Surdejsboller med rosiner
Lækre surdejsboller med rosiner. Lækre og bløde med lidt mere stenmalet mel. En god og sund bolle som er god at servere til børnefødselsdage.
Jeg har forsøgt at ændre forholdet mellem lidt grovere stenmalet mel og almindelig hvedemel end jeg plejer. Man plejer at sige, at der ikke skal mere end 20% grovere mel i dejen for at man kan få en let og luftig bolle eller brød.
Det kan godt være at krummen er en anelse mere tæt, men jeg synes stadig at bollerne er blevet luftige og lette. Jeg elsker rosiner i bollerne og de er et godt og sundere alternativ til de sukkerboller med rosiner, som jeg har skrevet om tidligere, og som jeg bager med og uden rosiner.
Du kan undlade rosinerne og dyppe bollerne i blåbirkes eller en anden form for drys.
Ingredienser:
20 – 22 boller.
- 225 opfrisket surdel.
- 300 gr stenmalet Ølandshvede.
- 700 g hvedemel.
- 775 gr vand.
- 25 g salt.
- 100 g rosiner.
Tilberedningstid: 10 – 15 timer med en opfrisket ny surdej.
Læg 8 timer til, hvis du først skal opfriske en surdej.
Bagetid: 10 – 12 minutter ved 250 grader varmluft.
Tilberedning:
Surdejsboller med rosiner
1 Bland surdej, Ølandshvede, hvedemel og 550 g af vandet sammen. Ælt det godt, indtil du har fået en jævn og ensartet dej, hvor al melet er optaget. Læg et bomuldsklæde over dejen og lad den stå og hvile på køkkenbordet fra 20 minutter til 2 timer.
Vand og salt arbejdes ind i dejen
2 Det sidste vand – 225 g arbejdes ind i dejen over 6-7 gange. Gem en smule af vandet til sidst:
Hæld vandet over dejen og vrid rundt i dejen med fingrene indtil vandet er optaget. Gentag til al vandet er optaget. Hold en smule vand tilbage til at blande i sammen med saltet.
Du har nu en blød, våd og elastisk dej.
3 Drys saltet over dejen og resten af vandet. Vrid rundt i dejen og fold den ind over hinanden indtil vand og salt er optaget. Læg det våde klæde over dejen og lad det stå en 20 minutter på køkkenbordet.
Nu skal dejen foldes.
Foldning:
Du kan se her hvordan dejen foldes:
5 Skyl hænderne under den kolde hane, så hænger dejen ikke i fingrene. Skub hænderne under dejen og løft den op til den slipper skålen. Fold dejen bagover. Drej skålen ¼ omgang og løft dejen op og fold den bagover. Gentag indtil du er kommet hele vejen rundt. Det bliver 4 gange i alt. Læg det våde klæde over og lad dejen stå 20 minutter.
6 Drys rosinerne over dejen og fold dejen over rosinerne. Gentag foldningen. Læg klædet over og lad dejen stå 20 minutter.
7 Gentag foldningen en gang til. Læg klædet over og stil dejen i køleskabet til næste dag. Dejen kan stå på køl i 8 – 20 timer før du bager bollerne.
Bagning:
8 Sæt en bagesten eller en bageplade i ovnen og varm den op til 250 grader varmluft.
9 Strø lidt mel på køkkenbordet og vend dejen ud på bordet. Fold den ene halvdel af dejen ind over den anden. Så forsegler du dejen og den flyder ikke ud.
10 Del dejen op i 20 -22 stykker med en bagespatel eller kniv.
11 Anbring et stykke bagepapir på en bageplade, som er lagt på bordet med bunden opad. Anbring ca 8 boller på pladen. Brug pladen til at få bollerne ind i ovnen ved bringe pladen med bollerne ind over bagestenen eller bagepladen og træk pladen ud, så bagepapiret med bollerne bliver liggende.
12 Bag bollerne i 10 – 12 minutter eller til kernetemperaturen er 99 grader.
Du kan også bare bage på almindelig vis med en bageplade, som sættes ind i ovnen med bollerne på. Så skal bollerne bare have lidt længere tid.
Se også min opskrift på min mors sukkerboller.
Skriv et svar