Surdejsbrød med tomater

Surdejsbrød med tomater er et lækkert frokostbrød. Med hummus, salat og forskellige grøntsager udgør det et skønt frokostmåltid.

Surdejsbrød med tomater

Min frokost består mere og mere af forskellige salater, kål og grøntsager. Her er et godt og smagfuldt surdejsbrød perfekt som tilbehør eller som underlag.

Jeg har anvendt soltørrede hakkede tomater i olie til brødet. Olien giver også brødet en lækker krumme og konsistens.

Jeg folder de hakkede tomater i olie i dejen ved den anden foldning. Brødet er bagt på samme måde som mange af mine surdejsbrød, hvor jeg udelukkende anvender den ældgamle franske tradition med at håndtere dejen med hænderne.

Jeg starter med at opfriske min grundsurdej op om aftenen. Den endelig surdej blander jeg om morgenen. Den står til sidst på eftermiddagen, hvor jeg går i gang med selve brødet.

Det er selvfølgelig op til dig, hvordan du indretter din dag med f.eks. arbejde og andre gøremål.

Jeg tilbereder dejen med autolyse, eau de bassinage og foldning. Derefter sættes dejen i køleskabet til næste morgen. Hvis jeg bruger hævekurv tager det en ekstra time inden dejen kan sættes på køl til næste dag.

Du kan se mine videoer med nogle af teknikkenrne nedenfor:

.

Ingredienser:

Der bliver 2 brød ud af opskriften.

Den endelige surdej:
  • 30 g opfrisket fuldkornssurdej.
  • 120 g vand.
  • 60 g hvedemel.
  • 60 g Ølandshvede.
Surdejsbrød med tomater:
  • 225 g surdej.
  • 250 g Ølandshvede.
  • 775 g vand.
  • 20 g salt.
  • 150 g soltørrede hk tomater i olie.

Tilberedningstid: 1 døgn fra den endelige surdej tilberedes.

Den endelig surdej hæver i 6 – 8 timer.

Den færdige dej hæver i 12 – 15 timer. Hvis du sætter dejen på køl om aftenen kan du bage brødet om morgenen eller om eftermiddagen.

Bagning: Brødet bages i en gryde med låg ved 270 grader varmluft i 20 minutter, derefter sænkes temperaturen til 225 og brødet bager færdigt i 35 minutter.

Surdejsbrød bagt med tomater

Frokost med surdejsbrød , skinke og tomater

Bagning:
Surdejsbrød med tomater

Dag 1

1 Den endelig surdej blandes, og sættes til hævning i 6 – 8 timer.

Det endelig brød:

2 Kom den endelig surdej i en skål sammen med mel og 550 g af vandet. Ælt dejen godt igennem, så alt melet bliver optaget af vandet og der ikke opstår klumper. Lad dejen stå overdækket på køkkenbordet i 20 minutter og op til 2 timer.

Eau de bassinage og tilsætning af salt:

3 Vej resten af vandet af (225 g) og arbejd det ind i dejen over 6 – 7 gange. Drej fingrene rundt i dejen og løft op i den. Undlad af bruge en sidste slump af vandet.

4 drys saltet over dejen og derefter det sidste vand. Arbejd salt og vand ind i dejen på samme måde som ovenfor beskrevet. Lad dejen hvile overdækket i 20 minutter.

Foldning:

5 Fold dejen ved at løfte op under dejen med begge hænder og fold dejen bagover. Drej fadet og gentag foldningen i alt 4 gange. Lad dejen hvile overdækket i 20 minutter.

Foldning med de hakkede tomater:

6 Kom de hakkede tomater i en si og lad dem dryppe af et øjeblik.

7 Fordel de hakkede tomater over dejen. Fold dejen som ovenfor beskrevet. Bliv ved med at folde til alle tomater er indarbejdet i dejen. Lad dejen hvile i 20 minutter overdækket.

8 Gentag foldningen. Dæk dejen over og kom den i køleskabet i 10 – 15 timer.

Dag 2
Formning af brød:

9 Sæt en gryde eller stegeso i ovnen og sæt den til 270 grader varmluft.

10 Vend dejen ud på et melstrøet bord. Del dejen i 2 dele.

11 Stræk dejen ud til en plade ved at trække i dejen. Løft snipper af dejen op ude fra kanten med 2 fingre og fold dem ind mod midten og hæft dem til dejen, så du former en bolle.

12 Skær ridser i brødet og anbring det på et stykke bagepapir. Løft brødet på bagepapiret op i den forvarmede gryde.

13 Bag brødet i 20 minutter på 270 grader varmluft. Sænk temperaturen til 225 grader og bag brødet færdigt ved 225 grader.

Hvis du vil lade dejen hæve i hævekurv skal du forme brødene før de sættes i køleskabet. Brødene formes som skrevet under punkt 11. Gentag formningen med 20 minutters hviletid og kom dejen i hævekurve. Sæt dem på køl.

Streg

Se også min opskrift på Surdejsbrød med gulerødder.

 

 

Gem eller udskriv denne artikel
Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: