Cordon Bleu
Cordon Bleu med kalvekød, skinke og gruyere. Her serveret med råstegte kartofler, grønærter og broccoli.
Min mand er vild med fransk mad, og meget gerne med kød. De forskellige ingredienser må meget gerne være enkle og skal helst serveres som enkelt tilbehør.
Cordon Bleu er en klassisk fransk eller måske schweizisk ret. Det er der lidt diskussion om.
Historisk er den oprindelige betegnelse “le cordon bleu” – den blå snor – navnet på en fransk ridderorden for kongelige, som kan føres helt tilbage til 1500-tallet.
Cordon Bleu er også navnet på en fransk kulinarisk kokkeskole oprettet i Paris af en fransk kvindelig journalist Marthe Distel i 1895. Kokkeskolen har bevaret sit gode ry helt op i nutiden.
Når jeg tilbereder retten bruger jeg tvebakker for at gøre skorpen mere grov. Jeg knuser tvebakkerne groft med en kagerulle. Kødet steges i en blanding af olivenolie og smør. Det er ikke nødvendigt at servere sovs til, når man råsteger kartoflerne. Måske en smule stegesky til min mand.
Kalveschnitzlerne lægges sammen med kogt skinke, sennep og ost mellem kødet. Når man køber kogt skinke i Frankrig, får man en tyk og lækker skinke med mere smag en den danske. Helst vil jeg gerne bruge danske produkter, men her kan jeg ikke gå på kompromis og, derfor anvender Jeg den italienske kogte proscutto skinke, som kan matche den franske.
Den danske Vesterhavs ost fra Thise kan godt matche den franske Comté.
Kartoflerne skal steges i rigelig olivenolie.
Ingredienser
Opskriften er til 3-4 personer afhængig af, hvor meget kød du gerne vil have.
Cordon bleu:
- 2 kalveschnitzler på hver ca 150 g.
- 1 – 2 skiver god kogt skinke.
- Skiver at Thise Vesterhavsost.
- Dijonsennep.
- Salt.
- Frisk kværnet peber.
- 1 æg.
- 3-4 tvebakker eller 4 spsk rasp.
- 25 g smør til stegning
- 4 spsk olienolie til stegning.
Råstegte kartofler:
- 6 mellemstore kartofler.
- ½ dl olivenolie.
- Salt.
Andet tilbehør:
- Et broccoli.
- 400 g fine frosne ærter.
Tilberedningtid: 1 time.
Stegetid for kartofler: 30 minutter.
Stegtid for Cordon bleu: 10 minutter.
Tilberedning:
Cordon bleu
Råstegte kartofler:
1 Start med kartoflerne, da de tager lang tid at stege. Skræl dem og skær dem i skiver.
2 Varm olivenolien op på en stor pande og kom kartoflerne på panden. Steg dem ved svag varme og vend kartoflerne hyppigt. De er færdige, når de er gyldne og gennemstegte. Prøv med en kødnål, for at se om de er gennemstegte. Drys salt på kartoflerne inden de serveres.
Cordon Bleu:
3 Læg kalveschnitzlerne på et skærebræt og tryk dem let flade, hvis de er meget tykke. Smør et tyndt lag sennep på den ene af schnitzlerne. Læg skinken oven på senneppen og derefter skiver af Vesterhavsosten. Læg den anden schnitzel oven på osten.
4 Knus tvebakkerne med en kagerulle og læg raspen på en tallerken. Kom salt og friskkværnet peber i raspen og fordel det godt. Pisk et æg ud på en anden tallerken. Vend de sammenlagte schnitzler i æg og rask.
5 Varm smørret op på en pande, og lad det bruse af. Kom derefter lidt olivenolie oven i. Steg de panerede schnitzler på panden ved middelvarme. Schnitzlerne steges ca 5 minutter på hver side.
Tilbehør:
6 Skær broccolien i mindre buketter og skyl dem godt. Kog dem i 3-4 minutter i let saltet vand.
7 Tø ærterne op i koldt vand. Kog vand op i en gryde med en smule salt. Når vandet koger, hældes ærterne i gryden. De skal bare have et kort opkog, før vandes hældes fra.
Servering:
8 Skær Cordon Bleu I tynde skiver og server dem sammen med de råstegte kartofler, broccoli og ærter.
Se også min opskrift på Sneæg Gisou. Desserten vil passe perfekt til denne ret.
Skriv et svar