Gorgonzola-pasta og kylling

Pasta med Gorgonzola er italiensk så det vil noget: To af de mest klassiske italienske fødevarer fusioneret. Her er opskriften på gorgonzola-pasta.

gorgonzola-pasta

Opskrift på Gorgonzola-pasta og kylling

Opskriften er til 4 personer.

 • 300 g kyllingefilet.
 • 1 zuchini (squash).
 • 1/4 fennikel.
 • 2 fed hvidløg.
 • 1 lille æble.
 • 2 skalotteløg.
 • 4 blade salvie.
 • 1 spsk soya.
 • Olivenolie til stegning.
 • 100 g gorgonzola dolce.
 • 120 g spagetti.
 • Rødbedespirer til pynt.
 • Parmesanost til at rive over pastaretten ved servering.

Start med at sætte rigelig vand over til at koge spagettien i.

Skyl grøntsagerne. Skær zuchinien og fennikelen i tern. Del æblet og fjern kernehuset og skær det i tern. Tag skallen af hvidløgsfeddene og skalotteløgene og hak dem fint. Hak salvien fint.

Skær kyllingefileterne i mundrette stykker.

Varm olivenolien op på en pande, steg zuchinien sammen med fennikel, hvidløg, skalotteløg og æble. Lad det stege i nogle minutter til det har taget farve.

Kom kyllingestykkerne på panden sammen med salvien. Lad det stege nogle minutter. Pas på at kødet ikke får for meget da det let bliver for hårdt og kedeligt.

Smag til med soya, salt og peber.

Når spagettien har kogt blandes den sammen med de stegte grøntsager og kylling. Skær gorgonzolaen i mindre stykker og land den i spagettiretten. Gorgonzolaen skal ikke smelte helt.

Server din gorgonzola-pasta i dybe tallerkener. Pynt retten med rødbedespirer og riv parmesan over.

Vibeke Brønnum

 

 

Pasta med Gorgonzola er næsten en naturlov, fordi Gorgonzola er som italiensk ost det selvskrevne valg af blåskimmelost som jeg bruger til min pastaret.

Gorgonzola er opkaldt efter byen Gorgonzola nær Milano. Der findes mange blåskimmeloste, som smager fantastisk. Gorgonzola har med sin bløde konsistens en særlig rund smag.

Gorgonzola blev oprindelig kaldt stracchino di gorgonzola, fordi osten blev fremstillet af køerne efter at de var drevet ned fra sæterne til Po-dalen. Stracco betyder træt. Køerne var trætte efter turen og deres træthed gav mælken den særlige konsistens, som er velegnet til fremstilling af osten Gorgonzola.

Osten blev lagret i gruber i Valassinadalen.

Osten Gorgonzola er blevet fremstillet i mere en tusind år, og der er flere legender om, hvordan osten første gang er blevet fremstillet.

Glemte en pose med osteløbe…

En af dem er at en mejerist glemte en lærredspose med osteløbe en nat og at den derfor blev muggen. Han blandede den op med næste dags osteløbe for at rode bod på fejlen. Det blev derfor til Gorgonzola.

Historien stammer tilbage fra mellem år 1000 og 1200. Det passer med at køerne holdt hvil i og omkring Gorgonzola på vejen ned fra sæterne til markerne på Po-sletten.

Efter 3-4 uger gennembores ostene med tynde kobberpinde eller stålpinde for at sikre ventilation og en ensartet udvikling af muggen.

Gorgonzola findes i flere forskellige stykker afhængig af hvor længe osten er lagret. Den mest almindelige ost man kan købe i supermarkederne i Danmark, er den bløde ost Dolce, som har en mild og frisk smag og ikke er lagret særlig længe.

Gorgonzola er en beskyttet oprindelsesbetegnelse. Kun oste fremstillet efter en bestemt metode i et bestemt område i Italien må benytte navnet Gorgonzola.

Gorgonzola-pasta

I øvrigt er pasta med forskellige lidt utraditionelle smagsgivere en verden af muligheder. Prøv også pasta med rester af røget laks.

 

Gem eller udskriv denne artikel

Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: