Brune kager
Brune kager med den krydrede smag af jul er optakten til jul for mig.
Brune kager eller brunkager
Brune kager er de første småkager jeg bager når julen nærmer sig. Jeg synes at der skal en julesmåkage til kaffen når vi går ind i november måned, og julepynten ikke endnu er kommet op.
Jeg er flyttet fra Jylland til Møn og er kommet tættere på vores børn og børnebørn, derfor regner jeg med at de brune kager nok hurtigt skal blive spist. Jeg har bager altid stor portion. og lægger dejrullerne i køleskabet, og bager småkagerne over flere omgange.
Opskriften er min mors
Opskriften følger jeg næsten trofast. Dog har jeg måttet lave en lille ændring. Jeg kan desværre ikke få pomeranskal, og anvender appelsinskal i stedet. Der skal lidt mere til for at få den rigtige smag.
Småkagerne skærer jeg på en Evamaskine, som jeg har købt brugt. Det er den nemmeste måde at få skåret småkagerne ens.
Ingredienser: Brunkager
ca 200 stk.
- 250 g sirup.
- 375 g smør.
- 200 g sukker.
- 50 g syltet appelsinskal.
- 2 tsk stødt nelliker.
- 2 tsk stødt kanel,
- 1 tsk stødt allehånde.
- Reven skal af 1 citron.
- Reven skal af 2 appelsiner.
- 200 gr smuttede og hakkede mandler.
- 2 tsk potaske.
- 750 g mel.
Tilberedningstid:
Dej: 45 minutter.
Nedkøling: 12 timer.
Bagetid: 10 minutter ved 180 grader over- og undervarme.
Bagning:
Brunkager/brune kager
1 Kom sirup, smør og sukker i en gryde og varm det op til det smelter.
2 Hak den syltede og tørrede appelsinskal fint. Smut mandlerne og hak dem relativt fint.
3 Riv skallen af citronen og appelsinerne på det fine rivejern.
4 Kom appelsinskal, mandler, citronskal, appelsinskal og krydderierne i gryden.
5 Rør potasken ud i lidt koldt vand. Kog den smeltede sirup, smør, sukker og krydderierne op og rør potasken i.
6 Lad det koge op indtil massen bliver en sej, tyk sammenhængende masse.
7 Lad det køle af. Bland melet i, og rul dejen ud i 5-6 ruller med en diameter på 5 – 6 cm.
8 Læg dejrullerne i køleskabet til næste dag. Dejrullerne kan ligge i køleskaber i flere dage, så du kan roligt bage småkagerne over flere gange.
Bagning af ca. 200 brunkager:
9 Varm ovnen op til 175 g. Skær rullerne ud til tynde småkager på ca 1-2 mm afhængig af hvor tykke du ønsker dem.
10 Læg dem på en bageplade med bagepapir og bag dem i ca 10 minutter.
11 Kagerne lægges på en kagerist til de er kølet af og kommes i en kagedåse.
Jeg lægger først låget på når småkagerne er helt kolde.
Småkagerne kan holde sig i ca. 6 uger.
Opskriften på vaniljekranse finder du her:
Se også min opskrift på julekagerne Fedtebrød med citronglasur.
Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:
Skriv et svar