Rustikt knækbrød med surdej

Rustikt knækbrød bagt af rugmel og surdej. Der er også kommet lidt honning i. Det er rustikt og groft, men stadig sprødt, som et knækbrød skal være.

Hjemmebagt knækbrød med rygeost

Det er svært at konkurrere med det svenske runde knækbrød, som vi importerer i store mængder, når vi er i Sverige. Det har jeg alligevel besluttet at udfordre. Derfor er dette knækbrød bagt med fortrinsvis rugmel tilsat en smule honning.

Knækbrød er en væsentlig ingrediens i vores husholdning. Det er fortrinsvis min mand der spiser det. Det skal være det helt almindelige traditionelle knækbrød – Rågi fra Wasa. Ikke noget med alle mulige variationer med kanel eller forskellige korn. Derfor har jeg bagt dette knækbrød fortrinsvis med rugmel. Det bliver derfor et rustikt knækbrød.

Mit barnebarn Osvald er også helt vild med knækbrød og han har godkendt denne udgave at mit hjemmebagte knækbrød.

Knækbrødet er bagt på en bagesten. Det kan godt lade sig gøre at bage på en almindelig bageplade.

Ingredienser:

Der bliver ca 12 runde stykker rustikt knækbrød på 30 cm i diameter.

  • 215 g ny fuldkornssurdej.
  • 500 g lunken vand.
  • 500 g rugmel.
  • 250 g Ølandshvedemel.
  • 20 g salt.
  • 20 g flydende honning.

Tilberedningstid: 10 timer med en ny surdej.

Hævetid: 7 timer.

Bagetid: 8 – 12  minutter ved 200 grader varmluft.

Opfriskning af surdej og tilberedning af ny surdej: 20 – 24 timer.

Jeg starter med at friske surdejen op om morgenen, Tilbereder den nye surdej om aftenen inden jeg går i seng. Den nye surdej er så klar næste morgen.

Hvis jeg frisker surdejen op om aftenen. Tilbereder jeg den nye surdej om morgenen og kan tilberede dejen om eftermiddagen, når jeg kommer hjem fra arbejde.

Tilberedning
Rustikt knækbrød med surdej

𝟙 Lun vandet til ca 25 grader. Ælt 475 gram af vandet sammen med den nye surdej og mel. Lad det stå på køkkenbordet og hvile i ca 1 time.

𝟚 Drys saltet og hæld honning og vand over dejen. Bland det i dejen ved at stikke hænderne i dejen og vrid og drej rundt indtil salt, vand og honning er blandet godt sammen med dejen. Lad dejen stå tildækket på køkkenbordet i ca 6 timer. Stil det i køleskabet en time før du skal bage.

𝟛 Anbring en bagesten eller en bageplade i ovnen og indstil ovnen på 200 grader varmluft.

𝟜 Del dejen i 10 – 12 stykker. Drys rugmel på bordet. Form dejstykkerne som runde boller og rul dem ud til en rund plade på ½ cm i tykkelse. Prik dejen med en gaffel.

𝟝 Brug en pizzaspade til at lægge knækbrødet ind i ovnen. Bag dine knækbrød i ca 8 – 12 minutter ved 200 grader varmluft. Hold øje med knækbrødet under bagningen og tjek om det er bagt inden du tager det ud.

Hvis dine knækbrød mister sprødheden efter nogle dage, kan du komme dem i ovnen ved 200 grader nogle minutter.

Streg

Se også min opskrift på Knækbrød med Ølandshvede og surdej.

Gem eller udskriv denne artikel

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: