Langtidsstegt oksesteg
Langtidsstegt oksesteg er en lækker simreret. Oksestegen er serveret med skysovs til kartoffelmosen og som det søde tilbehør hjemmelavet kvædegelé.
Det er blevet efterår og vinteren står for døren. det er tid til en tilberede en god simreret. Kødet er så mørt at det falder fra hinanden og smelter på tungen. Netop som en gammeldags oksesteg skal smage.
Oksetykstegen sættes over og står og simrer nogle timer sammen med gode grøntsager for årstiden.
Porren er fra egen høst. De øvrige grøntsager er købt hos den lokale Kvickly, som forhandler grøntsager fra nærområdet.
Ingredienser:
Opskriften er til 4 personer:
- 1 oksebov eller tyksteg på ca 1 kg.
- 2 gulerødder.
- 1 porre.
- 2 løg.
- 3 laurbærblade.
- Salt og peber.
- 20 g smør til stegning.
- ¾ l vand.
Skysovs
- Stegesky.
- 1 dl fløde.
- Salt og peber.
- 1 spsk Maizena rørt ud i lidt koldt vand.
Mos
- 1½ kg kartofler.
- 10 g smør.
- ½ dl mælk.
- Salt.
Tilberedningstid: 3 – 4 timer.
Stegetid: 1½ – 2 timer.
Tilberedning:
Langtidsstegt oksesteg
Stegning af kødet
1 Gør grøntsagerne i stand. Skær gulerod og porre i skiver. Skær løgene i kvarte.
2 Smelt smørret i en stegegryde. Brun kødet på begge sider. Tag kødet op.
3 Svits grøntsagerne i fedtstoffet og læg stegen tilbage i gryden. Drys med salt og peber. Tilsæt laurbærbladene. Hæld vand ved, som dækker halvt op ad stegen.
4 Kog op. Læg låg på og lad stegen og grøntsagerne simre i 1½ – 2 timer eller til kødet er helt mørt. Sluk for varmen og lad stegen stå indtil den skal serveres.
Mos af kartofler, jordskokker og selleri
5 Skræl kartoflerne og skær dem i mindre stykker.
6 Kog dem i 20 minutter eller til de er møre.
7 Hæld vandet fra og kom smørret ned i gryden. Læg låget på og lad det stå i et par minutter.
8 Varm mælken op. Pisk kartoflerne med en elmixer til de er blevet til mos. Kom mælk i lidt af gangen til mosen har fået den ønskede konsistens. Smag til med salt.
Skysovs
9 Kog steg og grøntsager op. Tag stegen op og hold den varm.
10 Skum evt. fedtet af.
11 Kog stegeskyen op med fløden og smag den til mel salt og peber.
12 Rør Maizenaen ud i koldt vand og hæld det i sovsen. Kog sovsen igennem. Kom evt kulør i sovsen.
13 Skær kødet i skiver og server med kartoffelmos, sovs og kvædegelé.
Jeg serverede en salat af hvid spidskål, tyndtskårede rosenkål, revet gulerod, frisk basilikum og syltede hybenskaller.
Se også min opskrift på Kartoffelsuppe med ost og jordskokker.
Skriv et svar