Valentinsdag kræver valentinskage
Valentinskage som hjertesnitter i anledning af Valentinsdag den 14. februar, hvad ellers? Hjerterne er tørkager eller snitter med fire lag. En mørdejsbund, pistaciemasse, sprød hindbærbund og til slut en chokoladebund. Hjerterne er overtrukket med chokolade og pyntet med guldstøv og frysetørrede hindbær.
Valentinskage bages i 4 trin
- En mørdejsbund med pistaciemasse.
- En sprød hindbærbund.
- En chokoladebund.
- Til slut overtrækkes hjerterne med chokolade og pyntes med frysetørrede hindbær og guldstøv.
Bundene bages på almindelige bageplader og en bradepande. Derudover skal du bruge en udstikker i hjerteform på 12 cm. Guldstøvet er fra Odense Marcipan og de frysetørrede hindbær er fra Svansø.
Mørdej og pistaciemasse
Mørdej:
- 120 g blødt smør.
- 80 g flormelis.
- 30 g mandelmel.
- 1 æg.
- Korn af 1/2 vaniljestang.
- 235 g mel.
- 1/2 tsk fint salt.
Bland alle ingredienser sammen til en ensartet dej. Rul dejen ud på et melstrøet bord til en firkant, som passer til bunden af en bradepande. Læg dejen over i bradepanden dækket med bagepapir.
Læg den i køleskabet mens du tilbereder pistaciemassen.
Pistaciemasse:
- 250 g lyst rørsukker.
- 240 g blødt smør.
- Korn af 1/2 vaniljestang.
- 165 g mandelmel.
- 75 g usaltede pistacienødder.
- 3 mellemstore æg.
- 10 g hvedemel.
- Et nip fint salt.
Kom rørsukker, vaniljekorn og smørret i en røreskål og pisk det godt sammen.
Hak pistacienødderne meget fint. Kom dem i røreskålen til sukker og smørblandingen sammen med madelmelet og pisk det godt sammen.
Pisk æggene i blandingen et af gangen og pisk massen godt igennem. Si melet og saltet i og bland det sammen uden at piske.
Fordel pistaciemassen over mørdejen og bag kagen i en forvarmet ovn ved 180 grader armluft i 20 minuttter.
Lad kagen afkøle lidt. Udstik 6 hjerter af kagen, mens den stadig er lun og læg dem på en kagerist. Din valentinskage nærmer sig.
Sprød hindbærbund
- 125 g smør
- 125 g sukker.
- 50 g frosne hindbær.
- 2 æg.
- 125 g mel.
- 1 tsk bagepulver.
- 1 spsk rød konditorfarve (Dr. Oetkers)
- Revet skal af 1 citron.
Pisk smør og sukker godt sammen. De frosne hindbær tøs op og blendes til puré. Puréen piskes i smør og sukkerblandingen sammen med konditorfarven.
Riv citronen og kom skallen i sammen med æggene, som piskes i en af gangen.
Si mel og bagepulver ned i skålen og vend det rundt til en jævn masse.
Smør kagedejen ud på en bageplade dækket med bagepapir og bag kagebunden i en forvarmet ovn ved 200 grader traditionel varme i 12 minutter.
Tag den bagte bund ud af ovnen og lad den køle lidt af. Udstik 6 hjerter mens bunden stadig er lun.
Læg hjerterne oven på pistaciehjerterne.
Chokoladebund:
- 175 g smør.
- 175 g mørk chokolade.
- 4 æg.
- 150 g sukker.
- 150 g mel.
- 1/2 tsk bagepulver.
Smelt smør og chokolade i en kasserolle. Tag kasserollen af og lad det køle af
Pisk æg og sukker til en skummende æggesnaps. Hæld den afkølede chokolade/smørblanding i æggesnapsen i en tynd stråle, mens der piskes kraftigt.
Si mel og bagepulver i blandingen og vend det forsigtigt rundt til en ensartet kagedej.
Fordel dejen på en bageplade dækket med bagepapir. Bag kagen i en forvarmet ovn ved 175 grader traditionel varme i 10 – 15 minutter.
Tag kagebunden ud og lad den køle lidt af. Stik 6 hjerter ud mens kagebunden stadig er lun. Læg den oven på de andre kagehjerter.
Chokoladeovertræk
- 300 g mørk chokolade.
Smelt 2/3 af chokoladen i en kasserolle over svag varme. Hæld den smeltede chokolade over den sidste tredjedel og rør godt rundt indtil al chokoladen er smeltet.
Overtræk hjerterne med chokoladen. Det skal være et tyndt lag.
Drys med knuste frysetørrede hindbær og guldstøv.
Jeg har overtrukket et af hjerterne med hvid chokolade:
- 100 g hvide chokoladeknapper
Smeltes på samme måde som den mørke chokolade.
Valentinskage – nu serveringsklar. Ren romantik.
Opskriften på disse kagesnitter rækker til 6 hjerter på 12 cm. Et hjerte kan deles mellem 2 kærester. Hjerterne tager et par timer at bage, men opskriften er rimelig nem.
Kagen kan også bages som en kage i en stor tærteform på ca 24 cm.
Fejring af Valentinsdag – de elskendes helligdag – er en forholdsvis ny tradition i Danmark.
Valentinsdag er dog en meget gammel tradition, som kan føres helt tilbage til år 496 efter vor tidsregning.
Det var pave Gelasius som indførte helligdagen, som er opkaldt efter præsten Valentin.
Præsten Valentin nægtede at efterleve en ordre fra Kejser Claudius den 2., som befalede at de romerske soldater ikke måtte gifte sig. Præsten Valentin blev dog ved med at vie soldater, og efter hans død blev han af den romersk-katolske kirke udnævnt til helgen med navnet Skt. Valentin.
I USA, som nok er et af de lande, hvor traditionen har været afholdt længst, afsendes årligt 192 millioner valentinskort. Det er jo spændende om det er en holdbar tradition, efter at digitaliseringen har overtaget den almindelig post.
Nu er det nok snarere via de sociale medier at valentinskortene bliver sendt. Blomsterforretningerne og chokoladeforretningerne får dog nok fortsat glæde af dagen.
En solid, velsmagende tørkage er altid godt. Har du prøvet min Squashkage?
Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:
Skriv et svar