Rugknækbrød med surdej

Rugknækbrød bagt af rugmel og surdej. Der er også kommet lidt honning i. Det er rustikt og groft, men stadig sprødt, som et knækbrød skal være.

Rugknækbrød med surdej

Det er svært at konkurrere med det svenske runde knækbrød, som vi importerer i store mængder, når vi er i Sverige. Det har jeg alligevel besluttet at udfordre. Derfor er dette knækbrød bagt med fortrinsvis rugmel tilsat en smule honning.

Knækbrød er en væsentlig ingrediens i vores husholdning. Det er fortrinsvis min mand der spiser det. Det skal være det helt almindelige traditionelle knækbrød – Rågi fra Wasa. Ikke noget med alle mulige variationer med kanel eller forskellige korn. Derfor har jeg bagt dette knækbrød fortrinsvis med rugmel. Det bliver derfor et rustikt knækbrød.

Mit barnebarn Osvald er også helt vild med knækbrød og han har godkendt denne udgave af mit hjemmebagte rugknækbrød.

Rugknækbrødet er bagt på en bagesten. Det kan godt lade sig gøre at bage på en almindelig bageplade.

Ingredienser:

Der bliver ca 12 runde stykker rugknækbrød på 30 cm i diameter.

  • 215 g ny fuldkornssurdej.
  • 500 g  vand.
  • 500 g rugmel.
  • 250 g Ølandshvedemel.
  • 20 g salt.
  • 20 g flydende honning.

Tilberedningstid: 10 timer med en ny surdej.

Hævetid: 7 – 12 timer.

Bagetid: 8 – 12  minutter ved 200 grader varmluft.

Opfriskning af surdej og tilberedning af ny surdej: 20 – 24 timer.

Jeg starter med at friske surdejen op om morgenen, Tilbereder den nye surdej om aftenen inden jeg går i seng. Den nye surdej er så klar næste morgen.

Hvis jeg frisker surdejen op om aftenen. Tilbereder jeg den nye surdej om morgenen og kan tilberede dejen om eftermiddagen, når jeg kommer hjem fra arbejde.

Tilberedning
Rugknækbrød med surdej

1  Ælt 475 gram af vandet sammen med den nye surdej og mel. Lad det stå på køkkenbordet og hvile i ca 1 time.

2 Drys saltet og hæld honning og resten af vandet over dejen. Bland det i dejen ved at stikke hænderne i dejen og vrid og drej rundt indtil salt, vand og honning er blandet godt sammen med dejen. Læg et vådt bomuldsklæde over dejen og stil det i køleskabet til næste dag.

3 Anbring en bagesten eller en bageplade i ovnen og indstil ovnen på 200 grader varmluft.

4 Del dejen i 10 – 12 stykker. Drys rugmel på bordet. Form dejstykkerne som runde boller og rul dem ud til en rund plade på ½ cm i tykkelse. Prik dejen med en gaffel.

5 Brug en pizzaspade til at lægge knækbrødet ind i ovnen. Bag dine knækbrød i ca 8 – 12 minutter ved 200 grader varmluft. Hold øje med knækbrødet under bagningen og tjek om det er bagt inden du tager det ud.

Hvis dine knækbrød mister sprødheden efter nogle dage, kan du komme dem i ovnen ved 200 grader nogle minutter.

Streg

Se også min opskrift på Knækbrød med Ølandshvede og surdej.

Gem eller udskriv denne artikel

Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: