til det er koldt.

Pisk flødeskummet rimelig stift og kom det i en sprøjtepose med en sprøjtetylle på 3 mm.

Opbygning af fastelavnsbollen:

Skær bollerne over. Sprøjt flødeskum rundt i kanten på den nederste del af bollen.

Kom en tsk creme i hullet, som er opstået med flødeskummet. Kom en lille tsk syltetøj oven på cremen.

Læg den øverste del af bollen over.

Pynt med flormelis og knuste frysetørrede hindbær.

 

Fastelavnsboller er normalt lavet af wienerbrødsdej. Du kan vælge at lave 9 store eller 12 små af den samme portion.

Det er derfor har jeg lavet dem i en lidt mindre udgave, så familiens yngste kan overskue dem. Familiens ældre kan jo altid spise to, hvis man ikke synes, at man har fået nok.

Du skal udover bollerne bruge kagecreme. Et glas hindbærsyltetøj og 3 dl fløde til flødeskum, samt flormelis til pynt. Jeg har også brugt frysetørrede hindbær, som jeg har knust og drysset over.

Streg

Fastelavn er en sjov tradition, hvor det i Danmark for det meste er børn, som klæder sig ud for at slå katten af tønden og gå fra dør til dør i nabolaget for at synge og modtage betaling i penge, boller eller slik.

Jeg har aldrig selv gået udklædt fra dør til dør som barn. Min far forbød mig det, da han mente at det var tiggeri. I stedet kunne jeg få lov at stå i hans forretning og dele penge ud til de børn, som kom udklædt og sang.

Det var bestemt ikke en opgave, jeg synes var særlig sjov. Jeg var nærmest flov over ikke at kunne få lov at klæde mig ud.

Fastelavn er
en ældgammel fest

Fastelavn er en fest som går mange hundrede år tilbage.

I Norden fejres den om vinteren som en overgang fra vinter til foråret. Romerne fejrede det “sejrende forår”, altså at lyset var ved at vinde over vintermørket. Egypterne fejrede at Nilen gik over sine bredder og at årets cyklus begyndte forfra.

Fastelavn eller karneval var en fest, hvor man Slog-til-Søren. “Søren” betød Satan, men man undlod at nævne den onde ved navn, så han ikke troede man påkaldte ham. 

Masker og udklædning var med til at udslette de sociale skel. Bonden kunne sidde med til bords med herremanden.

Fastelavnstiden var lig med løssluppenhed og var en ventil for de strenge regler og hårde arbejdsvilkår. Festen var også kun for de voksne.

Streg

Se også opskriften på fastelavnsboller med creme men uden flødeskum.

Gem eller udskriv denne artikel

Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: