Forårsfornemmelser i køkkenhaven

Jeg har været i køkkenhaven for at starte med de første spæde forberedelser, og for at se, hvordan de overvintrede planter har klaret den sidste hårde frostperiode. Foråret er kommet som en eksplosion. Jeg oplever det som om vi er gået direkte fra vinter til sommer.

Blommetræ
For første gang forsøger jeg mig med et blommetræ. jeg forventer at det bliver stort og flot, og jeg har jo god plads.

Sommeren kom hurtigt
– jeg er bagud i køkkenhaven

Pludselig har jeg en oplevelse af, at jeg er bagefter med forspiring, udsætning af kartofler og klargøring af køkkenhaven.

Køkkenhaven ligger lidt væk fra vores hovedhus, så jeg her ikke været derude hele vinteren.

Det er jordbærplanterne, som jeg har været noget bekymret for.

Sidste efterår satte jeg nye jordbærstiklinger i jorden, og jeg har været noget bekymret for om de kunne holde til den hårde frost, som vi har haft i slutningen af marts. Og det syn, som jeg mødte, gav ikke anledning til jubel. Jeg synes, at de så noget slukørede ud, og jeg var usikker på om de i det hele taget havde overlevet vinteren.

Men ved nærmere eftersyn kunne jeg ane liv i de fleste planter. Der skal nok bare luges lidt ud omkring planterne

Blommetræ

Men først skal blommetræet i jorden. Et blommetræ med  Viktoriablommer. Det har længe været på min ønskeliste.

Jeg har fået et gavekort til træet i fødselsdagsgave. Det har jeg nu været ud at indfri.

Nu kan jeg bare vente på at blommetræet vil boome med blommer, så jeg kan høste og sylte.

Kartofler

Jeg har sat de første kartofler. I år vil jeg være på forkant, så jeg kan få kartofler til Skt. Hans eller måske endnu tidligere med den varme, som vi har fået.

Jorden er nem at komme i, og nu kan jeg se, at efterårets arbejde med at grave og kultivere jorden har betalt sig.

Jeg vil lægge to slags kartofler, og er startet med den nye meget tidlige kartoflersort “solist“. Den skal være meget resistent overfor de sædvanlige kartoffelsygdomme som skimmel, skurv og rust.

Jeg fik mange kartofler sidste år. Men jeg måtte kassere de fleste på grund af skimmel. Sidste år lagde jeg Sava som den tidlige kartoffel og aspargeskartofler til senere på sommeren. Men Aspargeskartoflerne er svære at dyrke, derfor har jeg besluttet mig for nogle mere robuste kartofler i år. Kartofler som gerne skal kunne holde hele vinteren.

Jordbær

Jeg har renset godt op mellem jordbærplanterne og givet dem en del gødning. Nu må jeg bare krydse fingre for at de nye jordbærplanter bærer en masse jordbær. Det næste er at beskytte jordbærrene mod de frække fugle og snegle.

Rabarber

Rabarberne er også godt i gang med at skyde op af jorden.

Rabarber skal der være i køkkenahevn

Rabarber kan jeg simpelthen ikke få nok af. Jeg satte to ekstra sidste efterår. Desværre er den ene rabarber gået ud. Så jeg må ud at købe en til.

Spiring

Inden døre er de første tomatspirer ved at se lyset. Jeg har fået frø fra en kollega. Desværre har jeg ikke helt styr på hvilke tomatplanter jeg har sat til spiring. Så det bliver sjovt at se, hvilke tomater jeg kan høste.

Urtehaven – en udlægger af køkkenhaven

Løvstikken bogstaveligt væltede frem af jorden i går. Den har utrolig med fart på. Jeg glæder mig til løvstikkepesto som andre glæder sigtil ramsløgpesto.

Løvstikke fylder godt i køkkenhaven.

Jeg fik lige et tip om at bruge de spæde løvstikkeblade til pesto, så det skal jeg selvfølgelig prøve.

Min timian er noget afpillet, da jeg har klippet af den hele vinteren, så den har jeg suppleret med endnu en almindelig timianplante.

Purløgene er heldigvis også kommet frem, så jeg har klippet min første purløg til en tapas med laks.

Persille er min store udfordring. Jeg har forsøgt at så persille rigtig mange gange. Men det er ikke lykkedes mig at få rigtig gang i den, så her må jeg købe persille. Jeg har dog endnu ikke opgivet, og håber at det vil lykkes mig i år.

Du kan følge med i udviklingen af min køkkenhave og urtehave her på bloggen.

Køkkenhaven udviklede sig flot sidste år, se her.

Gem eller udskriv denne artikel
Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: