Svensk ostetærte: Västerbotten paj

Västerbotten ostpaj, på dansk: ostetærte, er en lækker sprød tærte med masser af smag af den skønne og specielle Västerbottenost.

På en af mine utallige besøg hos vores familie i Sverige, blev jeg for første gang sidste sommer præsenteret for Västerbotten ostpaj. Den blev serveret til et kräftkalas, på dansk: krebsegilde, som jo også er et typisk svensk måltid.

Ostetærten kan også serveres alene med en tomatsalat.

Ostetærte med krebs

Ingredienser:

Tærtedej:
  • 125 dl hvedemel.
  • 100 dl grahamsmel
  • 150 g koldt smør.
  • 2 spsk koldt vand.
  • ½ tsk salt.
  • 1 æg til pensling.
Ostefyld:
  • 350 g Västerbottenost (Vesterhavsost kan fint anvendes).
  • 3 dl mælk.
  • 3 dl fløde.
  • 6 æg.
  • Salt og peber.
Krebs
  • Færdigkogte krebs i dild, frosne.

Tilberedningstid: 2 timer i alt.

Bagetid: 40 – 45 minutter.

Tilberedning:
Svensk ostetærte med krebs

Ostetærte med krebs

Selv om jeg har været til mange krebsegilder i Sverige er jeg mærkværdigvis aldrig stødt på Västerbotten ostpaj. Hvilket jeg også siden har ‘beklaget’ mig over.

Karsten’s svenske kusine Karin gav mig opskriften samtidig med at hun sendte osten. Tærten er rimelig nem at bage og smager himmelsk også med en enkel tomatsalat til.

Der er noget historiefortælling til tærten og til osten.

Västerbottenosten kan kun fremstilles i Burträsk i det nordlige Sverige siger myten. Burträsk ligger ud til Västerbotten – den Botniske bugt mellem Umeå og Luleå.

Tærte med midnatsol

Osten er omgærdet af flere myter. Dels at den af Mejeristen Ulrika Eleonora Lindström i 1872 er fremstillet ved en fejl, hvor hun glemte at se til osten i en del af processen. Dels at fremstillingen er påvirket af midnatssolen, eller den kolde og mørke vinter.

Sandheden er i hvert fald at det er Ulrika Eleonora Lindström som har udviklet opskriften.

Det er også en sjov historie, at Ulrika Eleonora Lindström uddannede sig til mejerist, da hun arvede 500 rigsdaler. Hun viede sit liv til udvikling af oste i Burträsk.

Opskriften på osten er en bevaret hemmelighed i mejeriet i Burträsk.

Jeg har efterfølgende også tilberedt ostetærten med Vesterhavsost, og det kan bestemt også anbefales, hvis man ikke har mulighed for at hjemtage Västerbottenosten. Den fås både som hel og revet.

Tilberedning

? Læg krebsene til optøning på køkkenbordet

? Tærtedej:

? Mel og salt blandes sammen i en skål

? Skær smørret i terninger og smulr det i melet

? Tilsæt det kolde vand og ælt dejen hurtigt sammen. Dejen bliver sej og kedelig, hvis du ælter for længe.

? Tryk dejen ud i en springform på 24 cm i diameter

? Pisk ægget sammen og pensl dejen med ægget. Stil tærten i fryseren 10 – 15 minutter. Det gør at tærten bliver sprød.

? Sæt ovnen på 200 grader varmluft

? Bag tærtebunden i 10 – 12 minutter eller til den har fået en gylden farve.

?? Sæt ovnen på 140 grader varmluft

?? Riv osten.

?? Kog mælk og fløde op i en kasserolle. Tag kasserollen af varmen og kom den revne ost i. Rør til osten er smeltet.

?? Pisk æggene i blandingen et af gangen. Smag til med salt og peber.

?? Kom osteblandingen i den forbagte tærtebund og bag tærten i 40 – 45 minutter.

Serveres varm med de kolde krebs og eventuelt en tomatsalat til.

Tærten smager også godt med en grøn salat.

Gem eller udskriv denne artikel

Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: