Coq au vin

Coq au vin på dansk økologisk kylling med masser af grøntsager og så selvfølgelig kogt på en god flaske rødvin. Det er en kraftig ret og jeg serverer et godt brød til. Det kan være et fransk inspireret baguette eller et godt madbrød.

Coq au vin

Man kan også servere kogte kartofler til retten.

Den første gang jeg smagte en rigtig fransk coq au vin var på en efterårsferie med mand og børn. Vi havde lejet et hus i en meget lille landsby i Vogeserne og skulle finde et sted at spise da vi kom frem. Der var ingen restauranter i miles omkreds. Men der var et lokalt køkken som tilberedte og leverede mad til områdets pensionister, hvor vi heldigvis kunne købe et måltid mad.

Dagens ret var coq au vin. Vi fik retten i en gryde lige til at varme, som pensionisterne fik. Det var et fantastisk velsmagende måltid. Det kunne de danske kommuner og deres køkkener lære noget af, når de leverer mad til hjemmeboende pensionister, som får maden bragt.

Ingredienser:

Opskriften er til 4 personer.

Coq au vin råvarer

  • 1 kylling på 1300 – 1500 g.
  • 60 g smør.
  • 100 g magert flæsk.
  • 1 lille porre.
  • 6 løg.
  • 2 gulerødder.
  • 2 – 3 fed hvidløg.
  • 1 kvist timian.
  • 1 laurbærblad.
  • 1 stilk bladselleri.
  • 1 flaske hæderlig rødvin.
  • 150 g markchampignon eller almindelige champignoner.
  • 2 spsk Maizena.
  • 4 cl cognac.
  • Havsalt.
  • Friskkværnet peber.
  • 2 – 3 spsk hakket persille til pynt.

Tilberedningstid: 60 – 70 minutter.

Tilberedning:
Coq au vin

𝟙 Rens grøntsagerne og skræl løgene, porren og gulerødderne. Skær dem i skiver. Skræl hvidløget og hak det fint. Skyl timianen og riv bladene af kvistene.

Rens champignongerne og skær dem i skiver. Stil dem til side. De skal først i til sidst.

𝟚 Skær skindet af flæsket og skær kødet i mindre terninger.

𝟛 Parter kyllingen. Skær lårene af. Skær vingerne af og skær den yderste vingespids af. Skær bryststykkerne ud af skroget. Skær skroget i mindre dele.

𝟜 Varm smørret op i en gryde og lade det bruse af. Brun kyllingestykkerne og skrogstykkerne. Drys med salt og peber

𝟝 Hæld flæsketerningerne i gryden og brun dem.

𝟞 Hæld grøntsagerne, hvidløg og timian ned til kødet. Hæld rødvinen over.

𝟟 Lad din coq au vin småkoge i 30 – 40 minutter.

𝟠 Tag de reelle kødstykker og grøntsagerne op af gryden og læg dem i et opvarmet dybt fad, så de holdes lune.

𝟡 Hæld champignongerne op i gryden til skrogstykkerne. Champignonerne koges møre i ca 5 minutter. Tag dem op og læg dem i fadet med kødet og de andre grøntsager.

𝟙𝟘 Rør maizenaen ud i koldt vand og jævn saucen. Tilsæt til sidst cognac og lad det koge op.

𝟙𝟙 Hæld saucen gennem en sigte over kødet i fadet.

Server med hakket persille.

Og apropos rødvin i mad: Gode kokke siger, at de ikke vil hælde en rødvin, som de ikke selv vil drikke, i mad. Det skal naturligvis ikke være årgangsvin, men en god hverdagsvin. Nu om dage kan man få gode hverdagsvine også i kartoner, selv er jeg blevet ret begejstret for en organisk spansk kartonvin fra Brugsen.

Streg

Se også min opskrift på estragonkylling med polentagratinerede kartofler

 

 

Gem eller udskriv denne artikel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: