Chili con Carne med guacamole

Chili con Carne er en ret med historie og traditioner. Retten består af lige dele grøntsager og lige dele kød.  Jeg har serveret græsk yoghurt og guacamole til den ellers simple ret.

Chili con carne

Nonnen der elskede stærke sager

Der findes mange historier om chili con carne.

Men sandt er det, at flere spanske familier fra de kanariske øer blev sendt til Texas i år 1731af den spanske kong Philip den V af Spanien, og kvinderne serverede en krydret spansk sammenkogt ret, som ligner Chili con Carne.

Den mest sandsynlige historie er nok den, at de fattige i Texas blandede det dyre kød med lige så meget chili i en gryderet, for at få kødet til at række til hele familien. Nogle mener, at det også var for at kamouflere smagen af kødet, når det begyndte at blive for gammelt til egentlig at smage godt.

Chili:

I øvrigt er chili mange ting. Styrken måles i Scoville, opkaldt efter den amerikanske farmaceut William Scoville, som omkring 1912 beskrev smagsstyrke i chili for sit firma.

Ingredienser:

Opskriften er tl 6 personer.

Chili con carne:
  • 400 g hk oksekød.
  • 1 stort løg.
  • 2 tsk paprika.
  • 4 fed hvidløg.
  • 1 frisk rød chili.
  • 2 spsk konc tomapuré.
  • 2 dåser hk tomater.
  • 2 dåser kidneybønner.
  • 1 tsk spidskommen.
  • Nogle håber tabasco (kan udelades).
  • 1 oksebouillonterning.
  • Salt og peber.
  • 4 spsk olivenolie til stegning.
  • 200 g græsk yoghurt til serveringen.
Gaucamole:
  • 2 avocado.
  • 3 godt modne tomater. (flåede hakkede tomater kan anvendes).
  • 3 fed hvidløg.
  • 2 cm frisk rød chili.
  • 1 spsk frisk presset citronsaft.
  • Salt og peber.

Tilberedningstid: 2 timer.

Tilberedning:

Chili con carne

1 Rens og hak løg og hvidløg fint. Skyl chilien, skær den igennem og fjern de hvide kerne. Hak løg, hvidløg og chili. Varm olivenolien op i en vok gryde eller større tykbundet gryde. Svits løg, hvidløg og chili sammen med paprika nogle få minutter.

2 Kom kødet i gryden og steg det godt igennem til kødet er findelt.

3 Hæld de flåede og hakkede tomater i gryden til kødet sammen med oksebouillonen og lad det simre i 30 min.

4 Hæld vandet fra bønnerne og kom det i retten. Smag til med salt, peber og spidskommen og eventuelt tabasco.

Guacamole:

5 Skær avocadoerne igennem og tage kødet ud. Rens hvidløgsfeddene. Skær chilien igennem og fjern kernerne. Hak Hvidløgsfed og chili meget fint.

6 Skold tomaterne i kogende vand. Lad dem ligge lidt i vandet til skallen løsner sig. Fjern skallen og hak tomaterne groft.

7  Mos avocadoerne med en gaffel. Jeg kan godt lide at avocadoen er groft moset.

8 Bland de hakkede chili og hvidløg i de mosede avocadoer sammen med de hakkede tomater. Smag guacamolen til med citronsaft, salt og peber.

Server chili con carne rygende varm med græsk yoghurt og gaucamole. Lidt revet mørk chokolade sublimerer smagen. Server øl eller en kraftig rødvin til.

Streg

Se også min opskrift på Couscous med løg, champignon og tomater.

 

 

 

Gem eller udskriv denne artikel
Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: