Kvædegele. En helt unik frisk smag

Kvædegele er et rigtig godt alternativ til den traditionelle ribsgelé. Især til de lidt tunge simreretter.

Kvædegele vil også klæde en andesteg. Den giver andestegen og de brune søde kartofler et godt modspil, da kvædegele har en både sødlig og syrlig smag og får en smuk klar lyserød farve.

kvaeder

Opskrift på kvædegele.

kvaede-gele

Ingredienser:

  • 2 – 3 kg æblekvæder.
  • 1 kg sukker til 1 ltr saft.
  • ½ dl flydende atamon

Tilberedningstid: 3 – 4 timer.

Tilberedning:
Kvædegelé

1 Kvæderne vaskes godt. Kom dem i en gryde og dæk dem med vand. Lad kvæderne koge til de er kogt helt ud.  Det tager ca 1½ time.

2 Saften sies fra. Hvis du har et stativ med en pose på er det selvfølgelig nemmest.

Jeg bruger en si og lægger et bomuldsklæde i sien, som er ca. 1 x 1 m.

Hæld de kogte kvædefrugter med saften i klæder i sien og lad saften dryppe af.

3 Mål saften op, så du ved hvor mange liter der er, og dermed hvor meget sukker du skal bruge. Kog saften op i en gryde. Sukkeret hældes i under omrøring.

4 Skum saften når den koger op.

5 Når saften  drypper fra skeen i tunge dråber har det kogt nok.

6 Saften skummes igen saften hældes på atamonskyllede glas.

7 Skru låget på med det sammen.

Streg

Se også min opskrift på Rabarbersnitter med kokosmarengs.

Lidt baggrund om kvæden

Der findes flere slags kvæder. Der er den pæreformede kvæde,  som vokser på kvædetræet Cydonia oblonga. Træerne  vokser under sydlige himmelstrøg. Jeg fik nogle med hjem sidst jeg var i Spanien, lidt nord for Malaga.

Den type kvæder er gode til marmelade. Det siges at være den første frugt der blev lavet marmelade af på grund af den høje indhold af pektin.

Med citron smager marmeladen himmelsk.

Den blev også tidligere brugt til kvædebrød. Drysset med sukker kan det sammenlignes med det søde “flæsk” vi spiser som juleslik.

Den danske kvæde er en prydplante. Det er en Japansk kvædebusk. Den har smukke røde blomster. Frugterne fra busken ligner æbler og kaldes æblekvæder. De er ikke egnede til marmelade. De er hårde og svære at skære i. De koger helt ud. Til gengæld er de gode til sirup og gele.

Første gang jeg ville udnytte æblekvæderne i haven, lavede jeg sirup. Jeg har serveret siruppen til pandekager, men ellers er det ikke noget jeg bruger, andet end til de brune småkager. Måske skulle jeg bruge det jeg har tilbage til de brune småkager til jul.

Kvædegele

Gem eller udskriv denne artikel
Følg også Refleksion Og Rabarberkompot på:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: