Leverpostej og rødbeder. Det er jul!
Leverpostej og rødbeder hører til på mit frokostbord. Det gælder såvel til højtider som til hverdag. Nu er det jul og leverpostejen er tilberedt.
Jeg har altid bagt leverpostej selv og syltet rødbeder dertil. Det er jeg vokset op med, og min mors opskrift holder stadig. Jeg bruger lidt mindre spæk og er lidt mere large med krydderbøssen, end hun var. Jeg har også tilføjet ansjoser til opskriften, det er Umami.
Det gør så det hele nemmere, at man kan købe hakket spæk og hakket lever i afmålte mængder.
Det er lækkert at kunne servere en lun leverpostej, derfor tilbereder jeg en stor portion af gangen og fryser den i mindre portioner. Leverposten bliver som regel bagt umiddelbart inden servering.
Jeg serverer selvfølgelig leverpostej til et hjemmebagt rugbrød. Det er endelig lykkedes mig at få tilpasset en opskrift på rugbrød, som er saftigt og holder sig godt i en uge.
Når jeg er i gang med at tilberede leverpostej, kan jeg lige så godt sylte rødbeder også. Rødbeder og leverpostej hører sammen.
Opskriften har jeg fra “Den grønne syltebog‘’ – den kan jeg ikke undvære. Efterhånden har jeg dog frigjort mig fra den i et vist omfang, men jeg har den altid lige ved hånden hvis jeg f.eks. skal tjekke måske op på fordelingen af ingredienserne.
Rødbeder er noget af det nemmeste at sylte.
Ingredienser
leverpostej:
- 1200 gr hakket lever.
- 400 gr hakket spæk.
- 6 ansjosfileter.
- 2 æbler.
- 1 stort løg eller 2 små.
- 1 strøget tsk knuste nelliker.
- 1 strøget tsk Allehånde.
- 2 tsk salt
- Friskværnet peber.
Opbagning:
- ¾ dl oliven.
- 50 g mel.
- 5 dl mælk.
- 2 æg.
Rødbeder:
- 1 kg rødbeder.
- ¾ liter eddike.
- 350-500 gr sukker.
Tilberedningstid:
Leverpostej:
Den rå leverpostej: 40 minutter.
Bagetid: 60 minutter ved 200 grader konventionel varme.
Rødbeder:
I alt: 60 minutter.
Kogetid for rødbeder: 35 minutter.
Kogetid for lage: 5 minutter.
Tilberedning:
Leverpostej og rødbeder:
Leverpostej:
Opbagning:
1 Rens løgene og del dem i kvarte. Skræl æblerne og fjern kernehuset.
2 Kom løg, æbler og ansjoser i en foodprocessor og hak det helt fint.
3 Varm olivenolien op i en stor gryde. Tilsæt melet og rør det godt igennem. Tilsæt mælken lidt af gangen, mens der piskes. Kog sovsen godt i gennem. Sovsen skal være tyk og cremet.
4 Tag gryden af varmen og pisk to æg i opbagningen.
5 Kom spæk i sovsen. Det er nemmere at få spækket opløst, når sovsen er varm, så undgår man klumper af spæk.
6 Kom krydderierne i blandingen. Herefter de blendede ansjoser og revne æbler og løg.
7 Leveren kommes i og det hele røres godt sammen.
8 Leverpostejen kommes i forme eller plastikposer og fryses.
Leverposten bages i 60 min ved 200 grader ved konventionel varme i en form.
Jeg bager min leverpostej i ildfast stentøj, så jeg undgår aluminiumsforme.
Det er også en mulighed at få lun leverpostej næste dag, selvom det hele ikke blev spist. Man kan komme den kolde, færdigbagte leverpostej i mikroovnen. Det praktiserede vores søn Christian ofte, når han er kom hjem fra skole og var sulten.
Rødbeder:
1 Kog rødbederne i 35 minutter i let saltet vand.
2 Hæld vandet fra gryden og hæld koldt vand over de varme rødbeder. Skallen er derefter let at gnide af.
3 Skær rødbederne i pænt tykke skiver, og kom dem i glas, som er skyllet i atamon.
4 Kog eddike og sukker op i en gryde. Lad lagen koge i nogle minutter til alt sukkeret er opløst.
5 Lagen hældes over rødbederne med det samme, og låget skrues på. Det skal skrues rigtig fast, så det er lufttæt, ellers bliver rødbederne dårlige. Jeg lader dem stå og trække et par dage inden de spises.
Hjemmelavet leverpostej med hjemmelavede rødbeder bør selvfølgelig serveres på hjemmelavet rugbrød. Her er en af mine opskrift på rugbrød.