Julemarked i Lüneburg

Julemarked i Lüneburg. Det er en tilbagevendende begivenhed, at min mand og jeg besøger et julemarked i en tysk by i december måned. Det er en oplagt mulighed for at komme i julestemning.

Julemarked i Lüneburg med julestemning

Dette blogindlæg er skrevet fordi jeg gerne vil bidrage med lidt god julestemning.

Julemarked

De tyske julemarkeder er noget helt specielt. Det er forskelligt, hvor store julemarkederne er. Men generelt fylder de godt op i bymidten. Markederne indrettes som små, selvstændige byer-i-byen med flotte dekorative boder af træ med handel, caféer, ølstuer og julestemning i de små gader mellem boderne. Ofte er gaderne “brolagt” med træflis, som dufter og er blødt at gå og stå på.

Julemarked i Lüneburg med træborer

Julen er en fest, og når mørket falder på lyser julemarkedet op med de dekorative boder som er pyntet med alskens julepynt, juletræer og julelys. Man fornemmer en fantastisk stemning på julemarkedet.

Det flotte julemarked i Lüneburg er delt i tre relativt store julemarkedet strategisk placeret rundt om i byen. På en eftermiddag og aften kan man uden problemer få opfyldt sit behov for at komme i god julestemning.

For tyskerne er julemarkedet et sted hvor man går hen for at hygge sig med familie og venner. Måske som afslutning på en arbejdsuge eller indkøbsturen.

Juletoget på julemarkedet i Lüneburg

Man tager sig et stående, dampende måltid af grønkål og pølser, et glas glühwein eller to, spiser de karakteriske tyske små floffige kager, som er bagt i olie og drysset med flormelis.  Børnene får en tur i juletoget og køber slik i de fantastiske juleboder.

Slikbod på julemarkedet

Lüneburg

Lüneburg er en gammel Hansestad. Byen består at gamle flotte huse, som er restaureret og flot vedligeholdt. Bygningerne og husene bærer præg af velstand gennem flere århundreder.

Lüneburg by

Byens forretningsliv er mangfoldigt. Der er mange fantastisk flotte forretninger. Det springer i øjenene, at alle forretningerne virker økonomisk velfunderede. En af årsagerne kan måske være, at tyskerne ikke er kommet rigtig i gang med nethandel. Det er ikke mange år siden at man helst skulle have kontanter med sig, når man skulle ud at spise på en restaurant i Tyskland.

Lüneburgs kran

Lüneburgs velstand kommer oprindeligt fra byens saltminer. Salt var byens guld i flere hundrede år. Betydningen for byen aftog naturligvis op i nutiden, men produktionen blev opretholdt helt frem til midt i 1980’erne. Man kan besøge museet i gåafstand fra bymidten. Det er et interessant indblik i hvordan saltudvinding og  -handel foregik. Et på mange måder fysisk hårdt arbejde.

Historisk er Lüneburg også en vigtig by. Her blev den første fredsslutning mellem de alliererede magter og den nazistiske, tyske stat underskrevet. Det var den britiske feltmarskal Montgomery som den 4. Maj 1945 tvang de tyske generaler til at underskrive en ubetinget fred. Da det var sket kunne BBC’s danske redaktion i London udsende den legendariske radiomeddelelse om, at de tyske tropper i bl.a. Danmark havde overgivet sig.

Jeg ønsker dig og dine nærmeste – og alle mine mange, trofaste læsere og madnydere – en rigtig glædelig jul.

Kærlig hilsen

Vibeke

 

Gem eller udskriv denne artikel
Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: