Hveder til St. Bededag

Hjemmelavede hveder med original smag af kardemomme, lige klar til at flække og riste til Store Bededag.

Opskrift: Hjemmebagte hveder

Tilberedningstid:

Æltning: 15 min.
Hævetid, samlet: 5 timer.
Bagetid: 12-15 min.

Det tager jo lidt tid at tilberede hveder, så du kan overveje at gå i gang et par dage før Store Bededag. De holder sig fint et par dage i en plasticpose.

Ingredienser til 20 hveder
  • 2½ dl lunkent mælk
  • 2½ dl lunkent vand
  • 20 g gær
  • 1 kg hvedemel
  • 2 æg
  • 75 g sukker
  • 20 g salt
  • 10 g kardemomme
  • 50 g smør
Tilberedning

Bland gær, mælk og vand, kom melet, æggene, sukkeret, salt og kardemommen ned i mælken og ælt dejen godt. Hvis man ælter dejen på maskine, kommes smørret i, når dejen er samlet. Æltes dejen i hånden kommes smørret i med det samme.

Dejen æltes til den er glat og smidig og slipper skålen eller hænderne. Man kan også bruge glutentesten: Gør hænderne våde og tag lidt dej op. Træk det ganske forsigtig ud mellem hænderne. Hvis dejen hænger sammen har den fået nok.

Lad dejen hæve i 2 timer på køkkenbordet eller et lunt sted.

Slå dejen ned, og form en lang pølse. Del pølsen i 20 stykker og form dem som boller.

Læg bollerne på en bradepande beklædt med bagepapir. Bollerne skal stå ved siden af hinanden uden at røre hinanden.

Hveder før de sættes i ovnen

Bollerne hæver i 2 – 3 timer et lunt sted. Eller til de rører ved hinanden. Bollerne bages i en forvarmet ovn ved varmluft på 220 grader i 12-15 minutter.

Lade dem køle af. Hvedeknopperne holder sig et par dage i en plastikpose. De kan også fryses.

Skær bollerne over i 2 og rist hvederne i ovnen ved 200 g til de er gyldne.

Hveder - klar til at blive halveret og ristet, lidt som klassiske kryddere

Jeg kan huske at min mor skar hvedeknopperne igennem i tre dele, da dem vi købte var meget høje. Jeg synes ikke at mine hvedeknopper er så høje, så jeg nøjes med at skære den igennem i to halvdele.

Jeg ønsker dig en glædelig Store Bededagsaften.

Hveder for
ikke at blive brødflov

St. Bededags aften dag skipper vi gerne aftensmaden og spiser hvederne med lidt godt pålæg. Jeg har de sidste par år selv bagt hvedeknopperne, som de kaldes før de flækkes og ristes. Denne opskrift vil jeg gerne dele.

Store Bededag falder den 4. fredag efter Påske. Det er også den 27. dag efter Påske.

Oprindeligt er bededag en kirkelig helligdag og kaldtes Bodsdag. Bodsdage stammer tilbage fra før Reformationen, hvor kirken gav menigheden lejlighed til bod.

Det var især onsdage og fredage som blev udlagt til bodsdage i forbindelse med faste.

Bodsdagene blev afskaffet i forbindelse med Reformationen, men blev herefter langsomt genindført af kirkerne.

Den 27. marts 1686 blev Store Bededag stadfæstet ved kongelig forordning til at gælde for hele landet, og blev fastlagt til den 4. fredag efter Påske.

Tradition fra 1800-tallet

Traditionen med at spise hveder store Bededagsaften blev indført omkring 1800-tallet. Årsagen var, at bagerne skulle holde helligdagen i hu allerede fra solnedgang dagen før Store Bededag.

De forsøgte at råde bod på manglen på brød på dagen, ved at bage ekstra store hveder, som man kunne varme næste dag.

Det er så blevet til at man spiser de ristede hveder dagen før. Jeg gætter mig til, at man blev fristet af de dejlige lune hveder, og så ikke kunne vente.

Denne skik holder jeg skarpt i hævd. Det er en sjov tradition. Fordi vi drikker ikke kaffe eller te om aftenen længere, og spiser slet ikke noget efter aftensmaden, som man gjorde da jeg var barn.

Streg

 

 

En god ikke for stærk men karakteristisk ost, er min foretrukne ost til hveder, f.eks. Grube-osten fra Thise-mejeri. Navnet kommer af at osten lagres i lokale kalkgruber.

Gem eller udskriv denne artikel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: