Sukkerboller som min mor lavede dem
Sukkerboller kalder vi dem i familien. Det er boller, som alle børn og børnebørn i min familie relaterer til Bornholm og til min mor. Bollerne spises med smør, og er gode til en kop te efter en dejligt tur i skoven eller ved vandet. Bollerne har været en fast del til alle børnefødselsdage og børnene elsker dem … med eller uden rosiner.
Ingredienser
til 16 boller:
- 50 g gær.
- 2 dl mælk.
- 500 g hvedemel.
- 100 g smør.
- 50 g sukker.
- 1 æg.
- 1 tsk kardemomme.
- 1 tsk salt.
- 1 æg til pensling.
- Sukker til at drysse på bollerne
- 100 g rosiner (hvis du vil have rosiner i bollerne).
Tilberedning: 15 minutter
Hævetid: 2 x 30 minutter
Bagetid: 8 – 10 minutter ved 200 grader varmluft
Sukkerboller
1 Lun mælken til maks 30 grader og rør gæren ud i mælken. Kom mel i en skål sammen med gæren og mælken. Hak smørret i mindre stykker og kom det i skålen sammen med de øvrige ingredienser. Hvis du vil have rosiner i dejen kommes de i med de andre ingredienser.
2 Ælt dejen igennem til en glat dej.
3 Stil dejen til hævning med et klæde over. Lad den hæve 30 minutter.
4 Slå dejen ned, og ælt den godt igennem. Rul dejen ud til en lang pølse.
5 Skær 16 stykker ud. Form stykkerne til boller og læg dem på en bageplade med bagepapir.
6 Lad bollerne hæve i ca. 30 minutter.
7 Tænd ovnen.
8 Pisk ægget og pensl bollerne. Drys sukker oven på bollerne.
9 Bollerne bages i en forvarmet ovn ved 200 grader i ca 8 – 10 minutter til de er gyldne.
Lad bollerne køle af på en bagerist.
Bollerne flækkes og spises med smør.
Hveder eller hvedeknopper er jo en anden, lækker sødlig bolle. Her er min opskrift på hveder.
Skriv et svar