Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara kan føres tilbage til Romerriget. Der er flere forklaringer på navnets oprindelse. Nogle mener at det var en ret, som blev serveret for  kularbejderne, deraf navnet carbone, som betyder kul, andre mener, at navnet carbone skyldes, at bacon og peberstykkerne lignede kul, og andre igen, at retten er opfundet af de italienske Carbonari, kulmændene som var et italiensk hemmelig laug eller loge.

Opskrift Spaghetti Carbonara til 4 personer:

Spaghetti CarbonaraIngredienser:
  • 180 g tørsaltet bacon skåret i tern
  • 1 løg skåret i skiver
  • 2 fed hvidløg hakket
  • 2 spsk smør
  • 1 dl hvidvin
  • 3 æg
  • 80 g revet parmesan
  • 500 g tørret spamghetti
  • Salt og peber
  • 1 bundt persille

Tilberedningstid: 30 minutter.

Tilberedning:

𝟙 Hak baconen. Rens løget og skær det i skiver. Rens hvidløgsfeddene og hak dem.

𝟚 Varm smørret op i en gryde. Svits bacon, løg og hvidløg i smørret til løgringene er blevet bløde.

𝟛 Kom hvidvinen i og lad det koge næsten helt ind.

𝟜 Riv osten og pisk ost og æg sammen.Bland æg, den revne ost, salt og rigelig med groft peber.

𝟝 Kog spagettien og hæld vandet fra.

𝟞 Kom baconblandingen i æg og osteblandingen. Vend den varme spagetti i. Bliv ved med at vende indtil æggeblandingen er tyknet.

Server hakket persille til.

Server spaghettien i dybe tallerkener,  server evt. lidt hakket ruccolasalat til.[/one_half]

Logen “Kulmændene” (Carbonari) var aktiv i Italien i første halvdel af 1800-tallet. Deres mål var politiske, men ret uklare – mest af alt var det nok en oprørsbevægelse mod det bestående. Den mest kendte leder af Carbonari var politikeren Guiseppe Garibaldi (ikke at forveksle med maleren af samme navn), som her ses til hest mellem nogle af sine oprørere.

Ikke desto mindre er retten en traditionel Italiensk spaghettiret, som oprindelig bestod af kogte rørnudler (på italiensk: “penne”), stegte stykker af bugflæsk (“pancetta”) og revet fåreost (“piccorini”).

I dag bruger man tørret spaghetti, og hvis man kan få pancetta, så er det i dag saltet og krydret bacon rullet sammen som en pølse. Det er værd at bemærke, at det ikke er røget.

Streg

Jeg har en version af denne ret, men med rejer. Jeg har kaldt den “Spaghetti Shrimponara”. Se opskriften her.

Gem eller udskriv denne artikel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: