Fiskefrikadeller med grønkål
Lækre saftige og sprøde fiskefrikadeller med grønkål. Jeg serverer mine fiskefrikadeller med kartofler og en kold kaperssovs, rødbedesalat og grønkålsalat.
Det er blevet fiskedag. Jeg har valgt at krydre mine fiskefrikadeller med fint hakket grønkål og revet skal af citron. Det er i det hele taget et måltid med masser af urter og grøntsager.
Jeg er blevet inspireret til dette måltid af min nabo Pia i hendes gårdbutik Paradiset. Familien dyrker grøntsager økologisk og sælger dem i deres lille gårdbutik.
Jeg går som regel forbi gårdbutikken inden jeg skal ud at handle, så kan jeg se, hvilke grøntsager der er i butikken og på den måde blive inspireret.
I dag har jeg købt grønkål, rødbeder og kartofler. Jeg skal bagefter til fiskebilen for at hente fisk.
Jeg holder af at udnytte de grøntsager, som dyrkes i nærmiljøet. Jeg kender kvaliteten på grøntsagerne og så er jo dejligt at kunne hente friske grøntsager lige på den anden side af skellet. Vi skal i hverdagen tænke på bæredygtighed, så vidt det er muligt. Det udnytter jeg så godt jeg kan.
Grønkålen står stadig flot i mange urtehaver. Den kan i princippet blive stående i haven hele vinteren. Det er en flot grøntsag med masser af vitaminer og smag. Det er jo enestående at kunne gå ud og hente c-vitaminer i haven hele vinteren.
Jeg har købt en fiskefilet af kuller, som jeg hakker på min foodprocessor. Du kan også køre den igennem en kødhakker, hvis du har en sådan.
Ingredienser:
Opskriften er til 4 personer.
Fiskefrikadeller med grønkål:
- 400 g fiskefilet af kuller.
- 1 lille løg.
- 1 æg.
- 50 g mel.
- 1 håndfuld frisk grønkål.
- 1 tsk fint revet citronskal.
- Salt og peber.
- 20 g smør til stegning.
- 2 spsk olivenolie til stegning.
Kold kaperssovs:
- 2 dl skyr.
- 2 spsk mayonnaise.
- 1 fed hvidløg.
- 1 tsk fint revet citronskal.
- 2 spsk kapers.
- Frisk kværnet peber.
Rødbedesalat:
- 2 mellemstore rødbeder.
- Lidt salt til kogevandet.
- 50 g feta.
Dressing:
- ½ dl olivenolie.
- 1 spsk hvidvinseddike.
- ½ tsk dijonsennep.
- Salt og peber.
Grønkålssalat:
- 3 håndfulde frisk grønkål.
- 3 spsk tørrede tranebær.
Dressing:
- 2 spsk skyr.
- ½ dl fløde. (“creme fine” kan anvendes).
- 1 spsk rørsukker.
- Saft af ½ citron.
Tilberedningstid: 90 minutter.
Kogetid for rødbeder: 45 minutter.
Tilberedning:
Fiskefrikadeller med grønkål
1 Start med at sætte rødbederne over i let saltet vand. De skal koge ca. 45 minutter eller til de er møre.
2 Skyl grønkålen grundigt og lad den dryppe af.
Fiskefrikadeller med grønkål:
3 Hak fiskefileten i en foodprocessor eller kør den igennem en kødhakker. Hak den skyllede grønkål fint. Rens løget og riv det fint på et rivejern. Skyl citronen og riv skallen fint. Gem noget til sovsen.
4 Kom den hakkede fisk i en skål sammen med ægget og melet. Rør det sammen til en ensartet fars. Kom løget, citronskallen og den hakkede grønkål i farsen og rør det godt sammen. Kom til sidst salt og peber i farsen. Det er en god ide at lade farsen hvile et kvarters tid inden frikadellerne steges.
5 Varm smør og olivenolie op på en pande. Fisk steger jeg som regel i halvt smør og halvt olivenolie. Du kan sagtens stege kun i olivenolie.
6 Form frikadellerne med en ske og steg dem på panden.
Vend dem efter nogle minutter. Det tager 8-10 minutter før frikadellen er stegt færdig. Kom frikadellerne i et fad og hold dem varme ved at komme dem i ovnen ved 100 grader. Læg eventuelt et låg over for at holde på fugten.
Kold kaperssovs:
7 Rør skyr og mayonnaise sammen til en ensartet sovs.
8 Rens hvidløgsfeddet og hak det sammen med kapers. Rør det i sovsen sammen med den revne citronskal. Smag til med friskkværnet.
Rødbedesalat:
9 Kom de kogte rødbeder i koldt vand, så vil skallen løsne sig. Gnid skallen af.
10 Skær rødbederne i mindre mundrette stykker.
11 Skær fetaen mindre stykker og bland stykkerne sammen med rødbedestykkerne.
12 Rør dressingen sammen og hæld den over rødbedesalaten.
Grønkålssalat:
13 Snit den skyllede grønkål groft.
14 Hak de tørrede tranebær.
15 Pres saften af citronen og rør dressingen sammen.
16 Bland grønkål og de hakkede tranebær i en skål. Vend dressingen i grønkålssalaten.
Server retten på tallerkener som en portionsanretning. Det tager sig godt ud.
Se også min opskrift på ovnbagt laks med crispy topping.
Skriv et svar