Kåldolmere med sovs og kartofler

Kåldolmere serveret med kogte kartofler, sherrysovs, asier og kvædegele

Kåldolmere er en gammel ret, hvor kødet udgjorde en mindre del af et måltid og hvor det gjaldt om at strække kødet længst muligt. Det passer jo lige præcis til den aktuelle dagsorden om bæredygtighed og mindre kød.

Kåldolmere

Det er en god hverdagsret selv om den tager lidt tid at tilberede. Det er muligt at fryse de forkogte kåldolmere. På den måde bliver det en nem ret at tage frem og tilberede til en hverdags aften.

Ingredienser:

Opskriften er til 4 – 6 personer.

  • 12 hvidkålsblade.
  • 400 g hakket svinekød.
  • 1 æg.
  • 1 mellemstort gult løg.
  • 2 spsk mel.
  • ½ dl mælk.
  • 1 tsk fint havsalt.
  • Frisk kværnet peber.
Kogning af kåldolmerne:
  • 2 dl vand
  • 1 bouillonterning
  • 2 spsk sherry

Stegning:

  • 20 g smør til stegning af kåldolmerne
Sovs:
  • Kogesaften fra kogning af kåldolmerne.
  • 2 spsk halvtør sherry (Fino).
  • ½ dl fløde.
  • Salt og peber.
  • Jævning.
  • Kulør.
Tilbehør:
  • 800 g kartofler.
  • 1 bundt persille.
  • Syltede asier.
  • Kvædegelé.

Tilberedningstid: 2 timer.

Tilberedning:
Kåldolmere med sovs og kartofler

1 Kom hvidkålshovedet i kogende vand og lad det stå i nogle minutter indtil bladene har løsnet sig. Tag 12 blade af hvidkålshovedet og skær den tykke del af stænglen af uden at kålbladene går i stykker.

2 Sæt let saltet vand over i en gryde, som er stor nok til at kunne rumme alle hvidkålsbladene. Når vandet koger lægges bladene i det kogende vand. Lad dem koge i ca 5 minutter.

Tag dem op af vandet og lad dem dryppe af i en si.

3 Fars:

Rens løget og riv det fint. Bland svinekød, det revne løg, æg, mel og salt og peber. Rør farsen sammen og rør til sidst mælken i. Lad farsen stå og trække ½ time.

4 Bred hvidkålsbladene ud og læg en klump fars midt på hvidkålsbladet og fold det sammen om farsen.

Bind en hvid bomuldstråd rundt om kålpakken for at holde sammen på hvidkålsbladet.

Se hele processen i denne lille video:

5 Kog vand, bouillon og sherry op i en sauterpande med låg. Læg hvidkålspakkerne ned i den kogende bouillon og lad det simre i 20 minutter.

6 Tag panden af varmen og tag de forkogte kåldolmere op og læg dem på et fad. Tag snoren af kåldolmerne.

7 Varm smør op på en pande og lade det bruse af. Steg kåldolmerne til de er blevet gyldne.

8 Kog kartoflerne.

Sauce:

9 Hæld kogeskyen over i en lille kasserolle. Lad skyen koge ind til det halve. Kom sherry og fløde i sovsen og lad den koge op. Smag til med salt og peber.

10 Kom kulør i sovsen og jævn den med sovsejævner.

Server kåldolmerne med de kogte kartofler og sovs. Kom hakket persille over kåldolmerne og kartoflerne. Server asier og kvædegelé til.

Streg

Se også min opskrift på frikadeller med stuvet spidskål.

Gem eller udskriv denne artikel
Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: