Pasta med chorizo, æbler og squash

Pasta med chorizo tilsat æbler, løg og squash, sherry og krydret med rosmarin og salvie. Og en ny grundsmag ved siden af umami.

Pasta med chorizo

Det er ikke altid man husker at få alle de 6 smagsnuancer med når man tilbereder et måltid mad. Det kan jeg dog garantere, at du får med denne ret. Der er både surt, sødt, salt, bittert, umami – og oleogustus. Det til sammen giver madglæde. Læs mere om oleogustus længere ned her i artiklen.

Ingredienser:

Opskriften er til 4 personer.

  • ¾ chorizopølse.
  • 2 små gule løg.
  • 1 æble.
  • ½ squash.
  • 2 fed hvidløg.
  • 1 cm frisk rød chili.
  • 2 spsk syltede rødløg.
  • 1 spsk lage af de syltede rødløg.
  • 1 spsk sirup.
  • ½ glas halvtør madsherry.
  • 1 spsk frisk hakket rosmarin eller ½ tsk tørret rosmarin.
  • 2 spsk frisk hakket salvie eller 1 tsk tørret salvie.
  • ½ dl fløde.
  • Salt og peber.
  • 120 g tørret spagetti af en god kvalitet.

Persille og revet parmesan serveres til retten.

Tilberedningstid: 40 minutter.

Pasta med shorizo sherry

Tilberedning
Pasta med chorizo, æbler og squash

Oleogustus er den nyeste opdagede grundsmag. Det er en kombination af de latinske ord for olie og smag.

Fedtet i maden kan være afgørende for, om vi værdsætter den. Mange af de smagsstoffer vi sætter pris på, er fedtopløselige, så vi oplever, at fedtet understreger smagen i vores mad. Samtidig skaber madens fedt en behagelig, cremet følelse i munden.

Der har i årevis været forsket i fedtets betydning for smagen, og mange forskere har ment, at fedt kunne være en sjette grundsmag på linje med surt, sød, salt, bitter og umami. Nu siger amerikanske forskere, at de har påvist, at det er rigtigt.

Fedtforskrækket tid

I denne fedtforskrækkede tid, vil mange sikkert synes,  at det er en ubehagelig smag. Men det er jo ikke den rene smag af fedt. Det er sammensætningen af smagsnuancerne og når de er sat perfekt sammen, som giver fedtet en behagelig cremet følelse i munden.

Nu må du prøve og se, om det passer på dine smagsløg og denne ret.

? Skær Chorizoen i tynde skiver. Rens løgene og skær dem i kvarte. Skyl æblet, fjern kernehuset og skær det i mindre stykker. Skyl squashen og skær den i mindre stykker. Rens hvidløgene, skyl chilien og fjern de hvide kerner. Hak chili og hvidløget fint sammen.

Skyl og hak krydderurterne.

? Steg de skivede chorizoer på en tør pande ved svag varme. Når fedtet fra pølsen begynder at smelte kommer løg, æbler, chorizo, hvidløg og chili samt de hakkede krydderurter i. Lad det stege nogle få minutter.

? Kom de syltede rødløg på panden sammen med lage, sherry og sirup. Lad det koge op. Skru ned for varmen og lad det simre ca 20 minutter. Grøntsagerne skal gerne have lidt bid.

? Sæt vandet over til pasta og kog den som anvist på pakken. Hvis du bruger frisk pasta, skal den ikke sættes over før sovsen er færdig.

? Kom fløden i og kog det op. Smag til med salt og peber.

? Lad den kogte pasta dryppe af og vend den i pastasovsen.

Server med persille og revet parmesan.

Streg

Prøv også min kyllingetærte med svampe.

Gem eller udskriv denne artikel
Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: