Fastelavnsboller af wienerbrødsdej

Fastelavnsboller af wienerbrødsdej fyldt med creme og rabarberkompot.

Det er snart fastelavn og der skal selvfølgelig serveres fastelavnsboller af wienerbrødsdej, og hvad er mere nært her på bloggen end at fylde dem med rabarberkompot. Det giver den søde vaniljecreme og fede wienerbrødsdej et godt modspil med sin syrlige smag.

Fastelavnsboller af wienerbrødsdej

Forskellen på wienerbrødsdej og butterdej er lidt mindre mel og lidt mere smør. Dej og smør skal ved foldningen være koldt og helst have den samme temperatur.

Ingredienser:

Der bliver 12 fastelavnsboller af dejen.

  • 400 g hvedemel.
  • 1 tsk salt.
  • 2 spsk sukker.
  • 15 g gær.
  • 1½ dl lunken mælk.
  • 1dl lunken vand.
  • 250 g koldt smør til foldning.
  • 1 sammenpisket æg til pensling af bollerne.
Ingredienser til fastelavnsboller af wienerbrødsdej
Creme:
  • 2½ dl mælk.
  • 3 æggeblommer.
  • Korn af 1 stang vanilje.
  • 50 g sukker.
  • 30 g Maizena.
Fastelavnsboller - cremen forberedes
Rabarberkompot
  • 175 g rabarber (frosne kan anvendes).
  • 100 g sukker.

Rabarberkompot til fyldet i fastelavnsboller

Flormelis til at drysse oven på bollerne.

Tilberedningstid:

4 timer i alt.

Hævetid: 30 – 40 minutter.

Bagetid: 10 minutter ved 200 grader og 10 minutter ved 175 grader. Begge dele konventionel varme.

Dejen til fastelavnsboller af wienerbrødsdejFastelavnsboller - wienerbrødsdej

Tilberedning:
Fastelavnsboller af wienerbrødsdej

1 Lun mælk og vand og opløs gæren deri. Bland mel, salt og sukker og ælt det hurtigt sammen med gærblandingen. Stil dejen i køleskabet ½ time.

2 Bank det kolde smør til en plade på 20 x 20 cm og læg det tilbage i køleskabet.

3 Rul dejen ud til en plade på ca 40 x 40 cm. Læg smørret oven på dejen og fold dejen sammen om smørret som en konvolut. Sørg for at dejen lukker tæt omkring smørret.

4 Rul den sammenfoldede dej ud til en plade på 20 x 60 cm. Fold dejen sammen som et brev. Den ene halvdel foldes 2/3 henover den anden side på tværs og den sidste del foldes henover den sammenfoldede del. Læg dejen på køl i 20 minutter.

5 Rul den sammenfoldede dej ud på den modsatte led til en plade på 20 x 60 cm. Fold den sammen på samme måde igen. Læg dejen i køleskabet i 20 minutter. Gentag udrulning og foldning 2 gange til.

6 Rul nu dejen ud til en aflang plade på 6 mm i tykkelse. Skær dejen ud i kvadratiske firkanter på ca 11 x 11 cm.

7 Fold firkanterne sammen til boller ved at trykke de fire hjørner sammen og læg bollen med sammenfoldningen nedad på en bageplade belagt med bagepapir.

8 Stil bollerne til hævning under et klæde i 30 – 40 minutter.

9 Pensl bollerne med et sammenpisket æg og bag bollerne i 10 minutter ved 200 grader. Skru temperaturen ned til 175 grader og bag bollerne færdige i 10 minutter. De skal være gyldne.

Cremen og rabarberkompotten tilberedes indimellem udrulning og foldning.

10 Creme:

Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Varm mælken op til kogepunktet i en kasserolle sammen med vaniljekorn og vaniljestangen. Sluk for varmen og lad mælken stå og trække med vaniljen i 10 – 15 minutter

11 Pisk æg og sukker skummende. Pisk maizenaen i æggesnapsen.

12 Tag vaniljestangen op af mælken og hæld den varme mælk i æggesnapsen under piskning.

13 Hæld cremen tilbage i kasserollen og stil den på svag varme. Pisk godt i cremen under opvarmningen til cremen begynder at tykne. Tag cremen af varmen og hæld den over i en skål. Læg husholdningsfilm over cremen, så filmen rører cremen. (Der dannes kondens, hvis du bare lægger den over skålen). Sæt skålen i køleskabet i en times tid.

14 Pisk fløden til stift skum og bland det i den afkølede creme.

15 Rabarberkompot:

Rens rabarberne og skær dem i stykker på 2 cm. Kom rabarberstykkerne i en kasserolle sammen med sukkeret.

Varm rabarberne langsomt op indtil der dannes saft. Lad rabarberkompotten simre indtil rabarberne er kogt næsten  ud og du har fået en sammenhængnede kompot. Hæld rabarberkompotten i en skål og lad den køle af til stuetemperatur.

16 Sammenlægning af dine fastelavnsboller:

Skær bollerne igennem og kom en skefuld creme på bunden, derefter en teske rabarberkompot oven på creme. Læg låget oven på. Drys med flormelis.

Streg

Se også min opskrift på gammeldags fastelavnsboller med creme og chokolade.

Gem eller udskriv denne artikel

Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: