Tapas og grøntsager

Tapas og grøntsager til danske variationer af spanske tapas. Tre forskellige tapas med danske og spanske ingredienser.

Tapas med tomater, grønkål og dadler.

Jeg synes selv at de tre tapas har alle de ingredienser, som er vigtige for at godt og velsmagende måltid. Måltidet indeholder noget bittert, salt, surt, sødt, umami og ikke mindst madglæde.

Tapas og grøntsager hører sammen i nutidens måltidsguide. Grøntsagerne er en vigtig ingrediens i en god tapas. Tomat er en typisk spansk ingrediens i tapas. Ansjoser finder man også i mange spanske retter. Ansjos er jo nærmest umami i maden og giver en fantastisk og særpræget smag til en ret.

Grønkålen er en meget dansk grøntsag og sammen med dadler og chorizo stegt i sherry kan man måske kalde denne ret fusion af skandinavisk, arabisk og spansk.

Brødet hører til spansk tapas. De gange jeg har været i Spanien, har jeg altid fået brød til den tapas, som serveres til en øl på et værtshus. Selv om det spanske brød ikke er noget at råbe hurra for. Så er det jo godt at kunne vælge et godt dansk surdejsbrød, som man selv har bagt. Husk at der er fine bageopskrifter her på bloggen.

Ingredienser:

Opskriften er til 4 personer.

Brød med tomat og mozzarella:
  • 8 halve stykker godt madbrød.
  • Lidt olivenolie til at dryppe på brødet.
  • 3 tomater.
  • Nogle dråber balsamico sirup.
  • 2 fed hvidløg.
  • 8 skriver frisk mozzarella.
  • Salt og peber.
  • Et drys tørret oregano.
Grønkål med stegte chorizo og dadler:
  • 4 blade grønkål.
  • ½ chorizo.
  • 6 dadler.
  • ½ dl sød sherry.
  • ½ dl almindelig sherry.
  • Lidt olivenolie til at pensle fadet.
  • Nogle stænk rødvinsbalsamico.
  • ½ dl frisk revet parmesan.
Rød Spidskål med avocado og ansjoser:
  • ½ rødt spidskål.
  • 2 avocado.
  • 8 ansjosfileter i olie.
  • Lidt god olivenolie.
  • 2 spsk pinjekerner.

Tilberedningstid: 40 minutter.

Tilberedning af grønkål, chorizo og dadler

Tilberedning:
Tapas, brød og grøntsager

Tapas af brød med tomat og mozzarella:

Tænd ovnen på 200 grader konventionel varme.

1 Skyl tomaterne og skær dem i tynde skiver. Rens hvidløgsfeddene og hak dem fint.

2 Dræn den friske mozzarella og skær den i skiver.

3 Anbring brødskiverne på en bageplade beklædt med bagepapir.

4 Pensl brødene med olivenolie. Fordel de hakkede hvidløg oven på brødene.

5 Anbring to skiver tomater på hvert brød. Drys med salt og peber. Kom derefter skiver af mozzarella oven på tomaterne og drys med oregano.

6 Gratineres i ovnen ved 200 grader i 10 minutter på næstøverste rille. Vent med at sætte brødene i ovnen til lige før de skal serveres.

Tapas af grønkål med stegte chorizo og dadler:

7 Skyl grønkålsbladene godt og lad dem dryppe af.

8 Skær chorizoen i små stykker.

9 Fjern stenene fra dadlerne og skær dem i små stykker.

10 Steg chorizoen ved svag varme på en pande. Når chorizoen er begyndt at afgive fedstof tilsættes den søde sherry og den tørre sherry sammen med dadlerne. Lad retten stege ved svag varme i nogle minutter til chorizoen er blevet sprød. Pas på, det kan let brænde fast, på grund af sukkeret i den søde sherry.

11 Pensl et ovnfast fad med olivenolie. Anbring grønkålsbladene i fadet. Stænk en smule rødvinsbalsamico over bladene.

12 Fordel de stegte chorizo og dadlerne oven på grønkålsbladene og drys friskrevet parmesan over.

13 Gratiner retten i ovnen på næstøverste rille ved 200 grader i 5 – 10 minutter eller indtil parmsanen er blevet gylden. Vent med at sætte retten i ovnen til lige før den skal serveres, så retten er varm.

Tapas af rød spidskål med avocado og ansjoser:

14 Rist pinjekernerne på en tør pande til de er gyldne.

15 Skyl den røde spidskål og snit den i ultra tynde strimler.

16 Skær avocadoerne igennem og tag kødet ud med en ske. Skær avocadokødet i tynde skiver.

17 Anret den fintsnittede røde spidskål på 4 tallerkener. Fordel avocadoskiverne over spidskålen. Anret 2 ansjosfileter oven på. Kom lidt god olivenolie oven på og drys pinjekernerne over retten.

Server tapas enkeltvis eller samtidig på en tallerken.

Streg

Se også min opskrift på Kartofler på rød spidskål.

Gem eller udskriv denne artikel

Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: