Chiabrød og surdej: Opskrifter
Chiabrødet er et fint toastbrød lavet på surdej med sirup og chiafrø. Det er godt både som frisk brød og ristet til morgenmaden eller til croque monsieur. Det kan skæres i skiver og fryses, men kan også holde sig godt i flere dage, hvis det bevares som et helt brød.
Chiabrød
Chiafrøene skal blødes op i lidt vand 20 minutter før de skal bruges. De giver også fugt til brødet.
Du skal bruge 2 rugbrødsforme til brødene.
Surdejen skal tilberedes 3 – 4 dage i forvejen. Hvis du har en surdej i køleskabet skal den bare friskes op dagen før.
Opskrift:
Dag 1:
- 200 g surdej.
- 700 g vand
- 12 g gær.
- 100 g sirup.
- 210 g fuldkornsspeltmel.
- 100 g rugmel.
- 900 g hvedemel.
- 100 g chiafrø udblødt i 200 g vand.
- 30 g fint havsalt
Kom surdej, vand og gær i en røreskål. Kom derefter de andre ingredienser i skålen sammen med de udblødte chiafrø. Saltet skal først i til sidst.
Rør dejen med en dejkrog på den lave hastighed i ca 5 minutter. Skru derefter op til høj hastighed. Dejen skal røres indtil der er dannet gluten.
Kom vand på hænderne og tag et stykke dej op og træk det fra hinanden. Dejen skal hænge sammen og ikke gå i stykker.
Kom husholdningsfilm over skålen og sæt den i køleskabet til næste dag. Jeg lader dejen hæve ca 20 – 24 timer.
Dag 2:
Tag dejen ud af køleskabet og kom dejen ud på et melstrøet køkkenbord. Del dejen i to, og tryk hver dejstykke ud til en flad aflang pølse.
Fold dejen sammen to gange på langs og læg dejen ned i en form, som er smurt med smør.
Lad dejen hæve et par timer.
Brødet bages i en forvarmet ovn på 225 grader varmluft på den næstnederste rille.
Skru ned for varmen til 200 grader og bag brødene i 35 – 40 minutter. Brødtemperatuen skal være min 99 grader.
Surdej
- 1½ dl koldt vand.
- ¾ dl hvedemel.
- ¾ dl rugmel.
Piskes godt sammen og hældes i et glad med løst låg. Det stilles på køkkenbordet 3 – 4 dage. Rør i surdejen en gang i mellem. Når surdejen bobler er den klar til brug.
Her er en video om opstart af surdej:
Opfriskning af surdej:
- 1½ dl surdej.
- 1½ dl hvedemel.
- 1½ dl rugmel.
- 2 dl koldt vand.
Piskes sammen og kommes i en skål med låg på. Stilles på køkkenbordet en dag. Herefter sætter jeg surdejen i køleskabet, hvis jeg ikke skal bage en af de nærmeste dage.
Næste gang jeg skal bage frisker jeg surdejen op.
Se hvordan her:
Det jeg ikke bruger til opfriskningen, kasserer jeg.
Jeg har masser af bageopskrifter her på bloggen. Har du prøv et mit brød med Emmermel?
Skriv et svar