Dyrevelfærd, så er det Hallegård

Hallegård: Husk det navn hvis du vil have kød, skinke og pølser med smag og samvittighed.

HallegaardPå min tur rundt på Bornholm havde jeg lavet en aftale med Magda. Magda tager sig af alt forefaldende arbejde på Hallegård, så som at tale med en nysgerrig bloggere som mig.

Og det var en fantastisk oplevelse: Midt for enden af en sidevej til en skovvej for enden af en markvej midt på Bornholm ligger en af de mest spændende fødevarevirksomheder som jeg endnu har besøgt i Danmark

Hallegård er et kendt varemærke for kvalitet på Bornholm. Tidligere, da jeg var barn i Nexø, var Bornholms hovederhverv fiskeriet. Men efterhånden som torsk og sild er blevet en mangelvare i Østersøen er fiskerierhvervet nok blevet et af de mindst lukrative erhverv på øen.

Nexø Havn

Det ses på Nexø Havn, som en gang var en af de største fiskerihavne i landet, og nu står næsten øde hen. Da jeg var barn var lugten af fisk ikke nogen ringe lugt. Min far sagde, at lugten af fisk var lugten af penge.

Ny kreativitet

Derfor er det fantastisk at opleve den kreativitet der er opstået rundt omkring på øen, som en reaktion på det uddøende fiskerierhverv. Det er alt lige fra internationale glasvirksomheder til kvalitetsbevidste fødevareproducenter.

Jørgen Christensen, ejer af Hallegård, er en engageret og anderledes tænkende landmand, som har dedikeret sit liv til dyrevelfærd og bæredygtighed.

Jørgen Christensen Hallegaard

Og man skal være dedikeret for at få succes. For som Jørgen Christensen fortæller, så er tålmodighed en forudsætning for at lykkes med et projekt som hans. Det har taget ham 20 år at nå hertil, hvor han er nu er ved at få et rigtigt økologisk slagtehus færdigetableret på gården.

Det er uden for sæsonen lige , men alligevel føler jeg mig velkommen, og Jørgen stiller sig velvilligt til rådighed og fortæller om, hvordan han er nået her til.

Hallegaards butik

Hans opskrifter på blandt andet pølser er opskrifter, som han har samlet fra de lokale gårdmandskoner. Blandet andet har han en pølse som han kalder Rita. Rita er gift med den tidligere venstrepolitiker og minister Niels Anker Koefoed.

Jeg kan huske, at Rita fra Knarregaard, som hun som regel blev kaldt, i min ungdom blev interviewet til den lokale radio om sine mange gode opskrifter. På et lille samfund som Bornholm ved man, hvem der bor på de store gårde. At nævne Knarregaard var nok til, at alle vidste helt præcist hvem man talte om.

Tålmodighed

Tålmodighed skal der også til i Jørgens produktion, da produktionen baserer sig på gamle teknikker uden alle mulige tilsætningsstoffer.

Et eksempel er rygning. Hallegaard ryger kød og pølser efter helt originale metoder og uden at tilsætte kemikalier og smagstoffer, som kan fremskynde rygeprocessen. Rygning på Hallegaard kan tage mange dag. Men også saltning og tørring af skinker er en kunst der tager tid. Det tager op til to år at producere en god skinke.

Hallegaards pølserøgeri

Kvaliteten fejler ikke noget kan jeg bevidne efter at have smagt den eksklusive tørrede skinke, og flere forskellige pølser.

Hallegaards pølserøgeri

Bemærkelsesværdigt er det også, at Jørgen har fået lov til at benytte en af de gamle militære bunkere, som ligger ubenyttede hen, godt skjult i Almindingen, til tørring af skinker.

Kvalitet og gode smagsoplevelser er kendetegnende for de varer, som Hallegaard producerer og sælger – i butikken og i deres velfungerende webshop. Blandt andet fordi de blander deres egne krydderier.KrydderierPølsemagerne i fuld sving på Hallegaard.
Pølsemagere

Først og fremmest dyrevelfærd

Dyrevelfærd er Jørgens afgørende passion. Dyrene skal have det godt mens de lever, og det kan man sørge for fra de bliver født. At leve op til økologiske standarder er mere kompliceret, fordi det tager lang tid at omstille til godkendt økologisk drift.

Alle produkter fra Hallegaard lever op til Dyrenes Beskyttelses krav om dyrevelfærd. Hallegaard samarbejder med Dyrenes Beskyttelse om at bl.a. nænsomme transport- og slagtningsmetoder.

Hallegaard skinke

Dyrenes Beskyttelse skriver på deres hjemmeside om deres samarbejde med Hallegård: Det skal være muligt at få slagtet bornholmske dyr på en god måde på Bornholm, uanset dyrenes antal, størrelse og slags. Det kan man ikke i dag, hvor Danish Crowns slagteri på Bornholm udover konventionelle svin kun tager økologiske slagtesvin fra en enkelt storproducent, som så at sige kan levere i vognlæs og standardmål. 

Jørgens egne dyr går frit på marken – geder, får og køer på den samme mark. Grisene roder rundt i den nærliggende skov. Det kan næsten ikke være mere idyllisk og godt for dyrene.

Med det nye slagtehus får han nu mulighed for at tage ud til den enkelte landmand og aflive dyrene i deres vante omgivelser, hvorefter de tages med tilbage til slagtehuset for at blive skåret op og forarbejdet. Derved oplever dyrene ikke en stressende transport inden de bliver slagtet.

Jeg glæder mig til at komme tilbage til sommer, når vi skal til Folkemødet. Så vil jeg benytte lejligheden til at besøge Hallegaard igen.

Hallegård

 

Hallegård

Gem eller udskriv denne artikel

Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: