Røgede sild, Bornholm, sommer og sol

Røgede sild er afgørende, når jeg kommer til Bornholm. Jeg nyder at sidde på en af de bornholmske havnes gamle stenmoler, hvor der som regel er det rød-grønne bornholmske flag. Som ø er den jo omgivet af vand og helt naturligt skal man have røgede sild, når man besøger Bornholm.

Min egen historie
om røgede sild

Om sommeren skal jeg have røget sild mindst et par gange, før jeg synes at jeg har fået den rigtige følelse af at have været på øen. Selv om man kan få det andre steder, så er jeg så meget patriot, at jeg kun spiser røget sild, som er røget på Bornholm.

Jeg husker min barndom og ungdom, hvor vi hentede sildene i det gamle røgeri i Årsdale. Det findes ikke mere – formentlig fordi de ikke kunne leve op til nutidens hygiejnekrav, smiley’er og meget andet. Måske fordi de bare blev gamle.

Røgede sild Årsdale røgeri

Røgeriet lå på en strand-eng ud til vandet. Først blev sildene bundet sammen to og to med et særligt greb, som jeg aldrig har kunnet gøre efter. Derefter blev de hængt til tørre under den klare himmel.

Efter nogen tid blev de hængt ind i rygeovnen, hvor processen blev overvåget af en person, som rodede op i gløderne og daskede med en våd klud på en lang stang hvis der kom flammer.

Røgede sild i gamle dage

Der findes flere røgerier på Bornholm. Hasle, Allinge, Gudhjem, Svaneke, Årsdale og Nexø. Alle røgerier ligger ud til vandet.

Det er dog ikke noget imod hvad der tidligere har været af røgerier. Hver fiskerleje havde mindst et røgeri. Jeg tror dog at Årsdale er det fiskerleje med de fleste røgerier også taget i betragtning af størrelsen af fiskerlejet.

Min barndoms sild

I min barndom var det kun røgerierne i Årsdale som duede, så vi kørte fra Nexø til Årsdale for at hente frokostsilden.

Det skal være helt frisk røget og meget gerne lidt varm, så man har fornemmelsen af en saftig fisk. Min mand, Karsten, går så vidt som at suge det røgede sildeskind for smag og sildefedt før selve silden spises.

Skindet foldes i en lille “pakke” som han så putter i munden for at nyde smagen af røget sild, før han begynder at spise silden.

Der findes intet bedre en en nyrøget sild på et stykke rugbrød, serveret med æggeblomme, salt, rå løg eller purløg.

Silden skal helst spises siddende på en bænk med udsigt over klipper og vand. Så er stemningen ligesom lagt. I gamle dage var det radiser og rå æggeblomme – nu om dage kan man variere tilbehøret – og æggeblommen er pasteuriseret.

Røget sild

Det er kun om sommeren der ryges sild, da sild er bedst på denne årstid.

Silderøgerierne ryger kun sild fra maj – september.

Silderøgerierne ryger også andre fisk. Men tidligere var det udelukkende sild, som blev røget og solgt fra røgerierne.

Røget laks er – eller var – en af specialiteterne.

Nu om dage er laks en sjældenhed, men i forrige århundrede var laks så rigelige – og derfor også billige – at specielt storbønder bespiste folkene på de bornholmske gårde med laks i vidt omfang. Det blev dog for meget, så sidst i 1800-tallet kom der en lokal forordning, om at man kun måtte servere laks til gårdens folk tre gange om ugen.

 

Søgeord: Sild, Bornholm, Røgeri.

Nogle af billederne er hentet på Nettet, bl.a. fra Bornholms Museums historiske samling.

Gem eller udskriv denne artikel
Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: