Om denne blog, og kvinden bag

Verden, den hjemlige og den der ude, blander sig sammen i mit univers. Vi påvirkes alle af det der sker ude i verden, og vi må på en eller anden måde forholde os til det og tage stilling.

Vores hjemlige base, familien, arbejdet, skolen og livets fortrædeligheder i almindelighed og vores livsstil er det, der former os og giver os på forskellig vis vores muligheder for at handle og tage stilling.

Refleksion & Rabarberkompot vil indeholde mine refleksioner og opskrifter med udgangspunkt i, hvad jeg er optaget af på jobbet og hjemme bag kødgryderne.

Køkkenet
og indretning

Jeg bruger meget tid i mit køkken, og jeg elsker at bage og lave lækre desserter. Jeg bruger også tid på at udvikle mine retter, men her kan jeg godt bruge noget ny inspiration.

Mit hjem har jeg ikke brugt specielt meget tid på. Der har været andre ting, som har betydet mere. Hjemmet har skullet fungere.  Vi har ikke brugt særlig mange penge på indretningen og vi har arvet mange møbler og fundet gode og funktionelle ting på genbrugspladser.

Jeg har altid elsket at kigge i flotte magasiner med indretning og har forsøgt i det små at ændre indretningen. Men det kan godt trænge til lidt flere forandringer.

Tænker godt
ved kødgryderne

Jeg har til gengæld brugt meget tid i køkkenet. Jeg tænker rigtig godt når jeg laver mad.

Jeg er optaget af at gøre en forskel og at give mine erfaringer og refleksioner videre. Det gælder både mine professionelle erfaringer inden for ledelse og sundhed, og det gælder mine personlige holdninger og oplevelser som mor, bedstemor og ægtefælle. Og så selvfølgelig alt inden for husholdning og fritidsbeskæftigelse.

Syltetøj og marmelader er nogle af mine varemærker. Jeg har dyrket syltning som disciplin i mange år efterhånden og har forfinet mine syltetøjer og marmelader. Marmeladerne tager sig godt ud i et flot syltetøjsglas med en flot etiket på bordet til en god brunch, og som gaver.

Marmelader og syltetøj er ikke det eneste jeg beskæftiger mig i min fritid. Rent faktisk har jeg en del fritidsinteresser, som også er blevet en del af mit hverdagsliv. Bagning, madopskifter som er basis i enhver husholdning, er hos mig efterhånden blevet lidt af en hobby og en livsstil. 

Haven i mit liv

Haven er en anden af mine hobbies. Strikning, syning, have og hus. Mit mantra er, at hvad der er hjemmegjort er velgjort.

Velkommen til min blog, hvor du kan få inspiration til opskrifter på mad med eftertanke og andre gode ideer fra min hverdag, blandt meget andet også arbejdet med min have: Blomsterbede, urtehave og alt der imellem.

Samtidig gør jeg mig mange overvejelser og tanker om livets mange spørgsmål og de tendenser der er i tiden. Refleksioner som jeg også ind imellem har lyst til at dele med andre.

Jeg håber du har glæde af opskrifterne og alt det andet på min blog.

 

Lidt om min
formelle baggrund

Jeg er uddannet sygeplejerske og har været leder i hjemmeplejen og på plejehjem i mange år. I 2011 blev jeg chef for Folkesundhed Aarhus, hvilket var et helt andet felt end hjemmesygepleje og pleje. I Folkesundhed er kernen sundhedsfremme og forebyggelse. Det er det brede sundhedsbegreb, sundhedspædagogik og rehabilitering, som er kernen og værdierne, der ligger til grund for de indsatser, som udføres i Folkesundhed Aarhus.

Selv om jeg har kendt til teorierne og til en vis grad har forsøgt at overføre dem hjemmeplejen, så har det været lærerigt at få teorierne ind under huden. Troen på det enkelte menneske som en ressource i eget liv, og forfølge det i praksis, om de medarbejdere, som jeg nu er leder for, er livsbekræftende at opleve.

Sundhed er mange ting ud over hvad vi spiser og om vi bevæger os, drikker alkohol og ryger. Det er selvfølgelig vigtigt at leve sundt, og det mener jeg, at vi i sundhedsvæsenet har en forpligtelse til at arbejde med.

Jeg har også tager en del uddannelse i ledelse og organisation, herunder en Master i processer og organisationsudvikling. Det har påvirket min ledelsesstil og mit arbejdsliv betydeligt. Jeg er meget optaget af den systemiske tankegang, hvilket også har været med til at præge mit livssyn.

Sundhed er ikke
bare sort eller hvidt

Professionelt arbejder jeg på at skabe lighed i sundhed og blandt andet fokusere på dem, der ikke har overskud til at tænke sundhed. Borgere, som har udfordringer, der står i vejen for at kunne træffe sunde valg og udnytte mulighederne i sundhedsvæsenet, skal have hjælp på en anden måde. Det er et langt sejt træk, og det kræver tålmodighed.

Jeg tænker sundhed bredt og her mener jeg både fysisk og mentalt. Jeg mener at forebyggelse er vigtigt, og at vi hver især skal tage ansvar for vores egen sundhed. Dem af os som er i stand til at træffe et valg.

Jeg går ikke ind for løftede pegefingre, og jeg er fuldstændig klar over, at vi som sundhedsprofessionelle er tilbøjelige til at fortælle vores omgivelser, hvordan de skal leve, uden at høre på hvad der er det vigtigste for dem vi taler med.

Sundhed må ikke
være en spændetrøje

Selv lever jeg rimelig sundt og har altid været bevidst om hvad der sundt. Det betyder dog ikke, at jeg er en total sundhedsfreak. Livet skal også være sjovt og sundhed skal ikke være en spændetrøje.

Når jeg laver mad bruger jeg både smør, fløde og sukker uden at have dårlig samvittighed. Jeg drikker også med glæde et glas vin i hverdagen af og til og og tager gerne en øl og en snaps til frokosten i weekenden.

Det er i lyset af, at der er andet end arbejde i livet, at jeg har fået lyst til at oprette en blog, hvor jeg kan skrive om mit hverdagsliv og dele mine opskrifter og refleksioner.

Jeg har brugt min erfaring og min efteruddannelse i arbejdet med udvikling af organisationer og medarbejdere. Teamudvikling og medarbejdere som har været stressede. Jeg har med coaching hjulpet flere medarbejdere tilbage i jobbet. Jeg ser det som en vigtig ledelsesopgave at kunne coache og skabe udvikling både i organisationen og af de enkelte medarbejdere.

Efter at jeg er blevet chef for Folkesundhed Aarhus, hvor kernen og grundlaget for at arbejde med sundhed er sundhedspædagogik og Aaron Antonovsky’s sundhedsbegreb, er jeg blevet endnu mere optaget af, hvordan vi sundhedsprofessionelle arbejder med sundhed uden at fordømme.

Det er livssituation og kompetencer til at kunne træffe valg på baggrund af refleksion og viden om det, der kan påvirke livsglæde og medvirke til at forbedre og fastholde gode vaner. Evnen til at fastholde og skabe nye og gode sociale relationer, som er med til at give mening og livsglæde og den enkelte, er styrende for muligheden for at arbejde med sundhed.

Demens

En del af mit arbejdsliv har jeg arbejdet med demens. jeg er uddannet demenskoordinator og har været leder for et plejehjem, hvor størstedelen af beboerne havde en grad af demenssygdom.

Da Aarhus Kommune udskrev en konkurrence i 2007 om ‘Fremtidens Lokalcenter’ så jeg for mig, hvordan det kunne være muligt at skabe et lokalcenter, hvor man i højere grad kunne skabe rammer for det gode liv for borgere med demens og deres pårørende.

Sammen med min mand Karsten og vores gode ven Carsten Gjörtz fra arkitektfirmaet GGP vandt vi konkurrencen. 

Ligeledes har min mand og jeg udviklet den elektroniske kommunikationsplatform Idify, som indeholder digital livshistorie, redskab til at beskrive de daglige rutiner og værdier samt et kommunikationsredskab, som gør det muligt at gøre kommunikationen let mellem pårørende og plejepersonalet.

Min svigersøn Michael har med uendelig tålmodighed været en stor støtte i at få denne blog ud i det digitale univers.

Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på: