Frikadeller med stuvet spidskål

Frikadeller med stuvet spidskål er en traditionel gammel dansk ret. Heldigvis er stuvet kål på vej tilbage til det danske køkken, for kål er sundt.

Frikadeller med stuvet spidskål

Spidskål er blevet en grøntsag, som man kan få i alle supermarkeder og som man i dag snarere spiser som salat end kogt eller stuvet.

I mit barndomshjem fik vi dampet spidskål om foråret, når de første spidskål var kommet frem. Det var en stor delikatesse.

Stuvet spidskål eller hvidkål er en ret, som er ved at vinde indpas igen i det danske køkken, efter nogle år, hvor det blev betragtet som usundt at spise sovse og stuvninger.

Spidskål er sundt også i en stuvning.

Når mine børn og børnebørn kommer på besøg, bliver frikadeller med stuvet spidskål efterspurgt på linje med boller i karry. Det er fordi Frikadeller med stuvet spidskål ikke er en ret, som ligger naturligt i deres madrepertoire. For det er ellers temmelig simpelt at tilberede.

Jeg bager sovsen op, da jeg synes, at sovsen får en bedre smag og bedre konsistens.

Ingredienser:

Opskriften er til 4 personer

Frikadeller:
  • 400 g svinefars.
  • 1 løg.
  • 2 spsk mel.
  • 1 æg.
  • 1 dl mælk.
  • ½ tsk allehånde.
  • Salt og peber.
Stuvet spidskål:
  • 2 spidskål.
  • Vand til kogning.
  • ½ tsk salt.
  • 30 smør.
  • 3 spsk mel.
  • 5 dl kogevand fra spidskålen.
  • ½ dl fløde.
  • Salt og peber.
  • En smule revet muskatnød.

Tilberedningstid: 70 minutter.

Spidskål til stuvning

Tilberedning:
Frikadeller med stuvet spidskål

Frikadeller:

1 Rens løget og riv det på den fine side af rivejernet.

2 Kom farsen i en skål og rør det revne løg, æg og mel i farsen sammen med allehånde, salt og peber. Rør mælken i lidt ad gangen indtil farsen har fået den rigtige konsistens. Hvis du synes at farsen skal være lidt mere lind, så kom lidt mere mælk i.

3 Sæt farsen til side ½ times tid. Når farsen står og trækker bliver den lidt fastere i konsistensen.

Stuvet spidskål:

4 Sæt let saltet vand over.

5 Skær stokken af spidskålen og tag de yderste blade af. Skyl det godt og skær det i mundrette stykker.

6 Kom spidskålen i det kogende vand, og lad det koge i 10 minutter. Spidskålen må gerne være al-dente. Hæld vandet fra spidskålen og gem den til sovsen.

Opbagning af sovsen

7 Smelt smørret i en kasserolle. Pisk melet i smørret til en tyk, blank sovs. Kom kogevandet fra spidskålen i lidt ad gangen under kraftig piskning indtil sovsen har den ønskede tykkelse.

8 Kom til sidst fløden i og kog sovsen op endnu en gang.

9 Smag sovsen til med salt og peber og revet muskatnød. Tag gryden af varmen og kom spidskålen ned i sovsen.

Steg frikadellerne i olivenolie.

10 Varm olivenolien op på en pande.

11 Form frikadellerne til den størrelse, som du ønsker. Steg frikadellerne gyldne på begge sider i olivenolien. De er færdige, når de giver lidt efter ved at trykke på dem med paletkniven.

12 Varm stuvningen op inden serveringen.

Server stuvningen til frikadellerne med hakket persille og eventuelt kogte kartofler.

Streg

Se også min opskrift på Kåldolmere med sovs og kartofler.

 

 

Gem eller udskriv denne artikel
Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: