Surdejsbrød med gulerødder

Surdejsbrød med gulerødder. Saftigt og lækkert med smagen af de søde gulerødder.

Surdejsbrød med gulerødder

De revne gulerødder gør det lidt mere sundt at spise lyst brød, selvom jeg vil vove at påstå at surdejsbrød i forvejen er rimelig sundt at spise. Nu kommer der så også nogle ekstra fibre i brødet.

Surdejsbrød med gulerødder er stadig let og luftigt. De revne gulerødder skal blot tilføres dejen ved den næstsidste foldning.

Jeg bager mine brød med økologisk mel og har eksperimenteret med flere forskellige mærker. Jeg har i flere år holdt mig til Meyers hvedemel. Men jeg er nu begyndt med at bage med almindelig økologisk hvedemel, og jeg kan ikke smage nogen forskel. Det er også noget billigere at købe almindelig økologisk hvedemel.

Jeg kommer dog altid Ølandshvede i dejen, da det er stenmalet og giver brødet lidt mere smag. I dette brød har jeg anvendt almindelig hvedemel, som er stenmalet.

Brødene er bagt i en støbejernsgryde med låg.

Ingredienser:

Der bliver 2 brød.

  • 225 g opfrisket fuldkornssurdej.
  • 775 g vand.
  • 300 g stenmalet hvedemel.
  • 700 g almindelig økologisk.
  • 20 g salt.
  • 200 g fint revne gulerødder.

Tilberedningstid: 20 timer inkl. hævetid.

Bagetid: 10 minutter ved 250 grader varmluft. 30 minutter ved 225 grader varmluft.

Brødet skal have en kernetemperatur på 99 grader.

Surdej med gulerødder

Surdejsbrød med revne gulerødder

Tilberedning:
Surdejsbrød med gulerødder

1 Kom den opfriskede surdej i en skål. Hæld derefter 550 g af vandet over og rør det sammen.

2 Kom begge melsorter i skålen og ælt dejen godt sammen til en ensartet dej. Kom et fugtigt klæde over dejen og lad den stå på køkkenbordet ½ – 1 time.

Eau de bassinage: (indarbejdning af vand i dejen)

3 Nu skal resten af vandet arbejdes ind i dejen. Hæld vandet i over 5 – 6 omgange. Hver gang skal du vride fingrene rundt i dejen indtil vandet er optaget. Gem en smule af vandet til saltet.

 

4 Hæld saltet over dejen og resten af vandet. Vrid rundt i dejen indtil salt og vand er optaget. Læg et fugtig klæde over dejen og lad det stå på køkkenbordet ca. 20 minutter.

Foldning af dejen:

5 Skyl hænderne i koldt vand (så hænger dejen ikke så nemt i hænderne). Tag fat med begge hænder under dejen og løft dejen op indtil den slipper bunden. Fold dejen bagover i fadet. Drej fadet ¼ omgang og gentag foldningen. Gentag 2 gange til, så dejen er foldet 4 gange. Læg klædet over dejen og lad den hvile 20 minutter.

6 Skræl gulerødderne og riv dem fint.

7 Ved næste foldning strøs de revne gulerødder over dejen og dejen foldes ind over de revne gulerødder. Fold derefter dejen, som beskrevet ovenfor. Lad dejen hvile 20 minutter igen.

8 Gentag foldningen. Kom klædet over dejen og stil dejen på køl til næste dag eller i 8 – 12 timer.

Formning og bagning af brødet:

9 Sæt gryden i ovnen og tænd ovnen på 250 grader varmluft.

10 Når ovnen er varm tages dejen ud af køleskabet og hældes ud på et melstrøet bord. Del dejen i to og læg den ene halvdel tilbage i skålen og i køleskabet indtil det skal formes og bages. Det er nemmest at forme brødet, når det er koldt.

11 Spred dejen ud med hænderne til en flad tallerken. Fold nu siderne sammen på midten og saml dejen i en top. Vend dejen med samlingen nedad og anbring dejen på et stykke bagepapir.

12 Rids brødet så det kan åbne sig under bagningen.

13 Anbring brødet i den forvarmede gryde og sæt låget på. Bag brødet i 10 minutter ved 250 grader. Skru derefter ned til 225 grader og lad det bage færdigt i 30 minutter.

14 Tag brødet ud og anbring det på en bagerist.

15 Tag den anden dej ud af køleskabet og form og bag det på samme måde.

Streg

Se også min opskrift på Surdejsboller med rosiner.

Gem eller udskriv denne artikel

Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: