Blåbæris med karamel

Blåbæris med karamel er en lækker dessert, med masser af smag og en god cremet konsistens. Den kan tilberedes uden ismaskine.

De fleste opskrifter på is er nu om stunder tilberedt på en ismaskine. Jeg har ikke nogen ismaskine, og derfor har jeg længe været tilbageholdende med at tilberede is.

Blåbæris med karamel

Jeg vil gerne have en ismaskine, men efter at have forespurgt på en ismaskine inde hos Kunst og Køkkentøj i Aarhus blev jeg anbefalet en ismaskine til “6.000 kr, så får du også den bedste. Mindre kan heller ikke gøre det”. 

Nå, men så er det jo uddebatteret. 6.000 kr er ikke det jeg har til en ismaskine, som jeg måske skal bruge nogle få gange om året.

Denne blåbæris er uden æg og altså lavet uden en ismaskine. Når jeg selv skal sige det, så er det blevet  en noget nær perfekt is. Med masser af smag og en god cremet konsistens.

Blåbæris med karamel

Desserten består af blåbæris, salt karamel, crumble og råsyltede blåbær. Jeg serverede desserten til vores fredagstapas.

Ingredienser til blåbærs med karamel

Blåbærrene er høstet på vores blåbærbuske i haven og har været frosset. De frosne bær har mere smag, end de blåbær, som man køber uden for sæsonen.

Jeg vil anbefale at starte med isen, som skal på køl og i fryseren og røres i flere gange undervejs.

Ingredienser:

Opskriften er til 6 personer.

Blåbæris:
  • 230 g frosne blåbær (friske blåbær kan også anvendes).
  • 150 g sukker.
  • 1 dl piskefløde.
  • 1 dl mælk (jeg brugte minimælk).
  • 1 tsk friskpresset citronsaft.

Salt karamel

  • 150 g sukker.
  • 75 ml piskefløde.
  • ½ tsk salt.
Råsyltede blåbær:
  • 30 g blåbær.
  • 15 g sukker.
Crumble:
  • 15 g havregryn.
  • 130 g hvedemel.
  • 30 g brun farin.
  • 30 g smør.
  • 2 spsk frysetørrede blåbær.

Tilberedningstid: 1 time.

Frysning af is: 4 timer.

Råsyltede blåbær

Crumble til blårbæris med karamel

Blåbæris med karamel

Tilberedning:
Blåbæris med karamel

Blåbæris:

1 Giv blåbær og sukker et opkog i en gryde. Tag gryden af blusset og tilsæt fløde og mælk. Kom det i en blender og blend det hele. Der må godt være groft blendet. Smag til med citronsaft.

2 Køl massen ned og sæt isen i fryseren i en skål, og rør i isen en gang hver halve time. Efter et par timer, hældes isen over i en lukket beholder.

Salt karamel:

3 Smelt sukkeret i en gryde eller pande med høj kant. Det er bedst, hvis der er en stor overflade, så smelter sukkeret hurtigere og ensartet.

4 Varm piskefløden i en gryde samtidig. Når sukkeret er blevet gyldent røres piskefløden i det smeltede sukker. Kom til sidst salt i og rør godt.

5 Karamellen hældes på et glas og stilles på køl. Undlad at bruge plastik, da karamellen er så varm at det smelter. Selv min hårde plastikskraber smeltede, så jeg måtte begynde forfra. Brug en træske.

6 Hak karamellen groft inden servering.

Råsyltede blåbær:

7 Rør blåbær og sukker sammen og knus blåbærrene i sukkeret. Stil til side.

Crumble:

8 Bland havregryn, hvedemel og den brune farin i en skål. Smulr smørret i blandingen og fordel det på en bageplade med bagepapir.

9 Bages sprødt i ovnen ved 175 g i 10 min. Ikke mere, så brænder det på.

10 Bland de frysetørrede blåbær i crumblen, når det er afkølet.

Smuk anretning løfter oplevelsen

Det er en gammel sandhed at man nyder maden mere hvis den er anrettet smukt – faktisk spiser man langsommere og med større respekt for anretningen, og dermed spiser man også mindre, så anret blåbæris med karamel på tallerkener i denne rækkefølge:

> 1 spsk hakket karamel midt på tallerkenen
> Fordel 1 tsk råsyltede blåbær oven på
> 2 spsk crumble
> 1 kugle is
> Pynt med citronmelisse og friske blåbær

Streg

Se også min opskrift på Tapas-dessert:Sneæg Gisou.

Søgeord: Is, hjemmelavet, Blåbær, Is-dessert

Gem eller udskriv denne artikel
Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: