Surdejsbrød med Emmermel

Surdejsbrød med Emmermel som matcher det franske runde brød “Boule”. Det har en sprød og fast skorpe og en sej krumme.

Jeg har endelig fundet frem til et brød, som kan konkurrere med det franske brød “Boule”, som er lidt mere fast i krummen end mine surdejsbrød bagt med en blød dej. Dejen i dette brød er mere fast og skal hæve i en hævekurv et par timer efter den første hævning i ca 12 – 20 timer.

Surdejsbrød af emmermel

Ingredienser:

  • 5 dl vand.
  • 2 dl opfrisket surdej.
  • 9 g gær.
  • 750 g hvedemel.
  • 100 g fuldkornsemmermel.
  • 20 g salt.

Hævetid: 12 – 24 timer i køleskab og 2 timer i hævekurv.

Bagetid: 45 minutter.

Tilberedning:
Surdejsbrød med Emmermel

Dejen er æltet i en røremaskine. Det kan godt lade sig gøre at ælte dejen i hånden, men det kræver tålmodighed og masser af muskler.

Brødet er bagt på en bagesten. Det kan godt lade sig gøre at bage på en bageplade. Den skal som bagestenen sættes ind i en kold ovn.

Til brød anvender jeg Meyers hvedemel, og her har jeg også anvendt fuldkornsemmermel.

Brødet holder en uge i en plastikpose. Det kan også fryses.

? Kom vand, surdej, gær, hvedemel og fuldkorns-emmermel i en røreskål. Slut af med saltet.

? Ælt dejen på lav hastighed i nogle minutter til dejen er samlet. Skru derefter op på høj hastighed. Ælt dejen til den kan klare en glutentest. Se her:

 

? Kom et fugtigt klæde over skålen eller husholdningsfilm og sæt dejen i køleskabet gerne til næste dag.

? Tag dejen ud af køleskabet og slå den ned på et melstrøet bord. Form det som en rund kugle.

? Kom mel i hævekurven, så dejen ikke hænger fast. Læg dejen i hævekurven med den glatte flade nedad og samlingen af dejen opad.

Læg et fugtigt klæde over og lad den hæve på køkkenbordet i 1 – 2 timer. Sæt en bagesten i ovnen og sæt ovnen på 250 grader varmluft.

? Vend brødet ud på en bagespade strøet med mel. Skær nogle halvdybe ridser i brødet.

Skub brødet ind i ovnen og skru ned på 235 grader. Brødet skal bage i ca 45 minutter eller til det har en kernetemperatur på 99 grader.

Tag dit brød ud og lad det køle af i ca 30 minutter før du skærer.

Streg

Se også min opskrift på surdejs-brød med Ølandshvede.

Gem eller udskriv denne artikel
Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: