Hveder til St. Bededag

Hjemmelavede hveder med masser af smag af kardemomme, lige klar til at flække og riste til dagen før St. Bededag.

Hveder - klar til at blive halveret og ristet, lidt som klassiske kryddere

Hveder for
ikke at blive brødflov

Aftenen før St. Bededag skipper vi gerne aftensmaden og spiser hvederne med smør, ost eller andet pålæg. Jeg har de sidste par år selv bagt hvedeknopperne, som de kaldes før de flækkes og ristes. Denne opskrift vil jeg gerne dele.

Store Bededag falder den 4. fredag efter Påske. Det er også den 27. dag efter Påske.

Oprindeligt er bededag en kirkelig helligdag og kaldtes Bodsdag. Bodsdage stammer tilbage fra før Reformationen, hvor kirken gav menigheden lejlighed til bod.

Det var især onsdage og fredage som blev udlagt til bodsdage i forbindelse med faste.

Bodsdagene blev afskaffet i forbindelse med Reformationen, men blev herefter langsomt genindført af kirkerne.

Den 27. marts 1686 blev St Bededag stadfæstet ved kongelig forordning til at gælde for hele landet, og blev fastlagt til den 4. fredag efter Påske.

Tradition fra 1800-tallet

Traditionen med at spise hveder St Bededagsaften blev indført omkring 1800-tallet. Årsagen var, at bagerne skulle holde helligdagen i hu allerede fra solnedgang dagen før St Bededag.

De forsøgte at råde bod på manglen på brød på dagen, ved at bage ekstra store hveder, som man kunne varme næste dag.

Det er så blevet til at man spiser de ristede hveder dagen før. Jeg gætter mig til, at man blev fristet af de dejlige lune hveder, og så ikke kunne vente.

Denne skik holder jeg skarpt i hævd. Det er en sjov tradition. Fordi vi drikker ikke kaffe eller te om aftenen længere, og spiser slet ikke noget efter aftensmaden, som man gjorde da jeg var barn.

Ingredienser

20 stk

  • 2½ dl lunkent mælk.
  • 2½ dl lunkent vand.
  • 20 g gær.
  • 1 kg hvedemel.
  • 2 æg.
  • 75 g sukker.
  • 20 g salt.
  • 5 g kardemomme.
  • 50 g smør.
Tilberedningstid:

Æltning: 15 min.
Hævetid, samlet: 5 timer.
Bagetid: 12-15 min.

Det tager jo lidt tid at tilberede hveder, så du kan overveje at gå i gang et par dage før Store Bededag. De holder sig fint et par dage i en plasticpose.

Hveder før de sættes i ovnen

Tilberedning
Hvedeknopper

1 Bland gær, mælk og vand. Kom mel, æg, smør, sukker, salt og kardemomme ned i mælke og gærblandingen og ælt dejen godt.

2 Dejen æltes til den er glat og smidig og slipper skålen eller hænderne.

3 Lad dejen hæve i 2 timer på køkkenbordet.

4 Slå dejen ned, og form en lang pølse. Del pølsen i 20 stykker og form dem som boller.

5 Læg bollerne på en bradepande beklædt med bagepapir. Bollerne skal stå ved siden af hinanden uden at røre hinanden.

6 Bollerne hæver i 2 – 3 timer eller til de rører ved hinanden.

7 Bag bollerne ved 220 grader varmluft i 12-15 minutter.

8 Tag dem ud og lade dem køle af. Hvedeknopperne holder sig et par dage i en plastikpose. De kan også fryses.

Skær bollerne over i 2 og rist hvederne i ovnen ved 200 g til de er gyldne.

Jeg kan huske at min mor skar hvedeknopperne igennem i tre dele, da dem vi købte var meget høje. Jeg synes ikke at mine hvedeknopper er så høje, så jeg nøjes med at skære den igennem i to halvdele.

Jeg ønsker dig en glædelig Store Bededagsaften.

 

Streg

 

En god ikke for stærk men karakteristisk ost, er min foretrukne ost til hveder, f.eks. Grube-osten fra Thise-mejeri. Navnet kommer af at osten lagres i lokale kalkgruber.

Gem eller udskriv denne artikel

Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: