Brunkager, vaniljekranse og finskbrød

Det er ved at være tid til småkagebagningen: Brunkager, finskbrød og vaniljekranse skal bages og det foregår som oftes sammen med familien.

Julesmåkager

Brunkager eller brune kager

Min søn Christian har bedt om at de brune kager smager lidt mere af appelsin end de plejer.

Måske har jeg også før været lidt for forsigtig med pomeransskallen, da det ikke er alle, som er vilde med smagen.

Så jeg har mere end fordoblet mængden og brugt syltet appelsinskal i stedet for pomeransskal.

Oprindelig har jeg brugt pomeransskal. Det er syltet skal af citrusfrugten pomerans, som er en grøn frugt, der ligner en appelsin.

Det er en let bitter syrlig frugt. Pomeranstræet blev oprindelig dyrket i Kina og Burma. I dag er det fortrinsvis i Spanien at træerne dyrkes.

Jeg synes også at det er svært at finde pomeransskal, og jeg har derfor flere gange været tvunget til at bruge syltet appelsinskal.

De brune kager er også blever mere populære i familien efter at de har fået mere smag af appelsin.

Brunkager med masser af krydderier

Småkager hører julemåneden til, og vi samles omkring en god kop kaffe eller te og nyder en småkage til.

Det er en af julens goder. Vi samles med venner og familie, tænder stearinlys i denne mørke tid og hygger og nyder samværet over god mad og gode julekager.

Ingredienser: Brunkager

ca 200 stk

  • 250 g sirup.
  • 375 g smør.
  • 200 g sukker.
  • 50 g syltet appelsinskal.
  • 2 tsk stødt nelliker.
  • 2 tsk stødt kanel,
  • 1 tsk stødt allehånde.
  • Reven skal af 1 citron.
  • Reven skal af 2 appelsiner.
  • 200 gr smuttede og hakkede mandler.
  • 2 tsk potaske.
  • 750 g mel.

Tilberedningstid:

Dej: 45 minutter.

Nedkøling: 12 timer.

Bagetid: 6-8 minutter ved 175 grader konventionel varme.

Bagning:
Brunkager/brune kager

1 Kom sirup, smør og sukker i en gryde og varm det op til det smelter.

2 Hak den syltede og tørrede appelsinskal fint. Smut mandlerne og hak dem relativt fint.

3 Riv skallen af citronen og appelsinerne på det fine rivejern.

4 Kom appelsinskal, mandler, citronskal, appelsinskal og krydderierne i gryden.

5 Rør potasken ud i lidt koldt vand. Kog den smeltede sirup, smør, sukker og krydderierne op og rør potasken i.

6 Lad det koge op indtil massen bliver en sej, tyk masse.

7 Lad det køle af. Bland melet i, og rul dejen ud i 5-6 ruller med en diameter på 5 – 6 cm.

8 Læg dejrullerne i køleskabet til næste dag.

Bagning af ca. 200 brunkager:

9 Varm ovnen op til 175 g. Skær rullerne ud til tynde småkager på ca 1-2 mm afhængig af hvor tykke du ønsker dem.

10 Læg dem på en bageplade med bagepapir og bag dem i ca 8 minutter.

11 Kagerne lægges på en kagerist til de er kølet af og kommes i en kagedåse.

Jeg lægger først låget på når småkagerne er helt kolde.

Småkagerne kan holde sig i ca. 4 uger.

Ingredienser: Finskbrød

ca 100 stk

  • 500 g mel.
  • 400 g smør.
  • 100 g sukker.
Pynt:
  • 1 pisket æg.
  • 50 g sukker.
  • 100 g smuttede og hakkede mandler.

Tilberedningstid:

Dej: 15 minutter.

Nedkøling: 1 time.

Bagetid: 10 – 12 minutter ved 180 grader konventionel varme.

Tilberedning:
Finsk brød

1 Kom melet i et dejfad. Hak smørret i og ælt mel, smør og sukker sammen. Dejen skal kun lige æltes sammen, så får du det bedste resultat – sprøde finskbrød.

2 Lad dejen hvile en times tid.

3 Rul dejen ud på et melstrøet bord til en firkantet dejplade på ca 2 mm.

4 Skær dejen ud i små aflange firkanter på ca 1 cm i bredden og 3 cm i længden.

5 Pensl dem med pisket æg og strø sukker og hakkede mandler over.

6 Læg finskbrødene på en plade med bagepapir og bag småkagerne ved 180 grader i ca 10 -12 minutter.

7 Lad kagerne afkøle på en kagerist og kom dem derefter i en kagedåse.

Opskriften på vaniljekranse finder du her:

Vaniljekranse

 

StregSe også min opskrift på julekagerne Fedtebrød med citronglasur.

 

 

 

 

 


 

 

 

Gem eller udskriv denne artikel
Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: