Croissant – som ægte fransk
Croissant skal være sprød og let – det handler om teknik og tålmodighed. Her er opskrift og min video-instruktion.
Croissant’er var før i tiden noget jeg glædede mig til at få på en café til en café creme, når vi kom til Frankrig.
I dag er det lige så almindeligt at bestille en croissant på en dansk café til brunch eller på færgen mellem Aarhus og Odden til en kop Latte i Baressocaféen. Ligesom croissant serveres på de fleste konferencer til formiddagskaffen.
Essensen i en god croissant er at få smørret rullet rigtig ind i dejen.
De ubagte croissant’er kan fryses. De skal blot tøs op i køleskabet. De sættes på en bageplade og hæver 1 – 2 timer næste dag. Så har du friske croissanter til morgenkaffen.
Ingredienser:
- 500 g hvedemel.
- 30 g gær.
- 10 g salt.
- 1 æg.
- 50 g sukker.
- 125 ml mælk.
- 100 ml vand.
Til sammenrulningen
- 300 g koldt smør
- Sammenpisket æg til pensling af croisannterne inden bagning
Tilberedningstid: 5 timer til æltning og udrulning.
Hævning: 1 – 2 timer.
Bagetid: 12 minutter ved 200 grader konventionel ovn.
Tilberedning:
Ægte fransk croissant
1Ingredienserne til dejen æltes sammen til en glat og smidig dej. Den stilles i køleskabet
2 Læg smørret mellem to stykker bagepapir og bank smørret til en firkant på 20 x 20 cm med en kagerulle. Smørret må ikke blive for blødt.
3 Tag croissant-dejen ud af køleskabet og tryk den flad til en firkant på 40 x 40 cm cm. Læg smørret midt på dejen og fold dejen om smørret. Læg dejen i køleskabet i 30 min.
4 Tag croissant-dejen ud af køleskabet og rul dejen ud på et meldrysset bord. Dejen rulles ud til en aflang firkant. Den skal være ca 1 cm. i højden. Fold ⅔ af dejen ind over midten og den sidste ⅓ ind mod den anden, og fold en gang til, så der bliver 4 lag. Gentag denne proces to gange til. Læg dejen i køleskabet 30 minutter.
5 Dejen rulles ud på et meldrysset bord til en aflang firkant, ca. 60 x 30 cm. Tykkelsen på dejen er dog vigtigere. Den skal være 4 mm tyk.
6 Skær dejen i to dele på langs – 60 x 15 cm. Børst melet af dejen og skær den i trekanter. Der bliver ca 20 stykker. Rul hver trekant sammen til en croissant fra den brede ende. Det er vigtigt ikke at trække i dejen, da den så let vil sprænge. Lad croissanterne hæve på en plade 1- 2 timer. Pensles med sammenpisket æg og bages ved 200 g i ca. 15 min.
Dine croissant’er kan enten sættes i køleskabet til næste dag, hvor de tages ud og hæver 1 – 2 timer inden bagning, eller de kan fryses. De tages ud af fryseren og lægges i køleskabet natten over, og hæver 1 – 2 timer inden bagning.
Se også min video om at forberede et brød til bagning:
Skriv et svar