Surdejsbrød med rødbeder

Surdejsbrød med rødbeder er et lækkert og sundt brød med masser af smag og fibre. Fire videoer med instruktion i artiklen.

Surdejsbrød med rødbeder

Surdejsbrød med rødbeder er bagt med stenmalet økologisk Ølandshvede og økologisk hvedemel med et proteinindhold på 11 g pr 100 g. Jeg har kogt rødbederne og hakket dem på en elektrisk minihakker.

Brødet er håndæltet efter gammel fransk metode: Autolyse, eau de bassinage og foldning.

Der er meget vand i rødbeder, hvorfor jeg har måttet reducere vandmængden i brødet. Jeg lod de hakkede rødbeder dryppe af i en si, for at reducere mængden af væske. Det var dog kun nogle dråber jeg fik ud af det.

Jeg foldede de hakkede rødbeder i dejen ved den anden foldning.

Brødet hævede i hævekurv i ca 20 timer.

Surdejsbrødet fik en saftig og luftig krumme. Brødet er lækkert når det er nybagt, og bestemt også lækkert ristet dagen efter, netop fordi brødet er så saftigt.

Ingredienser:

  • 225 g opfrisket fuldkornssurdej.
  • 300 g stenmalet Ølandshvede.
  • 700 g økologisk hvedemel med et indhold på 11 g proteiner/100 g.
  • 650 g vand.
  • 20 g salt.
  • 300 g kogte fint hakkede rødbeder.

Tilberedningstid: 1 døgn.

Hævetid i hævekurv: 20 timer.

Bagetid: 60 minutter i en støbejernsgryde. 10 minutter ved 250 grader varmluft 50 minutter ved 225 grader varmluft.

Eau de bassinage:
Rødbeder indarbejdes i dejen:
Dejen formes til hævekurv:
Dejen skæres:

Tilberedning:
Surdejsbrød med rødbeder

Dag 1

1 Ælt surdej, ølandshvede, hvedemel og 550 g af vandet sammen til en ensartet dej. Sørg for at dejen er æltet godt igennem.

Autolyse:

2 Læg et fugtigt klæde over dejen og lad den stå på køkkenbordet i 1 time.

Eau de bassinage:

3 Vand indarbejdes i dejen over 4-5 gange. Hæld en smule vand over dejen og vrid og drej fingrene i dejen og vend rundt på dejen indtil vandet er optaget Gem ca 25 g vand til saltet. Saltet drysses over dejen og den sidste sjat vand hældes over. Læg det fugtige klæde over dejen og lad den hvile i 20 minutter.

Se min instruktionsvideo ovenfor.

Foldning:

4 Skyld hænderne i koldt vand og fold dejen ved at løfte op under dejen og fold den bagover. Drej dejfadet en ¼ omgang og gentag foldningen i alt 4 gange, så du kommer hele vejen rundt om dejen. Læg klædet over dejen og lad den hvile i 20 minutter.

Foldningen foretages i alt 3 gange.

Dag 2. foldning og indarbejdning af rødbeder:

6 De kogte og hakkede rødbeder bredes ud over dejen og vendes i dejen. Afslut med at folde dejen som ovenfor beskrevet. Lad dejen hvile i 20 minutter. Fold derefter dejen en sidste gang. Lad dejen hvile 20 minutter.

Se min instruktionsvideo ovenfor.

Du kan også vælge at sætte dejen i køleskabet indtil næste dag og forme dejen lige inden bagning.

Formning af dej til hævekurv:

7 Del dejen i to dele på et melstrøet bord. Bred dejen ud som en tallerken og fold kanterne ind mod midten af dejen. Saml dejen som en bolle og vend den om med samlingen ned ad. Lad dejen hvile 20 minutter.

Se min instruktionsvideo ovenfor.

8 Form dejen som ovenfor beskrevet og anbring bollen med samlingen opad i en melstrøet hævekurv.

9 Stil dejen i køleskabet til næste dag. Jeg lod dejen hæve i 20 timer.

Bagning af surdejsbrød med rødbeder:

10 Sæt en gryde eller stegeso i ovnen og indstil ovnen på 250 grader varmluft.

11 Når ovnen er varm vendes brødet ud på et stykke bagepapir. Skær brødet et par gange. Anbring brødet i gryden og bag det 10 minutter ved 250 grader. Sænk derefter varmen til 225 grader og bag brødet færdigt 50 minutter.

Streg

Se også min opskrift på Flettet surdejsbrød med oregano.

Gem eller udskriv denne artikel

Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: