Tapas-menu: Salt, sødt, surt, bittert
Denne tapas-menu er sammensat med god inspiration fra venner, og af hvad jeg har fået med fra forskellige besøg og rejser. Den kommer viden om i smags-spekteret og også i råvarer.
Tapas-menu med
mange smagsnuancer
- Jordskokkeblinis med kaviar og creme fraiche
- Kyllingelevermousse med løgkompot
- Chorizipølser stegt i sherry serveret på med æbler og rødbeder
- Salat med pærer og fennikel og gorgonzolacreme med hvidløg og cremefraiche
- Æblepie med creme fraiche
Opskrifterne er til 4 personer.
Blinis-tapas:
- 350 gr skrællede jordskokker
- 2 æg
- Salt og peber
Jorskokkerne koges og moses. Røres sammen med æggene og smages til med salt og peber.
Steges som små pandekager.
- 2 glas kaviar
- Creme fraiche
- Hakkede rødløg
Server blinis med kaviar, creme fraiche og hakkede rødløg.
Kyllingelevermousse-tapas med løgkompot
Moussen skal forberedes et par timer før den skal spises, da den skal køles ned i køleskabet, inden den spises.
- 250 g kyllingelever
- 1 spsk smør
- 1 fed hvidløg
- 1 kvist timian
- 1 kKvist rosmarin
- 6 cl sherry
- 1/2 dl fløde
Fjern sener fra kyllingeleveren og steg den sammen med det hakkede hvidløg, timianen og rosmarinen til kyllingeleveren er lyserød. Hæld sherryen over kyllingeleveren og steg kyllingeleveren til sherryen er brændt af.
Fjern rosmarin og timiankvistene og blænd resten med fløden. Kom moussen i en skål og sæt den i køleskabet et par timer.
Løgkompot til tapas-menuen
- 4 bananskalotteløg
- Olie til stegning
- 1/2 dl ahornsirup
Tag skrælden af løgene, del dem i passende størrelser. Steg dem i olien til de er klarede, kom ahornsiruppen ved og lad løgene simre, til de er lettere karameliserede.
Kyllingelevermoussen serveres på ristet brød. Min opskrift på flûtes finder du her
…og her er opskriften på Chorizopølser stegt i sherry
Gorgonzolacreme-tapas
- 2 spsk gorgonzola røres med en spiseskefuld cremefraiche og et fed hvidløg.
- Salat af pærer og fennikel
- 2 pærer
- 1/2 fennikel
Dressing af olivenolie og hindbæreddike.
Skær pærerne i tynde skiver, og fordel dem på et fad. Skær fennikelen i tynde skiver og fordel dem over pæreskiverne.
Hæld olie og hindbærsherry over salaten og pynt med persille.
Server gorgonzolacremen til salaten.
Æblepie
- 150 g hvedemel
- 100 g smør
- 30 g sukker
- 1 æg
Ælt dejen sammen og stil den koldt 1/2 time. Tag dejen ud og del den i 4 dele. Tag 1/4 af hver dejstykke fra til låg. Rul dejen ud til 4 små smurte souffleforme. Bag de forede souffleforme i 10 min ved 200 g
Fyld
- 2 æbler skrældes og skæres i tynde både. Lægges i vand med citron i til de skal bruges.
Bland ingredienserne:
- 2 spsk sukker
- 1 spsk mørk farin
- 1 tsk kanel
- 1/2 tsk revet muskatnød
- Reven skal af 1/2 citron
- 2 spsk hk mandler
- 2 spsk rosiner
Kom skiftevis æbleskiverne, den blandede sukkerblanding og de hakkede mandler og rosiner i de forbagte pies. Rul resten af dejen ud til låg. Læg låget over formene og pres kanterne godt sammen.
Bages i 20 min ved 200 gr. Serveres lune med creme fraiche eller vanilleis.
Trods de små mangler, så blev måltidet og aftenen en dejlig aften. Samværet er jo også det vigtigste, og maden en god måde at være sammen på.
Inspirationen
Vi har fået jordskokker med hjem fra en weekend på Røsnæs, og jeg blev inspireret af min veninde Charlotte til at lave blinis af jordskokker.
Det er lidt vanskeligt at få dejen til at hænge sammen, og da jeg have kogt jordskokkerne og rørt en dej med æg og jordskokkemos, kunne jeg godt se, at det havde været bedre at rive jordskokkerne end at koge dem. Det lykkedes dig at få nogle smagfulde blinis af dejen.
Alting kan ikke blive perfekt hver gang måtte jeg i aften sande. Jeg glemte de hakkede rødløg.
Englene synger
Kyllingelevermousse er et godt alternativ til foie gras. Det smager fortrinligt, og prisen er til at betale. Serveret med en løgkompot er det næsten som at høre englene synge.
Som om det ikke var nok at glemme rødløgene, så blev min kyllingelevermousse i aften en creme, da jeg ikke fik brændt sherryen af, og i stedt blendede den med den stegte kyllingelever.
Sherryen smagte derfor godt igennem. Jeg tror dog, at jeg vil brænde sherryen af på panden næste gang.
Vi er blevet temmelig vilde med gorgonzola rørt op med creme fraiche og hvidløg. For at få lidt nyt tilbehør, blev gorgonzolacremen serveret med en salat af pærer og fennikel.
Til sidst sluttede vi af med en æblepie, som jeg bagte i små soufflé-forme.
Skriv et svar