Lækre grydebrød

Grydebrød er skønt og lækkert brød til morgenkaffen. Nemt og hurtigt at tilberede. Jeg har eksperimenteret med to slags grydebrød. Et med og et uden surdej.

Brødet uden surdej kan man beslutte sig for om aftenen. Det skal bare røres sammen og stå på køkkenbordet til næste dag. Det andet brød er med surdej og kræver lidt mere forberedelse med at lave en ny surdej eller friske en surdej op fra køleskabet.

Begge brød er bagt med en blanding af fuldkornsølandshvede og hvedemel. Det almindelige hvedemel er Meyers hvedemel. Der er flere proteiner i melet og har derfor en bedre hæveevne end almindeligt hvedemel.

Grydebrød

Ingredienser:
Grydebrød med valnøddekerner
og fuldkorns Ølandshvede:
  • 4½  dl lunt vand.
  • 10 g gær.
  • 200 g fuldkornsølandshvede.
  • 400 g hvedemel.
  • 15 g salt.
  • 1 dl valnødder.

Tilberedelse: 20 minutter.
Hævetid: minimum 10 – 12 timer.
Bagetid: 45 minutter.

 

Grydebrød med surdej
og fuldkorns Ølandshvede: 
  • 300 g surdej.
  • 5 g gær.
  • 300 g koldt vand fra hanen.
  • 250 g fuldkornsølandshvede.
  • 450 g hvedemel.
  • 15 g salt.

Tilberedelse:

Surdej fra bunden: 4 – 5 dage.
Opfriskning af surdej: 12-24 timer.
Tilberedelse af dej: 30 minutter.
Hævetid: Minimum 10 – 12 timer.
Bagetid: 45 minutter.

Jeg har mange bageopskrifter her på bloggen, både på brød og kager. Har du f.eks. prøvet mit brød med Emmermel? Se opskriften her.

Bageopskrifter:
Grydebrød med
valnøddekerne og fuldkorns Ølandshvede

Grydebrød på morgenbordet

Opløs gæren i det lune vand. Hak valnøddekerne groft.

Rør mel, valnøddekerne og salt i og rør det godt sammen med en træske, så melet bliver godt optaget i vandet og dejen hænger sammen. Dejen er klistret.

Læg husholdningsfilm over skålen og lad dejen stå og hæve på køkkenbordet natten over. Min. 10 – 12 timer.

Næste morgen sætter du en støbejernsgryde med låg i oven på næstnederste rille og varmer ovnen op til 225 grader varmluft. Inden gryden sættes i ovnen smører jeg den med lidt olivenolie, hvis gryden ser meget tør ud.

Imens ovnen varmer op skrabes dejen til dit grydebrød ud på et melbestrøet bord. Fold dejen sammen en gang og form det let med hænderne. Strø lidt mel over dejen og lad den hvile på køkkenbordet til ovnen og gryden er varm.

Tag gryden ud af ovnen og læg brødet ned i gryden. Sæt den straks i ovnen og lad dit gryudebrød bage i 30 minutter.

Tag låget af gryden og bag det 15 minutter endnu. Skru eventuelt ned for temperaturen til 200 grader.

Tjek kernetemperaturen på brødet. Det skal være 99 grader.

Lad det køle af ca. 15 minutter inden du skærer brødet.

Streg

Grydebrød med surdej
og fuldkorns Ølandshvede

Hæld surdej, gær og vand i en røreskål sammen med mel og til slut salt.

Rør dejen godt igennem. Gerne på en røremaskine – 15 minutter. Det kan også røres med en træske, hvor det skal røres godt igennem ca 20 minutter.

Kom husholdningsfilm over røreskålen og sæt den på køl til næste dag.

Ovnen og gryden varmes op som overfor.

Dejen hældes ud på et melstrøet bord, hvor den ene halvdel foldes hen over den anden og formes forsigtigt med hænderne.

Strø mel over dejen og lad den hvile til ovnen er varm.

Tag gryden ud og kom forsigtigt dejen ned i gryden. Brødet bages som det andet brød.

Gem eller udskriv denne artikel

Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: