Traditionelle solæg
Solæg er en sønderjysk ret, og kan serveres på flere måder. Solæg er et vigtigt indslag i vores Påske.
Grundopskriften på æggene er jo det nemmeste at lave, og så er det fantastisk smagfuldt. Der findes mange opskrifter på solæg, og variationerne går først og fremmest ud på, hvor meget salt, der skal i lagen og hvor længe de skal koge.
Æggene skal trække et par dage. Det handler om at få den marmorerede overflade, som man får ved at lægge dem i en lage, som er kogt på røde eller gule løgskaller. Derefter kan solæggene serveres i mange variationer.
Den oprindelige servering, som jeg har fået hos en ægte sønderjyde er, at man halverer ægget, tager blommen ud og lægger en klat stærk sennep ned i hulningen, hvorefter æggeblommen lægges tilbage. Det halve æg spises i en mundfuld og skylles ned med vodka eller snaps.
Ingredienser
- 10 æg.
Lagen:
- 7½ dl vand.
- Skaller af 2 store gule løg.
- 4 spsk salt.
- 2 spsk kommen.
Tilberedningstid:
Kogning af æg og lage: 30 min.
Nedkøling af lage: 3-4 timer.
Trækketid i lagen: 2 dage.
Tilberedning:
Traditionelle solæg
1 Æggene koges i 12 minutter.
2 Køl æggene ned.
3 Tag skallen af løgene, kom dem i en gryde, hæld vand i sammen med de øvrige ingredienser til lagen. Kog lagen i 15 minutter.
4 Si lagen og køl den ned.
5 Knæk skallerne ved at banke de kolde æg forsigtigt i bordet. Cirka halvdelen af skallen skal være knækket, så lagen kan trække ind i ægget.
6 Læg æggene i et stort patentglas med låg, hæld den afkølede lage over æggene. Sæt låget på og stil glasset i køleskabet. Lad æggene trække et par dage før du serverer dem.
Her er et eksempel på servering:
- 4 solæg.
- 4 tsk dijonsennep.
- 2 spsk hakkede tawama syltede agurker.
Pil solæggene og halvér dem. Tag blommen ud af æggene og læg til side. Kom en halv tsk dijonsennep i hver hulning. Placer æggeblommerne oven i senneppen.
Skriv et svar